Potrebujú ľudia naozaj používať dezodorant?

Rovnako ako čistenie zubov alebo umývanie tváre sa môže zdať, že aj každodenné používanie dezodorantu je jedným z rituálov nevyhnutných na základnú hygienu.

27.12.2022 08:30
dezodorant Foto:
Nepoužívanie dezodorantov alebo antiperspirantov môže mať výhody aj nevýhody závisiace od toho, ako sa vy aj ostatní cítite vo vzťahu k vášmu prirodzenému telesnému pachu.
debata

Podľa odborníkov na dermatológiu, ktorých oslovil CNN, je ale takéto rozhodnutie pravdepodobne založené skôr na osobných a kultúrnych preferenciách než na prípadnej zdravotnej nutnosti.

„Ľudia majú silnú citlivosť na pachy. Už od pradávna používajú parfémy alebo kolínske na zamaskovanie zápachu,“ uviedla dermatologička Nina Bottová z Kalifornskej univerzity v San Franciscu. „Ale nie je to ako s čistením zubov zubnou niťou, v prípade ktorých existujú dáta, že bude skutočne žiť dlhšie, pokiaľ to pravidelne robíte,“ dodala.

Aké ingrediencie vo vôňach lákajú v chladnejšom období roka? Čítajte viac Céder, santal, šafrán aj hľuzovka - jeseň praje intenzívnej vôni, toto je 7 inšpirácií pre vás!

„Žijeme v spoločnosti, kde telesný zápach nie je všeobecne prijímaný, takže dezodorant je súčasťou našich denných hygienických návykov,“ uviedol dermatológ Joshua Zeichner z newyorskej nemocnice Mount Sinai. „Je tu tiež stigma spojená s prepoteným oblečením, ktoré zaradilo antiperspiranty do každodennej starostlivosti o pokožku,“ dodal.

Máte to radšej „na Napoleona“?

Dezodoranty neutralizujú telesný zápach, zatiaľ čo antiperspiranty znižujú vlhkosť pokožky, uviedol Zeichner. Oboje je často ponúkané v jednom výrobku. Napriek všeobecne prijímaným dôvodom, prečo ich ľudia používajú, nemusí byť prirodzený telesný pach nutne považovaný za nepríjemný.

Pred návratom z vojnového ťaženia sa Napoleon údajne neslávne preslávil tým, že napísal svojej žene Joséphine, že sa za tri dni vráti domov a že by sa dovtedy nemala umývať. V podcaste stanice CNN to uviedol biológ Tristram Wyatt z Oxfordskej univerzity. Rovnako ako mnoho dnešných ľudí bol aj Napoleon „nadšencom“ vôní – kolínskych i prírodných – aspoň od svojej ženy.

Ako obmedziť potenie? Pomôžu aj domáce recepty z bylín a zeleniny Čítajte viac Máte zapáchajúci pot? Takto to môžete vyriešiť aj bez dezodorantu

Jedným z dôvodov, prečo sa niekomu môže zdať prirodzená vôňa určitého človeka príťažlivejšia ako ostatných, je podľa Wyatta rozdielny imunitný systém, pretože nás obvykle viac priťahujú ľudia, ktorí sú imunologicky odlišní.

Priveľa potu, priveľa zápachu?

Neexistuje žiadna správna alebo zlá odpoveď, pokiaľ ide o osobné preferencie a o to, aké – ak vôbec nejaké – produkty môžete používať na maskovanie telesného pachu.

„Potíme sa, aby sme mohli regulovať telesnú teplotu,“ povedal Zeichner. „V niektorých prípadoch sa ale potíme viac, než je nutné. To je známe ako patologické potenie alebo hyperhidróza. Pot je sám o sebe bez zápachu. Baktérie na koži však pot rozkladajú a vytvárajú nepríjemný zápach,“ dodal.

Niektorí ľudia uprednostňujú používanie dezodorantu, aby lepšie voňali, alebo ak sa stretávajú s určitými kožnými problémami, ako je podráždenie pod prsiami alebo medzi kožnými záhybmi na bruchu, uviedla dermatologička Julie Russaková.

Používanie dezodorantu je skôr kultúrnou... Foto: SHUTTERSTOCK
dezodorant Používanie dezodorantu je skôr kultúrnou záležitosťou, ktorá sa vyvinula najmä v posledných dekádach.

Zápach potu môže byť ovplyvnený aj stravou, uviedol Zeichner. Pot ľudí, ktorí jedia veľa kapustovitej zeleniny – napríklad brokolice, kelu a karfiolu – môže mať výrazný sírny zapách.

Rakovina z dezodorantov, toto je odpoveď

Pokiaľ zvažujete, že sa vzdáte dezodorantov alebo antiperspirantov kvôli obavám z potenciálne škodlivých zložiek alebo kvôli fámam, že používanie týchto prípravkov spôsobuje rakovinu, vedzte, že tieto tvrdenia neboli vedecky preukázané, povedali oslovení odborníci CNN. Výskum, či existuje príčinná súvislosť medzi rakovinou a používaním výrobkov z mastenca, ktoré neobsahujú azbest, tiež nebol jednoznačný.

„Používanie anorganických zložiek, ako sú hliníkové soli, v kozmetike a výrobkoch pre osobnú hygienu vyvoláva obavy výrobcov aj spotrebiteľov,“ uviedla dermatologička Amanda Doyleová. „Hoci sa hliník používa na liečbu hyperhidrózy, objavili sa obavy z jeho úlohy pri vzniku rakoviny prsníka, cýst na prsiach a Alzheimerovej choroby. Absorpcia hliníka kožou nie je doteraz úplne objasnená, ale karcinogenita hliníka nebola preukázaná,“ dodala.

Cítim dotyk sily značky La Roche-Posay Čítajte viac Onkologickí pacienti trpia vedľajšími kožnými problémami. Dotyk vhodnej kozmetiky je dotykom sily

Nepoužívanie dezodorantov alebo antiperspirantov môže mať výhody aj nevýhody závisiace od toho, ako sa vy aj ostatní cítite vo vzťahu k vášmu prirodzenému telesnému pachu. „Ak prestanete používať dezodorant alebo antiperspirant, časom sa u vás môže vyvinúť silnejší zápach,“ povedala Doyleová. Podľa dermatologičky to môže spôsobiť zvýšené potenie a následné premnoženie baktérií a plesní.

Najvýznamnejším spôsobom, ako sa vyhnúť telesnému zápachu, je dôkladné každodenné kúpanie, tvrdia odborníci. Ľudia by sa podľa nich mali zamerať predovšetkým na umývanie tváre, podpazušia a genitálií – tie sa obvykle potia viac ako iné časti tela, čo môže uľahčiť premnoženie mikroorganizmov, ako sú kvasinky a baktérie, poznamenal Zeichner. Neobvykle nepríjemný telesný zápach môže naznačovať, že si pokožku nečistíte tak, ako by ste mali, dodal.

Medzi ďalšie spôsoby, ako znížiť riziko zápachu tým, že zabránite väčšiemu poteniu či premnoženiu baktérií, patrí nosenie voľného, priedušného, bavlneného oblečenia a používanie lokálnych antibakteriálnych prípravkov na umývanie, uviedla Doyleová.

debata chyba
Viac na túto tému: #hygiena #rakovina #štúdia #história #pokožka #dezodorant #používanie #citlivá koža

+ Venujte dnes svoj čas sami pre seba, potrebujete to.
Tímová spolupráca bude kľúčom k úspechu na pracovisku....

+ Nový športový režim prinesie posilnenie tela aj ducha.
Ak niečo pokazíte, aj si zato zaplatíte, myslite však do...