Toto je slovenská módna kolekcia, ktorá má cenu za umenie! Čo o nej povedal jej tvorca Marcel Holubec?

Počas minulého roka uviedol hneď dve módne kolekcie. Jedna z nich sa dočkala aj uznania akademikov. Dizajnér Marcel Holubec W. neskrýval nadšenie.

31.01.2023 00:00
debata (1)
Video

VIDEO: Marcel Holubec o svojej ocenenej kolekcii aj módnej tvorbe.

V rámci 27. ročníka Cien Nadácia Tatra banky za umenie sa víťazom v kategórii Dizajn stala kolekcia Concréte. Marcel sa pri nej inšpiroval prestavbou svojho bytu a ateliéru. Prvky, detaily, strihové riešenia, ale aj farebnosť mala jasný odkaz a naozaj priam ukážkovo naznačovala dané inšpirácie. Na kolekcii spolupracoval s Mikinou Dimunovou, ktorá bola múzou kolekcie, ale aj autorkou grafických dizajnov na šatkách.

Adela Vinczeová Čítajte viac Uvarené, vysušené, ušité! Vinczeová v šatách zo 'želatíny' ako dizajnérska múza. Nechcem byť ustráchaná, hovorí

Holubec sa pritom priznal, že vždy, keď predstavuje novú kolekciu odevov, nie je spokojný. „V momente, keď moju kolekciu predstavím pred divákmi – pred mojimi klientmi – tak nie som nikdy spokojný. Možno aj preto je lepšie, ak ich hodnotím po určitom čase a s touto kolekciou som nadmieru spokojný. Nie preto, že bola ocenená, ale že to vyšlo tak, ako som to mal v hlave,“ vysvetlil v rozhovore pre Pravdu.

zväčšiť Modelka Kamila Filipčíková v záverečnom modeli... Foto: JAN ZEMIAR
Marcel Holubec, CONCRÉTE Modelka Kamila Filipčíková v záverečnom modeli z kolekcie CONCRÉTE od slovenského dizajnéra Marcela Holubca.

Podľa slovenského módneho návrhára je výnimočné, že sa tentoraz do pozornosti členov poroty dostala práve móda. Veľmi si to váži a vníma to ako ocenenie nielen jeho vlastnej práce, ale aj práce dizajnérov ako takých. Inšpirovať sa však svojimi kolegami vraj nezvykne, chce si udržať vlastný rukopis a kráčať vlastnou cestou.

Modelky v kreáciách z kolekcie CONCRÉTE od...
Modelky v kreáciách z kolekcie CONCRÉTE od...
+14Dámske modely z kolekcie CONCRÉTE od...

Jednou z vecí, ktoré by mali byť jej súčasťou, je experimentovanie s materiálmi a inovácie. Tie vníma ako najdôležitejšie pre budúcnosť módy aj budúcnosť vlastnej značky. Viac si už pozrite vo videorozhovore vyššie a pozrite si tiež galériu kolekcie, ktorá dostala cenu za umenie. Text o kolekcii Concréte, ktorý vznikol na jar minulého roka priamo po prehliadke v Bratislave nájdete v odkaze nižšie.

Marcel Holubec, CONCRÉTE Čítajte viac Betón či kov, geometria aj nežné plisé: Holubec predstavil novú kolekciu, otvára s ňou ďalšie dvere

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #dizajn #umenie #Marcel Holubec

+ Zabudnite na kávu, prednosť dnes dajte zelenému čaju.
Nemusí vám všetko vyjsť na prvý krát, je to v poriadku,...

+ Problémy s popraskanými rukami vyriešite tuhým krémom.
O zamestnanie neprídete, tak prestaňte strašiť svoje...