Nebojácna, živá, optimistická! Toto je farba roka 2023... Princezná Kate ju nosila už v marci

Ako každý rok, aj tento sa odborníci zo sveta farieb radili a dohadovali. A dohodli... Farbou budúceho roka sa podľa zástupcov zo spoločnosti Pantone stal špeciálny odtieň z červeného spektra, ktorý však dopĺňajú ružovo-fialové tóny.

06.12.2022 09:00
Viva Magenta. Foto:
Farbou roka 2023 bude Viva Magenta.
debata

Farbou roka je odtieň pod názvom Viva Magenta, ktorý vychádza práve z rodiny červených odtieňov, no prináša celkom nový náboj a prekvapivú silu svojej intenzity. Ako uviedla spoločnosť Pantone, ktorá už viac ako dve dekády každý rok tesne pred jeho záverom zverejňuje svoj tip na farbu roka, ide o farbu posilňujúcu, elektrizujúcu, odvážnu a inkluzívnu.

„Viva Magenta je odvážna a nebojácna a má pulzujúcu farbu, ktorej bujarosť podporuje radostnú a optimistickú oslavu a píše nový príbeh,“ píše sa vo vyhlásení pre médiá. Viac než toto poetické označenie však výstižnejšie znie nasledovné: Viva magenta je jemný karmínový červený tón, ktorý predstavuje rovnováhu medzi teplým a chladným. Je to farba asertívna, nie agresívna – nedominuje, ale je skôr päsťou v zamatovej rukavici.

Samozrejme, dôležité je najmä, ako sa takáto farba dokáže implementovať do sveta módy, úžitkového dizajnu, interiérových doplnkov či elektroniky, ale aj do každodenného života. Odborníci sa pritom zhodujú, že jej sila spočíva v tom, že nejde o konvenčný odtieň. Ten však dôkladne zodpovedá aj časom, ktoré žijeme a ktoré tiež nie sú konvenčné.

zväčšiť Princezná Kate z Walesu a jej manžel princ... Foto: Profimedia
Princezná Kate z Walesu Princezná Kate z Walesu a jej manžel princ William na návšteve Belize v marci 2022. Kate má na sebe šaty, ktorých odtieň sa nápadne podobá na farbu roka 2023.

Ako sa píše na stránke spoločnosti Pantone, odtieň Viva Magenta, ktorý nasleduje po minuloročnom Veri Perri, je všeobecne lichotivý a ľahko sa dá zaradiť do nášho každodenného života – do šatníka či do príbytku. Napríklad v interiérovom dizajne sa farba môže objaviť ako farba na stene či tapeta s lakovaným povrchom alebo ako pohovka v zamatovom vyhotovení a intenzívnej karmínovej farebnosti. V prípade šatníka radí skúsiť ju kombinovať s odtieňmi ružovej alebo vyvážiť neutrálnymi tónmi svetlej sivej či modrých tónov alebo pastelových odtieňov.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa AMICA (@amicamagazine)

Zaujímavosťou je, že vo veľmi podobnom tóne sa v minulosti objavila v spoločnosti aj princezná Kate z Walesu. Išlo o jeden z jej ošarujúcich modelov od značky The Vampire's Wife. Viac inšpirácií určite nájdete v období budúcich mesiacov aj na našich stránkach. Zatiaľ si pár ukážok pozrite aspoň vyššie.

Speváčka a skladateľka H.E.R. na akcii L'Oreal...
Herečka Aisling Franciosi v sexi kreácii na The...
+27Herečka Daisy Edgar-Jones v kreácii Gucci.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #farba roka #Pantone #farba #odtieň #Viva Magenta

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...