Obúval hviezdy a do mesta priniesol sex! Manolo Blahnik oslavuje - tušili ste, že má české korene?

Elegantné lodičky Manola Blahnika celosvetovo preslávila predovšetkým Sarah Jessica Parker v úlohe Carrie Bradshawovej zo seriálu Sex v meste.

28.11.2022 09:00
Manolo Blahnik n Foto:
Dizajnér Manolo Blahnik na archívnom zábere z roku 2017 v Prahe.
debata

Jeho krstné meno bolo však už predtým synonymom drahej a krásnej obuvi, ktorú si obľúbili modelky, príslušníčky kráľovských rodín i herečky. Návrhár, ktorý tvorí farebné, jemné a hravé modely, oslávil v nedeľu 27. novembra osemdesiatiny.

Model svadobných topánok od Manola Blahnika na...
Model topánok od Manola Blahnika na archívnom...
+6Model topánok od Manola Blahnika na archívnom...

Blahnik má české korene, narodil sa v novembri 1942 na Kanárskych ostrovoch českému otcovi a španielskej matke. Vyrastal na rodinnej banánovej plantáži. Podľa priania rodičov z neho mal byť diplomat, poslali ho preto študovať do Ženevy politické vedy a práva. Už po prvom semestri ale prešiel na štúdium literatúry a architektúry. Následne študoval umenie v Paríži na École des Beaux-Arts a scénografiu na umeleckej škole Louvre.

548680161 Čítajte viac Ikonická obuv pre mestské ženy? Tento letný kúsok musíte skúsiť, máme 11 tipov

Neskôr ho v Londýne, kde študoval angličtinu, predstavili vtedajšej editorke amerického Vogue Diane Vreelandovej. Keď jej ukázal svoje módne náčrty, povedala mu: „Ty máš cit pre detail. Mal by si sa zamerať na niečo, kde to môžeš uplatniť. Začni robiť topánky.“ Rok získaval skúsenosti v Londýne v obuvníckej firme a potom nadviazal spoluprácu s Ossiom Clarkom, v tom čase najznámejším londýnskym návrhárom. V roku 1972 Ossie uviedol prehliadku, ktorú Blahnik kompletne obul. A o rok neskôr si už otvoril svoj prvý butik v londýnskej štvrti Chelsea.

Vojvodkyňa Meghan vyzerala neodolateľne v... Foto: SITA/AP, Eddie Mulholland
Britain Vojvodkyňa Meghan vyzerala neodolateľne v kreácii Safiyaa a s kabelkou Manolo Blahnik. Vojvodkyňa Meghan vyzerala neodolateľne v kreácii Safiyaa a s kabelkou Manolo Blahnik.

V roku 1974 bol prvým mužom, ktorý sa objavil na obálke časopisu Vogue. Vtedy to ale nebolo kvôli topánkam. Fotograf David Bailey ho zachytil v objatí s herečkou Anjelicou Hustonovou. A v roku 2003 sa stal prvým návrhárom módnej obuvi, ktorému bola venovaná samostatná výstava – v londýnskom Múzeu designu.

Topánky na platformovom podpätku Čítajte viac Trochu nostalgie, ešte viac odvahy! Toto je topánkový hit jesene, obujte si 'Mary Jane'

Koncom 90. rokov sa začal vysielať kultový Sex v meste, ktorého hlavná hrdinka v podaní Parkerovej je na Blahnikových topánkach doslova závislá. A nastal poprask. Blahnik, ktorý roky vyrábal ročne 30-tisíc svojich extravagantných dámskych topánok, zrazu čelil značnému rastu dopytu. Výrobu zdvihol trojnásobne, ďalej ale už ísť odmietol, aby si uchoval exkluzivitu značky.

Pri návšteve Prahy pred piatimi rokmi povedal, že sa chce vrátiť aj k pánskym topánkam. „Začal som ich robiť ešte pred dámskymi, ale nebolo to príliš úspešné, pretože v tom čase topánky farebné, ako robím ja, chcel nosiť len David Bowie. Teraz ale začneme znova, pretože veci sa menia,“ dodal.

Herečka Leticia Colin na vyhlásení...
Christian Serratos na slávnostnej premiére...
+13Speváčka Tallia Storm s tiež zúčastnila na...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #topánky #Manolo Blahnik #Carrie Bradshaw

+ Nevyhovárajte sa, nemôžete riešiť problémy za druhých ľudí.
Pripomeňte si, že všetko stojí peniaze, avšak vy ich...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...