Šokujúci odchod vo svete módy: Gucci opúšťa šéfdizajnér Michele, kto ho nahradí?

Takmer osem rokov pôsobil ako kreatívny šéf jednej z najznámejších módnych značiek sveta Gucci. Dizajnér Alessandro Michele bol posledné roky miláčikom sveta módy - aj preto prekvapila správa, že na svojej pozícii končí.

24.11.2022 07:12
Alessandro Michele Foto: ,
Dizajnér Alessandro Michele z ateliéru Gucci.
debata

Skupina Kering, do ktorej portfólia Gucci patrí (spoločne so značkami ako Balenciaga, Bottega Veneta či Saint Laurent), potvrdila oficiálne Micheleho odchod v stredu. Ešte skoro ráno sa na špecializovaných módnych portáloch a periodikách objavili informácie z „overených zdrojov“, ktoré naznačovali, že k takejto veľkej zmene môže dôjsť. O pár hodín neskôr teda bola potvrdená.

Tom Ford Čítajte viac Z dizajnéra Forda je miliardár, urobil 'kšeft storočia'! Jeho značku kúpil kozmetický gigant

Rímsky rodák, ktorého prvú kolekciu ako šéf-dizajnéra Gucci mohol svet vidieť v januári 2015 (v značke pôsobil predtým už niekoľko rokov ako dizajnér oddelenia doplnkov), za posledné roky získal pre taliansky módny ateliér novú skupinu zákazníkov a výrazne pozdvihol zisky módnej značky a aj samotnej finančnej skupiny Kering. Jeho eklektické kolekcie s výraznými historickými inšpiráciami, v ktorých zároveň dával priestor boho-štýlu, rozmarnosti a retro vplyvom 50-tych, 60-tych či 70-tych rokov, mali obrovské množstvo priaznivcov aj medzi hviezdami sveta šoubiznisu.

Herečka Jessica Chastain v kreácii Gucci na...
Herečka Daisy-Edgar Jones v kreácii Gucci.
+58Herec Jared Leto v zamatovom obleku Gucci,...

Synonymom Micheleho Gucci sa stali páni ako Harry Styles či Jared Leto, ktorí s návrhárom úzko spolupracovali. Michele obliekal aj dámy ako Dakota Johnson, Jodie Turner-Smith či Salma Hayek, ktorá je mimochodom manželkou šéfa Keringu Francoisa Henri-Pinaulta.

zväčšiť Nominovaná herečka Jessica Chastain v kreácii... Foto: SITA/AP, Jordan Strauss
Jessica Chastain v kreácii Gucci. Nominovaná herečka Jessica Chastain v kreácii Gucci. Získala v nej svojho prvého Oscara.

Na margo svojho odchodu taliansky dizajnér poskytol médiám vyhlásenie. „Sú chvíle, keď sa cesty rozídu kvôli rôznym perspektívam, ktoré môže mať každý z nás. Dnes sa pre mňa končí neobyčajná cesta, ktorá trvá viac ako dvadsať rokov, v rámci spoločnosti, ktorej som neúnavne venoval všetku svoju lásku a tvorivú vášeň. Počas tohto dlhého obdobia bol Gucci mojím domovom, mojou adoptívnou rodinou. Tejto širšej rodine, všetkým jednotlivcom, ktorí sa o ňu starali a podporovali ju, posielam svoje najúprimnejšie poďakovanie, moje najväčšie a najsrdečnejšie objatie. Spolu s nimi som si prial, sníval, predstavoval. Bez nich by nič z toho, čo som vybudoval, nebolo možné," vyhlásil dizajnér.

Kate Moss Čítajte viac OBRAZOM: Miláno ovládla móda na budúci rok! Veľa odhalenej pokožky, neónové farby a majstrovstvo, ktoré vyrazí dych

V módnych kuloároch sa okamžite začalo špekulovať, kto by mohol byť jeho nástupcom, ale tiež, akú pozíciu získa taký renomovaný a uznávaný tvorca. V prípade prvom zaznelo napríklad meno Toma Forda – viacero zdrojov naznačuje, že práve on by sa mohol vrátiť do značky Gucci, ktorú v 90-tych rokoch postavil na nohy. Týmto správam nahráva aj fakt, že Ford predal svoju vlastnú značku kozmetickému gigantu Esteé Lauder a pozíciu šéfdizajnéra ma v nej garantovanú do konca roka 2023.

zväčšiť Herec a spevák Harry Styles v kreácii Gucci na... Foto: SITA/AP, Joel C Ryan
Harry Styles Herec a spevák Harry Styles v kreácii Gucci na premiére novinky v Benátkach.

Ďalšie z mien je Ricardo Tisci, ktorý nedávno skončil v britskej firme Burberry a príchod do Gucci by bol vlastne návratom k jeho talianskym koreňom. Čo sa Micheleho týka, špekulácie sa objavujú v súvislosti s neobsadenou pozíciou šéfdizajnéra pánskych kolekcií Louis Vuitton. Od úmrtia dizajnéra Virgila Abloha značka tvorí kolekcie bez hlavného dizajnéra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #zmeny #koniec #móda #Gucci #dizajnér #Alessandro Michele

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Využite možnosť ráno si zaplávať v bazéne, alebo sa len tak schladiť vodou.
Kreativita v riešení problémov...