Čo by ste mali skúsiť v roku 2023? Vytrieďte si šatník, dajte odevom druhú šancu!

Nový rok sa zvyčajne nesie v znamení výziev a zmien. A jednu by ste mohli pokojne dopriať aj vlastnému šatníku. Hovorí o tom aj výzva Zatoč s odpadom.

05.01.2023 14:48
šatník, žena, skriňa, upratovanie, neporiadok Foto:
Záväzkom v novom roku môže byť aj vytriedenie si šatníka.
debata

Jedným zo spôsobov, ako odľahčiť svoj vlastný život, ale aj život planéty je zmena prístupu k oblečeniu – jeho nakupovaniu a noseniu. Slovenská agentúra životného prostredia upozorňuje, že práve nový rok môžeme brať ako míľnik, keď sa rozhodneme vytriediť si šatník a zároveň si dáme záväzok k zmene nakupovacej filozofie v prípade oblečenia.

1. Upratať si skriňu

Prvý krok je odľahčiť svoj vlastný šatník od nepotrebných kusov odevov a oblečenia. Inšpirujte sa zásadami, ktoré nájdete na internete, rozdeľte oblečenie do skupín – to, ktoré nosíte a chcete si ponechať a také, ktoré má dostať druhú šancu.

2. Dajte odevu druhú šancu

Zmyslom triedenia šatníka nie je veci vyhadzovať. V súčasnosti má väčšina z nás v skriniach odevy v takom stave, že ich pokojne môže nosiť aj niekto iný, ak to už nerobíme my. V prípade takéhoto šatstva je ideálne posunúť ho blízkej rodine, kamarátom a kamarátkam, skúsiť takzvaný „swap“ (teda výmenu oblečenia) alebo posunúť oblečenie na charitu či pre ľudí v núdzi. Alternatívou sú tiež predajné portály, kde oblečenie predáte za pár eur niekomu ďalšiemu.

3. Namiesto kúpy nových si dajte nový záväzok

Odevy by ste nemali nakupovať ako na bežiacom páse. Rok 2023 môže byť aj rokom, keď sa rozhodnete zmeniť konzumný prístup k nákupu oblečenia. Pomalá, udržateľná či etická móda je presným opakom rýchlej. Spomaľuje životný cyklus oblečenia, proces jeho výroby, nákupu, nosenia a následného vyradenia. Cieľom pomalej módy, tzv. slow fashion, je zvýšiť životnosť oblečenia a jeho kvalitu. Pomalá móda by sa mala stať dôležitou súčasťou nového konceptu obehového hospodárstva, kde je oblečenie a textil v obehu tak dlho, ako je to len možné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #nákup #životné prostredie #odev #šatník

+ Začnite jesť pravidelne v menších dávkach, budete sa cítiť lepšie.
Na darčeky nemusíte míňať peniaze, pokúste sa...

+ Nemeňte svoje stravovacie návyky, momentálne je vaše telo spokojné.
Práca, ktorú milujete, prinesie neočakávaný...