Tri Slovenky, každá iná, jedno však majú spoločné - do sveta nosia lokálnu módu a bodujú

Napriek tomu, že sa často hovorí o tom, že slovenský módny dizajn to nemá na ružiach ustlané, tvorcovia nehádžu flintu do žita. Práve naopak.

23.02.2023 00:00
Mata Durikovic, Pink Matrix, kolekcia Foto:
Modelky oblečené do kolekcie Pink Matrix slovenskej dizajnérky Maty Durikovic, ktorá uviedla kolekciu na podujatí Fashion Scout, ktoré je súčasťou London Fashion Week.
debata

Nové kolekcie neustále vznikajú, v slovenskej móde sa objavujú rozmanité vplyvy, tvorí sa lokálna móda s ohľadom na udržateľnosť, experimentálne odevy, v ktorých je dôraz kladený na technologický posun či inovácie, ale tiež nadčasová a elegantná klasika, ktorá osloví klientelu na domácej pôde, ale trebárs aj v Ázii alebo v Británii.

Modelka v kreácii z kolekcie slovenskej...
Modelka v kreácii z kolekcie slovenskej...
+19Modelky v kreácii z kolekcie slovenskej...

Za posledných pár dní sa niekoľko domácich autoriek prezentovala za hranicami Slovenska. Platilo už v úvode naznačené – každá má svoj vlastný prístup, tvorba každej z nich je trochu iná a cielená na inú klientelu. Spoločné však nemajú len to, že sa im darí nosiť domáci dizajn za hranice krajiny, ale aj to, že s ním dokážu zaujať a získať pozornosť (či dokonca cennú klientelu alebo mediálny záujem).

Mata Durikovic – Pink Matrix

Len pred pár dňami sa na londýnskom týždni módy, respektíve v rámci akcie Fashion Scout, ktorá je jeho súčasťou, prezentovala Slovenka Mata Durikovic (mimochodom hosťka relácie Ide o nás a autorka šiat pre Adelu Vinczeovú). Jej kolekcia Pink Matrix vychádzala z už dávnejšie vytvorenej kolekcie odevov z tzv. bio kryštalickej kože – inak bioplastického materiálu, ktorý vznikol prácou s agarovou želatínou.

zväčšiť Modelky oblečené do kolekcie Pink Matrix... Foto: archív Slovak Fashion Council
Mata Durikovic, Pink Matrix, kolekcia Modelky oblečené do kolekcie Pink Matrix slovenskej dizajnérky Maty Durikovic, ktorá uviedla kolekciu na podujatí Fashion Scout, ktoré je súčasťou London Fashion Week.

Outfity z bioplastu dopĺňala upcyklovaná vlna a zvyšky látok, ktoré boli uháčkované do organických plesových šiat. Pri bližšom pohľade bolo vidieť pozornosť venovanú detailom a zložitému spracovaniu a Durikovic opäť prezentovala svoju filozofiu udržateľného luxusu v tradícii výroby a tvorby odevov a ĺa haute couture.

Petra Kovacs – Who Cares

Petra Kovacs sa už v minulosti prezentovala na týždni módy v Londýne svojím módnym filmom Lobster Party. To jej prinieslo pozvanie na Budapest Central European Fashion Week, kde začiatkom februára prezentovala kolekciu Who Cares. Aj Kovacsovej pohľad v móde má čo do činenia s udržateľnosťou. Ako sama uvádza, snažila sa na túto tému pozrieť z hľadiska spotrebiteľa módy.

zväčšiť Modelka v kreácii z kolekcie slovenskej... Foto: Adam Horvath
Petra Kovacs, kolekcia, Who Cares Modelka v kreácii z kolekcie slovenskej dizajnérky Petry Kovacs s názvom Who Cares, ktorá bola predstavená na Budapest Central European Fashion Week.

Jednotlivými odevmi sa snažila podporiť myšlienku ochrany odevu, psychologicky pôsobiť na spotrebiteľa a zámerne v ňom vzbudiť pocit krehkosti, luxusnosti odevu, aby sa zaujímal o starostlivosť o odev. V kolekcii boli použité materiály rôznych farieb a štruktúr, čo zrkadlí súčasný globalizovaný svet, krehké materiály ako hodváb, hodvábnu organzu, vlnu, autorský fóliový materiál, ktoré si vyžadujú mimoriadnu starostlivosť. Zároveň boli prítomné tzv. deadstock materiály a materiály z recyklovaných vlákien.

Petra Kubikova – LINE

Aj Petra už má skúsenosti s prezentáciami svojej tvorby v zahraničí. V minulosti sa zúčastnila prezentácií v Londýne, pred pár týždňami to znovu bol týždeň módy Budapest Central European Fashion Week, pre ktorý špeciálne navrhla spomenutú kolekciu. Ako naznačuje jej názov, Kubiková pracovala s motívom čiary.

zväčšiť Detail odevu z kolekcie slovenskej dizajnérky... Foto: Holecz Endre
Petra Kubiková, kolekcia, LINE Detail odevu z kolekcie slovenskej dizajnérky Petry Kubikovej s názvom LINE, ktorá bola predstavená na Budapest Central European Fashion Week.

Nielen v dezéne odevov, teda v potlačiach vybraných kusov, čiara bola dôležitá aj v samotných strihových riešeniach, švoch a prepojení jednotlivých kreácií do uceleného celku. Kubikovej rukopis bol celkom zjavný, nechýbali odevy, s ktorými sa jej tvorba už roky spája – kabáty, široké nohavice alebo skrátené saká či kabátiky. Minimalistickej estetike už tradične na výraze a sile pridával detail – v Kubikovej prípade precízne spracovaný a odprezentovaný v rámci strihu odevu.

Ukážky z jednotlivých kolekcií nájdete v galérii vyššie.


Video

VIDEO: Rozhovor so slovenskou dizajnérkou Matou Durikovic v relácii Ide o nás.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #kolekcia #prezentácia #Petra Kubíková #Mata Durikovic #Petra Kovacs

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...