Céčko nie je len pomocník proti chrípke! S pleťou dokáže zázraky, odborníčka prezrádza aké

Vitamín C mnoho z nás vníma ako pomocníka v prevencii rôznych chorôb. V nejednej domácnosti sa nájde v podobe vitamínových doplnkov výživy. Inde sa zase snažíme tvoriť náš jedálniček tak, aby bol na céčko bohatý. Stále populárnejší je aj trend prijímania vitamínu C infúzne.

29.03.2023 00:00
vitamín C, pleť, pokožka, ošetrenie, žena Foto:
Vitamín C sa v kozmetických produktoch objavuje najčastejšie v podobe séra či fluida, niekedy tiež osviežujúcej a stimulačnej hmly.
debata

Pri všetkých benefitoch céčka pre naše telo však netreba zabúdať ani na pozitívne účinky, ktoré céčko má lokálne – na našej pokožke. Aj preto sa už niekoľko rokov objavuje v kozmetickom priemysle. Podľa odborníkov celkom zaslúžene ako jeden zo „zázrakov“ starostlivosti o pokožku.

Štít, ktorý ochráni jablko aj pokožku

„Hoci vitamín C, alebo tiež kyselina askorbová nám môže evokovať slovíčkom kyselina exfoliačné účinky, céčko nie je exfoliant v pravom slova zmysle. Je to veľmi účinný antioxidant, ktorý má blahodarné účinky na pleť,“ hovorí dermatologička Michaela Blaško. „Vitamín C pokožku rozjasňuje, zjemňuje póry, zjednocuje tón pleti, chráni nás pred oxidačným stresom. Vytvára akýsi štít pred pôsobením škodlivín z vonkajšieho prostredia, či už je to UV žiarenie, smog, nečistoty a podobne,“ vymenúva lekárka.

Očný krém Banana Bright+ od Ole Henriksen s...
Účinné sérum Noni Bright Vitamín C Serum od...
+9Pleťové sérum s vitamínom C & alfa-arbutínom od...

Antioxidačné vlastnosti céčka sa dajú podľa nej ľahko vysvetliť na bežnom príklade z prírody. "Ak prekrojíte jablko, necháte ho na vzduchu, začne podliehať procesu oxidácie a stmavne, priam až sčernie. To sa deje aj s našou pokožkou. Ak by sme na jablko naniesli vitamín C alebo ho napríklad pokvapkali citrónom, zastavíme, respektíve spomalíme tento proces oxidácie,"" vysvetľuje Michaela Blaško.

Eiza Gonzalez Čítajte viac Dokonalé hollywoodske pery? Možno nie sú pravé, ale túži po nich nejedna žena. Ako ich líči slávna kráska?

„Céčko tvorí teda výborný štít pred oxidáciou, tlmí melanogenézu, znižuje tvorbu pigmentových škvŕn a zároveň vie jemne vybieliť škvrny, ktoré už máme. Pokožku tiež rozjasňuje, zjemňuje póry, zjednocuje tón pleti a redukuje aj jemné vrásky. Pokiaľ ho máme v správnej koncentrácii, veľmi dobre sa vstrebáva a pôsobí v koži tam, kde má. Stimuluje tvorbu kolagénu a stimuluje aj tvorbu kyseliny hyalurónovej. Okrem ochrannej funkcie má aj stimulačné funkcie,“ opisuje pozitívne dopady používania céčka pri ošetrení pleti.

Kedy, koľko, ako a s čím?

Samozrejme, je tu aj otázka, aká forma je ideálna. Vitamín C sa v kozmetických produktoch objavuje najčastejšie v podobe séra či fluida, niekedy tiež osviežujúcej a stimulačnej hmly. Čo sa týka jeho samotného použitia, môžeme ho používať aj ráno aj večer. Lekárka však dodáva, že ona sama uprednostňuje použitie ranné.

„Ak ho máme v konzistencii fluidnej, vo forme séra, môžeme ho aplikovať na tvár, krk, dekolt, ale nezabúdajme ani na chrbty rúk. Pri rannej rutine je dôležité použiť aj SPF 50+. Niektoré séra a produkty už majú SPF zabudované, tam už nie je potrebné pridávať extra solárnu ochranu,“ odporúča Michaela Blaško. Používať kozmetické produkty s vitamínom C pritom môžeme už od mladého veku a v podstate až „do nekonečna“, hovorí dermatologička s úsmevom. „Pretože každý z nás potrebuje vitamín C.“

Princezná Caroline z Monaka Čítajte viac Odhaliť šediny či si farbiť vlasy do konca života? Táto slávna dáma už dilemu vyriešila a výsledok... očarí aj vás

Jednou z veľkých výhod céčka je aj jeho funkčnosť na rôznych typoch pokožky. „Či už je to suchá, mastná alebo normálna pokožka, céčko je vhodné pre všetky typy pleti. Keďže séra majú zvyčajne ľahkú vodovo-krémovú konzistenciu, veľmi ľahko sa nanášajú a dobre vstrebávajú, osoby so suchšou pleťou môžu mať pocit, že ešte potrebujú vrstvu nejakého ošetrujúceho alebo hydratačného prípravku. Ja odporúčam dobré sérum s vitamínom C doplniť výživnejším, mastnejším krémom, alebo tiež druhým sérom s obsahom kyseliny hyalurónovej,“ uzatvára Blaško.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pomoc #starnutie #ochrana #vitamín C #kozmetika #Michaela Blaško #oxidácia

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Netrávte dni pred obrazovkou, ubližujete tým len sami sebe.
Nezabúdajte na poistenie, na určitých veciach sa...