Hydratácia je v horúčavách kľúčová. Piť sa musí, no v obave z nadmerného zadržiavania tekutín v tele niektorí z nás vynechajú pečivo. Čo je na tom pravdy a ako v skutočnosti vplýva konzumácia pečiva na hospodárenie tela s tekutinami? Podľa odborníkov na jeho vynechanie nie je dôvod.

Pečivo pri každom chode
„Nie je pravda, že by sme len tým, že jeme pečivo, zadržiavali viac vody v tele. Príčin je vždy viac a nesúvisia len s tým, či jeme alebo nejeme pečivo, ale aj so zlou skladbou stravy,“ hovorí Jana Doležalová, výživová špecialistka z kliniky Nutriadapt.
„Často sa na klinike stretávam s tým, že klienti akýkoľvek hlad zaháňajú pečivom – ráno sladké, ku káve sladké, popoludní pagáčik a večer nie je čas, tak chlieb alebo pizza,“ približuje skúsenosti z praxe. Týmto postupom podľa nej prijmeme viac sacharidov, ako v skutočnosti potrebujeme. Nedodržiavame pitný režim, telo sa „prekyslí“ a konzervuje vodu v podkoží. Prvá jej rada teda znie – pečivo si dopriať, ale nie príliš.

Kupované pečivo má viac soli a prísad
Druhým problémom je, že pri výbere pečiva siahame väčšinou po lacnejších a ľahko dostupných výrobkoch zo supermarketu. To býva spravidla rýchlo pripravené, zmrazené, rozmrazené a znovu zohriate. K tomu musí dlhšie vydržať, takže aj „obohatené“ o škroby, stabilizátory a umelé prísady.
Kupované pečivo tiež často obsahuje menej vlákniny a probiotík, ktoré pomáhajú regulovať črevnú mikroflóru. Ak je teda narušená, môže to viesť k nadmernej akumulácii plynov, zápche a následnému zadržiavaniu vody. Ďalším dôvodom je, že fast-food alebo rýchlo pripravené pečivo má tendenciu mať vyšší obsah soli (chloridu sodného), čo spôsobuje, že organizmus šetrí viac vody ako obranu proti nadmernému sodíku. Výsledkom sú opuchy nôh či pocit naliatia.

Riešením podľa odborníčky je rozhodne uprednostniť kvalitu pred kvantitou. „Ak znížime množstvo a zameriame sa na správny výber pečiva, môžeme tým ovplyvniť metabolizmus a tým aj zadržiavanie vody v tele. Kvalitné pečivo z pekárne, celozrnné alebo kváskové, má lepšiu energetickú a výživovú hodnotu, čím môžeme veľmi prospešne zrýchliť metabolizmus a aj reguláciu vody v našom tele,“ vysvetľuje nutričná špecialistka.
Kváskový chlebík nezavodní
Kváskový chlieb sa vyrába z vody, múky a kvásku. To znamená, že pri jeho výrobe bol dodržaný dostatočný čas fermentácie. „V remeselnej pekárni zaberie celý výrobný proces chleba 48 hodín a viac. Ide o ručnú prácu, ktorá je takzvane bezstresová, kedy sa neničí lepok vo výrobku ako pri strojovom spracovaní,“ vysvetľuje Dávid Greňa, zakladateľ siete pekární Pekárova žena.

Kvas sa pripravuje 24 hodín pred pridaním do cesta. To sa následne ručne vaľká 6 hodín a pomaly kysne aj 18 hodín. V porovnaní s tým – priemyselne vyrábaný chlieb je hotový už za hodinu. „Pečivo, ktoré dostalo pri výrobe svoj čas, má vyzretejšie chute a je aj ľahšie stráviteľné,“ pokračuje pekár.
Celozrnné pečivo pre hydratáciu čriev
Ak sa obávate problémov s opúchaním, skúste v lete siahnuť po celozrnnom pečive s vysokým obsahom vlákniny. Tá pomôže udržať tekutiny v črevách. Lepšie hydratovaný tráviaci trakt podporuje správne trávenie, predchádza zápche a zároveň znižuje pravdepodobnosť nadmerného zadržiavania vody v tele. Naopak, múka, z ktorej sa odstráni šupka a klíčok, obsahuje menej vlákniny a má tendenciu rýchlejšie vstrebávať vodu.

Bezlepkové pečivo môže „vysušiť“
Problémy s hydratáciou si môžete paradoxne privodiť aj v prípade, že siahnete po bezlepkovom pečive. Lepok má však výraznejšiu schopnosť viazať a udržať vodu v žalúdku aj črevách. Počas trávenia takéhoto rožka sa vlhkosť stratí rýchlejšie. „Bezlepkové pekárenské výrobky nie sú automaticky zdravšie – často majú vyšší obsah cukru alebo tukov, aby sa dosiahla požadovaná chuť a textúra, ktoré sa stratili vynechaním lepku. Dôležité je tiež zohľadniť nutričný profil použitých bezlepkových múk, ako je ryžová alebo zemiaková, ktoré môžu byť menej bohaté na vlákninu a bielkoviny,“ pripomína pekár.

Chlieb treba zapiť
Mýtus, že pečivo zavodňuje teda neplatí v prípade, že siahnete po výrobku s dostatočným obsahom vlákniny, lepku a so správnym výrobným procesom. Dôležité je tiež myslieť na správny pitný režim. „Vláknina potrebuje vodu. Je to individuálne, ale ja klientom odporúčam vypiť 2 – 2,5 litra nesladených tekutín denne. Samotné množstvo môžeme prispôsobiť aj pohybovej aktivite a okolnostiam,“ radí výživová odborníčka. „Vždy k pečivu odporúčam jesť zeleninu, pretože obsahuje enzýmy, ktoré nám pomáhajú v metabolizme. Dobré je jesť aj ovocie a studené polievky, ktoré nás v letných teplách môžu veľmi dobre ochladiť a osviežiť,“ uzatvára.