Ako vydržať a nekúpiť si nové oblečenie? Tieto 3 triky zaberú a stále budete štýlová

Hoci aj na našej stránke často prinášame trendy a tipy na nové kúsky odevov v predaji, faktom je, že menej je niekedy viac. A v prípade odevov by sa dalo občas povedať, že "vôbec nič je najviac".

30.01.2023 13:59
Šatník tridsiatničky je plný šiat a nechýbajú... Foto:
Skúste sa znovu zamilovať do vášho starého šatníka.
debata (1)

Aj vzhľadom na fakt, že módny priemysel patrí medzi najväčších znečisťovateľov životného prostredia, už niekoľko rokov sa hovorí o tom, ako utlmiť neutíchajúcu túžbu človeka kupovať si neustále nové a nové oblečenie. Niektoré za stovky eur, iné len za pár. Vo finále však výsledok je takmer rovnaký – plná skriňa, konzum a ďalšie zaťaženie životného prostredia.

Viete si však predstaviť, že by ste si nekúpili nič nové trebárs celý rok? Máte pocit, že to nie je možné? Skúste nasledovať tieto tri odporúčania.

1. Žiadne obiehanie obchodov, sledovanie výkladov, ani správ o móde

Patrí to k častej aktivite Slovákov, vyberú sa vo voľnom čase do nákupného centra a korzujú po ňom celé hodiny, obzerajú si vo výkladoch nové oblečenie, sledujú akcie. Vyhnite sa tomu. Úplne! Obiehať obchody predsa nemusíte a radšej sa choďte prejsť von, do parku, na nábrežie, do prírody, ak máte deti, tak na ihrisku. Ak máte na telefóne aplikácie obchodov s odevmi, odinštalujte si ich a tiež zrušte odber newsletterov od módnych značiek. Tie sú veľmi činné a niekedy za deň príde do emailu aj desať-pätnásť tipov na to, čo si môžete kúpiť. Odstrihnite sa od podobných „spamov“.

Fendi Haute Couture Čítajte viac Nežné detaily bielizne aj kožené majstrovstvo: Róby ako z rozprávky ponúkol záver couture maratónu

2. Urobte si poriadok vo vlastnom šatníku

Je to základ. Asi aj preto, že mnoho z nás veľmi často zabúda, čo všetko nám v skrini visí alebo čo sme zatlačili niekde celkom dozadu. Ženám sa veľmi často stane, že v skrini objavia aj celkom nové kusy. Aj preto je dobré aspoň raz za polroka urobiť revíziu skrine. Môžete to spojiť s jej uprataním, organizáciou a zároveň môžete šatstvo rozdeliť a kategorizovať tak, aby sa vám jednoduchšie vyberalo na konkrétne príležitosti či aby sa lepšie kombinovalo. Skúste sa do vášho staršieho oblečenia znovu „zaľúbiť“.

Valentino Haute Couture Čítajte viac Chanel, Valentino či Armani - luxus, rozprávka, sexepíl aj dráma! Pozrite si kolekcie haute couture z Paríža

3. Vymieňajte, posúvajte ďalej, požičiavajte si

Namiesto nových odevov je tu vždy ekologickejšia cesta – skúsiť to s odevmi, ktoré už existujú a niekto ich nosil, prípadne si ich niekto kúpil, no napokon nenosil. Tiež sa nemusíte báť napríklad si s kamarátkami vymeniť oblečenie – ona dostane niečo od vás, vy zase na oplátku nejaké nohavice alebo blúzku od nej, čo sa vám vždy páčila a chceli ste si ju vyskúšať. V prípade vymeny šatstva môžete pokojne zorganizovať priateľskú burzu. Platí to pritom aj v prípade výmeny alebo darovania odevov od vašich detí pre iné mamičky.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #oblečenie #odev #second-hand

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...