Katy Perryovú obliekol ako luster, z krásky Hadidovej spravil živú kyticu: Dizajnér Scott končí v značke Moschino

Jednu celú dekádu pôsobil na poste kreatívneho šéfa a hlavného dizajnéra značky Moschino. Teraz návrhár Jeremy Scott končí. Potvrdila to odevná značka vo vyhlásení, ktoré bolo zverejnené v pondelok.

21.03.2023 14:00
Katy Perry v kreácii moschino Foto:
Speváčka Katy Perry v kreácii Moschino na zábere z akcie MET Gala v roku 2019.
debata

„Týchto posledných desať rokov bolo úžasnou oslavou kreativity a predstavivosti. Som hrdý na dedičstvo, ktoré po sebe zanechávam,“ uviedol vo vyjadrení pre médiá Jeremy Scott, 47-ročný rodák z Kansas City.

Taliansky módny ateliér Moschino, ktorý kedysi založil dizajnér Franco MOschino, bol odjakživa známy svojou hravou a ironizujúcou estetikou a využívaním motívov a detailov z pop-kultúry, ale aj bežného života. Scott jeho estetiku a najmä narábanie s iróniou ešte zdôraznil a každý rok prezentoval kolekcie, ktoré boli plné prekvapivých detailov, niekedy priam nenositeľných prvkov a inšpiráciou vychádzali z rozličných oblastí života.

zväčšiť Herečka Angela Bassett v kreácii Moschino. Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Herečka Angela Bassett v kreácii Moschino. Herečka Angela Bassett v kreácii Moschino.

Debutová kolekcia v roku 2014 sa niesla v znamení prvkov, ktoré symbolizovali americký konzum, píše portál CNN. Scott vtedy využil motívy firiem ako Budweiser či McDonald's, no uviedol ich naozaj pútavým spôsobom a implementoval ich do každodenného šatníka módnych maniakov a experimentátorov.

Topmodelka Irina Shayk v kreácii z dielne...
Speváčka a herečka Zendaya v kreácii Moschino...
+19Topmodelka Bella Hadid na prehliadke značky...

Počas svojho pôsobenia na poste šéfa značky ponúkol svetu rozmanité kolekcie. Jedna z posledných sa napríklad inšpirovala svetom nafukovacích kolies a hračiek do bazéna. Jeremy Scott však zároveň odtajnil druhý plán, ktorý sa skrýval za touto inšpiráciou. Podľa neho mali nafukovacie detaily na šatách stelesňovať súčasné šialené „nafukovanie“ cien, ale tiež mali pozitívnu konotáciu. „Občas máme pocit všetci, že sa tak trochu topíme v tom, čo sa deje vo svete okolo nás. Ale záchrana príde, aj zábava,“ komentoval Scott.

Moschino - sezóna Jar/Leto 2023 Čítajte viac Inflácia a nafúknuté ceny? Moschino nafúklo novú kolekciu! Prilákala aj veteránky modelingu

Dizajnér bol tiež známy svojimi divokými a extravagantnými kostýmami, ktoré vychádzali z každodenného života (či už v jeho glamour alebo pouličnej podobe). A práve pre to ho vyhľadávali aj mnohé umelkyne a umelci. Speváčku Katy Perryovú napríklad obliekol ako „luster“ na slávny MET Gala.

zväčšiť Topmodelka Gigi Hadid v roku 2017 ako živá... Foto: Profimedia
Gigi Hadid Topmodelka Gigi Hadid v roku 2017 ako živá kytica na prehliadke Moschino.

V roku 2018 na rovnaké podujatie obliekol raperku Cardi B do éterických šiat s perlami a čelenkou a minulý rok poslal na červený koberec jej kolegyňu Megan Thee Stallion v mytologickej róbe z peria a brnenia. Spolupracovala s ním Madonna, brazílska megastar Anitta či Paris Hilton a mnohí ďalší. Vytvoriť však vedel aj očarujúce a elegantné večerné kreácie – dôkazom boli aj šaty herečky Angely Bassettovej na tohtoročnom vyhlásení Oscarov.

zväčšiť Kombinácia záberov dizajnéra Jeremyho Scotta a... Foto: SITA/AP
Megan Thee Stallion, herečka Mj Rodriguez a herečka Ariana DeBose Kombinácia záberov dizajnéra Jeremyho Scotta a celebrít v jeho kreáciách - zľava: raperka Megan Thee Stallion, herečka Mj Rodriguez a herečka Ariana DeBose na akcii MET Gala v roku 2022.

V rámci svojich kolekcií prezentoval topmodelky Gigi Hadidovú a Kaiu Gerberovú v šatách, ktoré boli vlastne chodiacimi kyticami kvetov, v kolekciách Moschino bola aj inšpirácia garderóbou Marie Antoinetty či hudobnými nástrojmi alebo detskými hračkami a motívmi bábik a poníkov. Mimoriadne úspešná bola aj spolupráca značky Moschino pod vedením Scotta so značkou H&M.

Ako píše CNN.com, Scott ešte neoznámil svoje ďalšie kroky – vrátane toho, či sa nateraz stiahne do úzadia. Jedno je však isté – jeho estetika určite zostane nezameniteľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Katy Perry #koniec #Gigi Hadid #Moschino #Jeremy Scott #Anitta

+ Nebojte sa budúcnosti, budujete si ju predsa sami.
Nerobte všetko len pre peniaze, robte to preto, lebo chcete....

+ Možno oklamete sami seba, avšak lekára a výsledky neoklamete.
Nič nerobte rýchlo, robíte tak len väčšie chyby....