Viete ako pomáha molekula krásy? Kedy si dopriať kolagén a kedy je nanič

Svetový trh s touto látkou mladosti zarobí len za jediný rok približne deväť miliárd dolárov. Kolagén sa totiž stáva artiklom, ktorý ponúka mladistvý vzhľad, ale aj úľavu boľavým kĺbom. Ide skutočne o zázračnú „medicínu“ alebo len o reklamný trik?

16.05.2023 12:55
vrstvenie, hydratácia, pleť Foto: ,
Z príjmu kolagénu si nemusia robiť ťažkú hlavu mladí ľudia.
debata

Prečo je taký populárny?

Ľudské telo sa skladá z rôznych bielkovín (proteínov) a spomedzi nich svojimi účinkami vyčnievajú aj viaceré druhy kolagénu. Spomínaný proteín sa skladá z menších častí, aminokyselín. Ide konkrétne o glycín, hydroxyprolín a prolín. Nachádza sa v tkanive, koži, chrupavke a kostiach. Na trhu sa objavuje aj takzvaný kolagénový prášok. Jeho pôvod nie je až taký magický. Podobne ako ľudia aj zvieratá majú v tele dostatok tejto živiny. Spomínaný práškový výživový doplnok sa tak vyrába najmä zo živočíšnych zdrojov. Poznáme napríklad hovädzí, bravčový kolagén, ale vyrába sa napríklad aj z rýb či ich šupín. V podstate ide o látku bez akejkoľvek špecifickej chuti, a preto sa skvele hodí do smoothies, smotanových krémov, snackových tyčiniek, čokolád, ale napríklad aj do kávy.

Vraj dodrží čo sľúbi

Odborníci aj s ohľadom na módne trendy a požiadavky „večnej“ mladosti tvrdia, že kolagén by sme mali prijímať takmer každý deň. Sľubujú lepší výzor pokožky, menej vrások, lepšiu elasticitu kože, ale aj ohybnejšie kĺby. Aj tento proteín má však vlastnú chybičku krásy. Nejde totiž o úplnú bielkovinu, pretože mu chýba esenciálna aminokyselina tryptofán. I napriek tomu si však získava veľkú popularitu najmä medzi športovcami, ktorí ho používajú na regeneráciu svalov po náročnom tréningu. Vedci sa dokonca domnievajú, že kolagén po tvrdom cvičení znižuje bolesť svalov a zlepšuje fyzickú výkonnosť.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte aj Veľký rozhovor o kráse: Všetko o kolagéne, kyseline mladosti, a nielen o nich

Mladým ľuďom nechýba

Z príjmu kolagénu si nemusia robiť ťažkú hlavu mladí ľudia. Situácia sa však aj u nich rýchlo mení a po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života telo produkuje čoraz menej tejto látky. Výsledok zbadáme pomerne rýchlo. Vystupujú nám vrásky, ovisá pokožka v dekolte, mení sa kvalita kože na celom tele. Výskum, ktorý zverejnil portál International Journal of Dermatology ukázal, že užívanie kolagénu po dobu troch mesiacov sa spája s lepšou hydratáciou a elasticitou kože.

Vlasy zažiaria a zostanú na svojom mieste

Zaujímavé je, že na svoje si pri látke mladosti príde aj naša koruna krásy. Vlasy obsahujú veľké množstvo proteínu s názvom keratín. A práve táto bielkovina je tvorená sčasti z podobných aminokyselín ako aj kolagén. Podľa vlaňajšej štúdie, ktorú zverejnil International Journal of Molecular Sciences, môže užívanie kolagénu pomôcť ľuďom pri podpore opätovného rastu vlasov, ale aj v rámci prevencie ich vypadávania.

Pomoc kostiam i kĺbom

Okrem estetických účinkov má kolagén svoje miesto aj pri chorobe rednúcich kostí. Americký Úrad pre prevenciu chorôb a podporu zdravia odhaduje, že približne 10 miliónov Američanov nad 50 rokov trápi osteoporóza. Molekula krásy ovplyvňuje v pozitívnom duchu aj pevnosť a štruktúru kostí. Zvlášť zaujímavé je, že kolagénové peptidy pomáhajú zvýšiť minerálnu hustotu kostí po menopauze a znižujú tak rozpad kostí. Niektoré výskumy presviedčajú, že pravidelné užívanie výživových doplnkov s kolagénom zlepšuje funkčnosť kĺbov v každom veku. Výhodou týchto prípravkov je aj to, že pri dlhodobom užívaní znižujú bolesť kĺbov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #pleť #mladosť #kĺby #vrásky #bolesť kĺbov #elasticita #kolagén #keratín #hydratácia pleti #pružnosť kože

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...