Do výkladov jej búchali so slovami nemorálne, módou ovládla Londýn aj svet: Zomrela kráľovná minisukní Mary Quant

Revolúciu v odievaní spôsobila v 60. rokoch 20. storočia londýnska módna návrhárka Mary Quant, ktorá vo štvrtok zomrela vo veku 93 rokov.

14.04.2023 07:10
Mary Quant Foto:
Dizajnérka Mary Quant na zábere z roku 1970.
debata

Z Londýnčaniek urobila Quant školáčky v krátkych sukienkach, v čižmách, s obrími riasami a s tmavým líčením v štýle Twiggy. Drobná a útla návrhárka svojim radikálnym módnym štýlom vyvolala veľký rozruch. Jej minisukne a šaty sa odvtedy stále vracajú do módy v nových vlnách a modifikáciách.

Okrem minisukní dala Quant svetu geometrický strih, plastové plášte, kabelky na dlhom remienku cez rameno, hot pants (skrátený typ nohavíc s nohavicami tesne pod rozkrok) a farebné pančuchy, ktoré efektne dopĺňali jej minimodely. Do módy vniesla hravosť a radosť a svojimi modelmi dokonale vystihla náladu pulzujúcich 60. rokov v Londýne.

Dizajnérka Mary Quant na zábere z roku 1970.
Dizajnérka Mary Quantová priniesla svetu...
+5Dizajnérka Mary Quant (vpravo dolu) na zábere z...

Výraznú osobnosť Quantovej podčiarkol krátky účes, ktorý tvaroval nemenej slávny kaderník Vidal Sassoon. Prispel k tomu, že sa zaradila medzi najslávnejších módnych návrhárov v Británii. Názov pre krátku sukňu „mini“ si Quant vybrala podľa vtedajšieho automobilového hitu, ktorý brázdil britské cesty. Spojením dvoch legiend – miniautomobilu a minisukne – sa potom stal automobil Designer: autogram Mary Quantovej zdobil predné sedadlá vozidla, ktorý sa predával len v čiernej a bielej. A popredný znak znázorňoval firemné logo návrhárky.

Burberry, prehliadka, Jeseň/Zima 2023 Čítajte viac Britskejšie to už nejde... Nová kolekcia Burberry budila očakávania. Splnila ich? Pozrite sa

Po bláznivých pyžamách ponúkla jednoduché lacné šaty bez rukávov, zásterové a puzdrové šaty, ktorých dĺžka sa krátila. Správna minisukňa mala mať dĺžku asi 15 až 18 centimetrov nad kolená. Návrhárka vnímala ako zaujímavý akcent zips a už v roku 1960 ho dokázala využiť na jednoduchých šatách. Jej minisukne vyvolávali palcové titulky v tlači a nové veci mizli počas dňa z pultov obchodov. Kolekcia s názvami Chelsea Set, Swinging London a ručne pletená Viva – viva patrili medzi najžiadanejšie.

zväčšiť Britská dizajnérka Mary Quant (v popredí v... Foto: SITA/AP
Mary Quant Britská dizajnérka Mary Quant (v popredí v strede) pózuje so svojimi modelkami v roku 1967.

Rodáčka z londýnskeho predmestia, ktorá sa narodila 11. februára 1930, vyštudovala výtvarné umenie na Goldsmithovej akadémii v Londýne. V módnom priemysle začínala spoločne so svojím budúcim manželom, ktorým bol Alexander Plunket Greene. Inšpiráciou sa jej stal excentrický štýl odievania jedného spolužiaka z akadémie.

V roku 1955 si spoločne s Greenom otvorili prvý butik s názvom Bazaar v londýnskej štvrti Chelsea. Ich obchod s výrazne odlišným oblečením, rovnako ako reštaurácia na prízemí, priťahovali londýnsku mládež a umelcov. Chodili sem herečky Brigitte Bardot, Audrey Hepburn, členovia skupiny The Beatles alebo The Rolling Stones. Mary Quant tu vytvárala šaty a minisukne, v jednoduchých líniách a jasných farbách, ktoré žiarili z jej modelov vo výklade v zámerne extravagantných kompozíciách.

Záber z tvorby Maty Durikovic alias MADbyMAD Čítajte viac Sú Slováci chudobní, aby sa správali v móde ekologicky? Možno. A možno stačí zmeniť pohľad, vraví dizajnérka Durikovic

„Gentlemani v klobúkoch nám búchali do výkladnej tabule s dáždnikmi a výkrikmi ‚nemorálne‘ a ‚odporné‘ pri pohľade na naše minisukne, ale zákazníci sa tlačili v radoch, aby si ich mohli kúpiť,“ spomínala Quant vo svojej poslednej autobiografii z roku 2012. Ulica King's Road, kde sa ich obchod nachádzal, sa premenila na korzo mladých dievčat v minisukniach a jej atmosféra permanentného večierka pripomínala dnešnú Carnaby Street v londýnskej štvrti Soho.

zväčšiť Dizajnérka Mary Quant pózuje v centre Londýna... Foto: SITA/AP, David Parry
Mary Quant Dizajnérka Mary Quant pózuje v centre Londýna na zábere z roku 2009.

Geometrické tvary, bodkované vzory, farebné kontrasty a netradičné materiály, napríklad plast – to bola hravá móda Mary Quantovej. „Moje oblečenie vtedy dokonale ladilo s módou mladých, s kaviarňami a jazzovými klubmi,“ komentovala to sama v knihe „Quantová o Quantovej“, jej prvej biografii, publikovanej v roku 1965.

„Bola na správnom mieste v správnom čase,“ vysvetlila v roku 2019 Jenny Lister, kurátorka výstavy o Quantovej. Expozícia v londýnskom Múzeu Viktórie a Alberta predstavila stovky kusov – odevov, make-upu a strihov – od tejto návrhárky. „Boli odvážne a nebojácne a jej slová sa často objavovali v titulkoch, provokatívne hovorili o sexe aj o svojom súkromnom živote,“ dodala Lister.

Vivienne Westwood Čítajte viac Zomrela dizajnérka Vivienne Westwood: Punk dostala do hlavného prúdu, ženy milovali jej lichotivé šaty

Talentovaná amatérka, ktorá navštevovala len večerné kurzy šitia, najprv šila všetko sama, ale už v roku 1966 pre ňu pracovalo skoro 20 dielní. V roku 1965 začala s exportom svojej produkcie do USA a už o rok neskôr bola vyznamenaná Rádom britského impéria za export. Ďalší Rád britského impéria dostala v roku 2015 a získala aj množstvo ďalších ocenení. Mala vlastné webové stránky, ktoré zdobila štylizovaná čierna kvetina, ktorá sa stala jej značkou, a slogan „sloboda a individualita“. Návrhárka začala exportovať do Japonska, predovšetkým dekoratívnu kozmetiku. A Japoncom nakoniec svoju kozmetickú firmu v roku 2000 predala.

V neskoršej dobe žila Quant v grófstve Surrey na juhu Anglicka, kde aj zomrela, a na verejnosti sa objavovala len málokedy. Mala syna Orlanda a tri vnúčatá. „Len málokto sa narodí na správnom mieste, v správnom čase a so správnou mierou talentu. V módnom svete 20. storočia sa to stalo len trom ľuďom: Coco Chanelovej, Diorovi a Quantovej,“ napísal pred časom britský nedeľník The Sunday Times.

debata chyba
Viac na túto tému: #kariéra #úmrtie #móda #dizajnérka #Mary Quant #minisukne

+ Ak potrebujete vyšetriť zrak nemali by ste dlho čakať.
Nesnažte sa potopiť svojich kolegov, práve naopak,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...