Ako sa obliekajú extrémne bohatí ľudia? Luxus je základ, ale nenápadnosť víťazí, potvrdzuje to Boj o moc aj slávna herečka

Extrémne bohatí ľudia často milujú nenápadný a jednoduchý šatník, ukazujú podľa BBC tvorcovia seriálu Boj o moc alebo herečka Gwyneth Paltrow. Čím bohatší človek je, tým ťažšie je rozpoznať ho v dave.

11.04.2023 00:00
Gwyneth Paltrow Foto: ,
Herečka Gwyneth Paltrow odchádza zo súdu Park City District Courthouse v Utahu po tom, čo porota rozhodla o jej víťazstve v spore s Terrym Sandersonom.
debata (1)

„Posledný človek, o ktorom by ste povedali, že je miliardár, je miliardár,“ vysvetľuje Colleen Morrisová-Glennonová, kostymérka televíznych seriálov. Pokiaľ sa totiž človek snaží zapadnúť do spoločnosti tých najbohatších ľudí, nie je najlepší nápad vziať si na večierok kabelku, ktorá kričí do sveta, že stála desiatky tisíc dolárov, plynie poučenie z prvej epizódy novej série seriálu Boj o moc.

Tým, že si Bridget vzala na oslavu narodenín zakladateľa mediálneho impéria Logana Roya „absurdne veľkú“ kabelku, ako ju definovala jedna z ďalších postáv, okamžite sa odlíšila od ostatných. „Čo v nej vôbec má? Topánky bez podpätku do metra? Krabičku na obed?“ komentoval s tvrdou iróniou módny doplnok Royov zať.

Herečka Gwyneth Paltrow odchádza zo súdu Park...
Herečka Gwyneth Paltrow na zábere zo súdneho...
+6Advokát Steve Owens pri záverečnej reči ukazuje...

Veľkosť ale nie je to jediné, čo je na kabelke zle. Dobre viditeľný kockovaný vzor, ktorý všetci rozpoznajú na prvý pohľad, pôsobí rovnako, ako keby sa na taške ešte hojdala cenovka.Išlo pritom o kabelku známej britskej značky Burberry s typickým tartanovým vzorom. Lenže pokiaľ máte na účte miliardy, tak na nikoho robiť dojem nepotrebujete. Vystavovanie svojho bohatstva na obdiv s cieľom získať spoločenský status je totiž správanie, ktoré je typické skôr pre ľudí, ktorí peniaze nadobudli nedávno.

zväčšiť Herec Jeremy Strong na premiére štvrtej série... Foto: SITA/AP, Charles Sykes
Jeremy Strong Herec Jeremy Strong na premiére štvrtej série seriálu Boj o moc. Šatník svojej postavy Kendalla Roya začal nosiť aj na verejnú podujatia. Značka Loro Piana ho oblieka veľmi často.

Seriál Boj o moc dáva divákom možnosť nahliadnuť do života najbohatších ľudí v USA, aj keď fiktívnych. S každým detailom tvorcom seriálu radia konzultanti, ktorí sa orientujú vo svete bohatých, a outfity postáv tak verne odrážajú typický šatník smotánky.

Sara Sampaio Čítajte viac Chanel, Vuitton aj Fendi - luxusné kabelky tejto sezóny? Toto sú najväčšie hity, inšpirujte sa hviezdami

Jedna z hlavných postáv, Shiv Roy, si síce môže obliecť, čokoľvek si zachce, najčastejšie ale chodí v jednofarebnom roláku, hnedom nohavicovom kostýme alebo béžovej košeli, aj keď vyrobených z najjemnejšieho hodvábu. Jej brat Kendall si zase potrpí na luxusnú taliansku značku Loro Piana, ktorá sa špecializuje na nenápadné kúsky z kvalitných materiálov a ceny v jej obchode sa pohybujú v tisíckach eur, pri kusoch ako kabáty či obleky pokojne prekročia desaťtisíc eur.

zväčšiť Nenápadná a superluxusná móda hrdinov seriálu... Foto: HBO
boj o moc, Nenápadná a superluxusná móda hrdinov seriálu Succession (Boj o moc), ktorý zachytáva život superboháčov.

Nenápadnosťou sa vyznačuje oblečenie hlavnej postavy filmu Tár v podaní Cate Blanchettovej. „Chcela som vytvoriť kostýmy, na ktoré sa nikto nebude pozerať,“ povedala autorka kostýmov Bina Daigler. Lenže možno práve kvôli nenápadnému štýlu je postava Lydie Tár novou módnou ikonou.

Tiahnutie k nenápadnosti vo vyšších kruhoch môžeme pozorovať aj v reálnom svete. Svoj šatník vystavaný na podobnom princípe predviedla počas osemdňového súdneho procesu aj hollywoodska herečka Gwyneth Paltrow, ktorej nakoniec dal súd za pravdu, že v roku 2016 nezavinila zrážku na zjazdovke. Paltrow chodila do súdnej siene v luxusných kúskoch v zemitých tónoch vrátane krémového kašmírového roláka od Loro Piana, šedého nohavicového kostýmu alebo machovo zeleného vlneného kabátu od The Row.

zväčšiť Cate Blanchett ako dirigentka Lýdia Tár. Foto: Focus Features
cate blanchett Cate Blanchett ako dirigentka Lýdia Tár.

Všetko sú to modely, ktoré sa vyznačujú nenápadnosťou, luxusnými a mimoriadne kvalitnými materiálmi, ale aj ich cena často vysoko presahuje aj sumy v obchodoch sprofanovaných značiek ako Dior, Gucci či Balenciaga – ktoré si svojou stratégiou v posledných rokoch vybudovali priazeň más. Možno aj preto však medzi superboháčmi stratili svoj status, ak teda nesiahajú po couture modeloch na mieru.

Pharrell Williams Čítajte viac Poriadne prekvapenie vo svete luxusu! Louis Vuitton konečne našiel dizajnéra, Abloha nahradí slávny producent

Môže byť ale šatník v štýle nenápadného bohatstva inšpiráciou pre bežného človeka a nie je hon za sofistikovane vyzerajúcimi kúskami za nízku cenu známka toho, že človeku uniká pointa? Sean Monahan, zakladateľ spoločnosti K-HOLE zameranej na predpovedanie trendov, sa domnieva, že nie. „Možno, ak sa snažíte uloviť toľko lacných béžových úpletových svetrov, koľko môžete. Ale pokiaľ ide o uvedomelejšiu spotrebu a míňanie peňazí za kúsky, ktoré vydržia, aj keď to znamená kúpiť menej za viac peňazí, tak to je niečo, čo si z toho všetci môžeme vziať,“ hovorí Monahan.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #luxus #Gwyneth Paltrow #móda #boj o moc #elegancia #Loro Piana #nenápadné

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Súťažný duch vás posunie ďalej, než ste si mysleli.
Finančná nezávislosť je na dosah, pokračujte v úsilí....