Možno ste jedným z tých, ktorí naň nedajú dopustiť. Ale pozor, tento šport môže spôsobiť predčasné starnutie tváre

Proces starnutia je nezvratný, ale, samozrejme, je aj spomaliteľný. Či už je reč o vhodnej starostlivosti, správnej životospráve alebo kvalitnej kozmetike, solárnej ochrane či zákrokoch odborníkov - pomôcť môže všeličo.

05.04.2023 15:00
debata
zväčšiť Beh a chudnutie s ním spojené môže spôsobiť... Foto: SHUTTERSTOCK
beh, šport, pohyb, pitný režim, pitie, zdravý životný štýl Beh a chudnutie s ním spojené môže spôsobiť stratu objemu v tvári. Pitný režím je mimoriadne dôležitý.

Pohyb je pre naše telo, ale aj mentálne zdravie veľmi dôležitý. Rovnako sa podpisuje aj na tom, že ak pravidelne športujeme, naše telo lepšie metabolizuje, zbavuje sa toxínov a pokožka, či už na tele alebo tvári sa lepšie prekrvuje. Tým pádom je žiarivejšia, pôsobí zdravšie.

Ale pozor, najnovšie sa objavujú aj argumenty, ktoré upozorňujú, že nie každá fyzická aktivita našej pleti a tvári prospievajú. Len nedávno sa na platforme TikTok začalo šíriť video (nájdete ho dolu), ktoré poukazovalo na to, že negatívne účinky na starnutie v tvári má v prvom rade beh.

vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Čítajte viac Céčko nie je len pomocník proti chrípke! S pleťou dokáže zázraky, odborníčka prezrádza aké

Bez dlhodobých štúdií nie je možné takéto tvrdenie vydávať za overené, ale ako upozorňuje doktor Gediminas Samulenas – plastický a rekonštrukčný chirurg z litovskej kliniky Nordesthetics Clinic, jednej z popredných kliník lekárskej turistiky v Európe – na tomto tvrdení je aj kúsok pravdy.

„Samotný beh nemá priamy vplyv na kvalitu pokožky, ale spaľovanie tukov môže ovplyvniť zmeny vzhľadu tváre. Takže aj malé zmeny hmotnosti, ktoré sú výsledkom pravidelnej aktivity s vysokou intenzitou, ako je beh, môžu mať významný vplyv na tkanivá tváre,“ ozrejmil doktor Samulenas.

zväčšiť Strata objemu v pokožke tváre. Foto: SHUTTERSTOCK
starnutie Strata objemu v pokožke tváre.

Dochádza ku strate objemu, pričom ten môže nastať kedykoľvek a môže ho vyvolať špecifická aktivita, napríklad aj beh. Ten však nie je určite takým problémom, ako napríklad extrémne chudnutie – už nejaký mesiac sa hovorí napríklad aj o užívaní liekov na cukrovku, Ozempic, vďaka ktorým dochádza k rýchlemu a výraznému úbytku hmotnosti. O užívaní Ozempicu dokonca žartoval moderátor Jimmy Kimmel pri tohtoročných Oscaroch – narážal tak na to, že mnohé hollywoodske hviezdy vraj podľahli vábeniu rýchleho chudnutia. Ale zároveň sa to prejavuje aj na ich tvárach.

Edo Majerczak, zena, trening, Čítajte viac Tréner radí: Toto je šport na postavu do plaviek

„Keď dôjde k rýchlym výkyvom hmotnosti v dôsledku určitých liekov, alebo iných metód na zníženie hmotnosti, tkanivá sa nedokážu prispôsobiť a prestavať, čo spôsobuje vzhľad predčasného starnutia. Rýchla strata hmotnosti je vždy závažnejšia na vzhľad v porovnaní s postupnou stratou hmotnosti, pretože telo sa tak rýchlo neprispôsobuje,“ upozornil aj chirurg Gediminas Samulenas. Problém je o to výraznejší, čím je človek starší. „Mladé telá môžu lepšie dohnať zmeny hmotnosti a po schudnutí vyzerať lepšie.“

Doktor Samulenas pridáva aj ďalšie dôvody, ktoré spôsobujú zmeny pokožky tváre a ľudia ich zvyčajne prehliadajú. Patrí k nim nedostatočná spotreba vody, nedostatočná starostlivosť o pleť, veľmi aktívna mimika a nesprávne masírovanie tváre, ako aj niektoré činnosti, o ktorých ľudia vo všeobecnosti vedia, ale nie vždy podnikajú kroky, ktoré by pleť chránili. Reč je o vystavení pokožky intenzívnemu UV žiareniu a fajčení.

Nočné sérum Retinol Fusion PM Night Serum od...
Luxusný kaviárový nočný olej Nighttime Oil od...
+7Pleťové sérum s retinolom proti starnutiu pleti...

Odborník dodáva, že riešením môžu byť potom rôzne skrášľovacie procedúry, pričom jeho skúsenosti a tiež štatistiky kliniky, na ktorej pracuje, hovoria o tom, že klienti najčastejšie vyhľadávajú zákroky ako facelifting, nadvihnutie obočia či rinoplastika. Koľko je medzi nimi bežcov a bežkýň však už neprezrádza.

@geraldimbermd Did you know there are exercises that can accelerate your wrinkles? #skincareover50 #skincareover40 #plasticsurgery #plasticsurgery #plasticsurgeon #nycdoctor #manhattan #nyc ♬ original sound - Gerald Imber, MD

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #beh #chudnutie #plastická chirurgia #tvár #strata objemu

+ Nezabúdajte na hydratáciu, pre vaše telo je veľmi dôležitá.
Čím neskôr začnete, tým neskôr skončíte, pamätajte....

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...