Vydláždila cestu ženám vyzliecť sa na pódiu. Tina Turner netúžila byť sexy, šatami vládla nad divákom aj životom

Speváčka Tina Turner zomrela vo veku 83 rokov. Jej vplyv na podobu hudby bol, je a bude nepopierateľný. Nebol to však len hudobný talent či nezameniteľný hlas, ktorými rodáčka z Tennessee dokázala do histórie pop-music vpečatiť niekoľko prevratných odkazov a momentov.

25.05.2023 08:59
Tina Turner Foto:
Speváčka Tina Turner v strieborných minišatách na turné Wildest Dreams Tour v roku 1997.
debata

So speváčkou Tinou Turnerovou sa bude navždy spájať aj móda a jej javisková prezentácia. Turner sa stala od prvého momentu svojej kariéry ženou, ktorá dokázala publikum prekvapovať. Odev bol súčasťou jej šou, vyberala ho s ohľadom na dynamickosť jednotlivých vystúpení, koráliky, flitre či strapce sa vlnili okolo jej tela pri tanci alebo nezameniteľnom pohybe, ktorým si tiež vyslúžila kultový status v populárnej hudbe.

Tina Turner Čítajte viac Svet hudby smúti. Zomrela Tina Turner, kráľovná rock'n'rollu

Počas svojej kariéry spolupracovala s mnohými návrhármi. Pódiové kostýmy jej často tvoril Bob Mackie, dizajnér, ktorý rovnako do flitrovaných modelov s prestrihmi či transparentnými panelmi obliekal aj speváčku a Turnerovej kamarátku Cher. Ale ktorý takisto vytvoril slávne šaty Marilyn Monroeovej.

Speváčka Tina Turner v začiatkoch svojej...
Speváčka Tina Turner na archívnom zábere.
+8ROK 1985:  Tina Turner a Lionel Richie počas...

Okrem Mackieho sa neskôr veľmi úzko spriatelila aj s dizajnérom Azzedinom Alaiom, ktorého práca so ženskou siluetou, telom a materiálmi, ktoré k nemu priľnuli ako druhá koža, boli pre Turnerovú sprievodcom nielen na pódiu, ale aj na rozličných udeľovaniach cien.

tina turner Čítajte viac Vypočujte si nesmrteľné hity hudobnej megahviezdy Tiny Turner

Zaujímavosťou však je, že kým na pódiu bola Tina dračica v miniatúrnych šatôčkach či často priam franforcoch látky, ktoré okolo nej poletovali, keď drobčila svojimi silnými nohami, v civile ju bolo často vídať s pánsky strihaných nohavicových kostýmoch, kombinovala džínsy s vysokým pásom a voľnejšie dokonalo strihané biele košele. Posledné roky svojej kariéry sa často objavovala aj na prehliadkach Giorgia Armaniho – jeho talianska elegancia jej vyhovovala stále viac.

zväčšiť Speváčka Tina Turner v začiatkoch svojej... Foto: Profimedia
Tina Turner Speváčka Tina Turner v začiatkoch svojej kariéry patrila medzi odvážne sa obliekajúce speváčky.

Tinu Turnerovú si však bude svet asi navždy pamätať práve ako energický uragán na pódiu v sporých kostýmoch, ktorými takpovediac vydláždila cestu iným speváčkam nasledujúcich generácií a súčasnosti. Ako poukázal portál Washington Post a jeho módna editorka Rachel Tashjian, v Turnerovej prípade to nebolo primárne a v prvom pláne o tom „byť sexi“ (čo bohužial je niekedy prekliatie súčasnej pop-music).

Tina Turner priniesla do populárneho žánru a sveta šoubiznisu tzv. „power dressing“, teda oblečenie, ktorým dávala najavo, že má jasnú moc a prevahu nad všetkými okolo. A napriek (alebo možno práve pre) turbulentnému prvému manželstvu s Ikeom Turnerom, v ktorom padali facky a odohrávalo sa v toxickom ovzduší utláčaného mužského ega, sa Turner počas dekád svojej kariéry aj vďaka štýlu a podove stala reprezentantkou silných žien. Tých, ktoré dokážu vziať a držať život pevne vo vlastných rukách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #vplyv #štýl #Tuna Turner #najlepšie momenty

+ Hoďte starosti za hlavu a uvoľnite svoju myseľ.
Prijatie finančnej rady od experta vám môže otvoriť oči....

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...