Donaha vyzliekol Evu Mendes, z Wahlberga a Kate Moss spravil idoly! Tu sú najsexi reklamy jubilanta Calvina Kleina

Jeho modely sa vyznačovali jednoduchosťou a praktickosťou, v reklame sa neobával kontroverzií či provokácií.

19.11.2022 00:00
Eva Mendes Foto:
Herečka Eva Mendes na zábere z reklamy na parfum Secret Obsession od Calvin Klein pózovala v roku 2008 celkom nahá.
debata (1)

Americký módny tvorca Calvin Klein, ktorý sa narodil 19. novembra 1942, začínal s džínsami, spodnou bielizňou, časom sa presadil aj s parfémami, šperkami či hodinkami. Svoje prvé návrhy šiat si tento budúci módny vizionár kreslil už v piatich rokoch.

Svoj sen začal Klein uskutočňovať v roku 1968, keď si spolu s kamarátom z detstva Barrym Schwartzom založili firmu Calvin Klein Inc. Prvú zákazku získali náhodou, keď si nákupca strihov veľkého obchodného domu Bonvit Teller pomýlil poschodie a ocitol sa omylom v ich dielni. Bol ale očarený a zákazka za 50-tisíc dolárov priniesla meno Kleina na módnu mapu. Povedomie si urobil v móde na bežné nosenie.

Herečka Eva Mendes a herec a model Jamie Dornan...
Jedna z najslávnejších reklám na spodnú...
+22Dizajnér Calvin Klein osobne - na zábere z roku...

V roku 1973 navrhol kolekciu športového oblečenia, z ktorej sa postupne zrodil široko používaný termín „vzhľad Calvin Klein“. Slávu a úspech ale zaplatil rozvodom s prvou ženou Jayne. Ako povedal Klein, nasledovalo potom „divoké obdobie“ plné drog a avantúr. Po publicite prahnúceho návrhára zmenil v roku 1978 únos jedinej, vtedy jedenásťročnej dcéry. Marci vyviazla nakoniec bez zranení. Klein sa ale viac stiahol do súkromia.

zväčšiť Dizajnér Calvin Klein osobne - na zábere z roku... Foto: SHUTTERSTOCK
Calvin Klein Dizajnér Calvin Klein osobne - na zábere z roku 2013.

Kým jeho vlastný život začal byť decentnejší a bez provokácií, opak sa udial práve v jeho biznise. Calvin Klein je dodnes totiž považovaný za jedného z priekopníkov trendu reklám s erotickým podtónom a provokatívnej komunikácie, ktorá mu zabezpečovala nielen publicitu, ale aj výrazný záujem americkej a neskôr celosvetovej klientely.

Dominika Cibulková, majiteľka kliniky krásy Natália Selveková a speváčka Dara Rolins Čítajte viac OBRAZOM: Tehotná Cibulková v saténe, Dara Rolins plná radosti, Beňová či Šebová - známe ženy žúrovali na klinike krásy

V roku 1979 vyvolal priam škandalózne reakcie svojou provokatívnou reklamou na džínsy, v ktorej sa pätnásťročná herečka Brooke Shields pýta: „Vieš, čo je medzi mnou a mojimi calvinsami? Nič.“ Návrhár kabátov sa takmer cez noc zmenil na najúspešnejšieho návrhára džínsov. Ameriku vtedy zachvátila džínsová horúčka a Kleinove „calviny“ mali aj vďaka negatívnym ohlasom feministiek o odbyt postarané.

zväčšiť Jedna z najslávnejších reklám na spodnú... Foto: archív značky Calvin Klein
Mark Wahlberg a Kate Moss Jedna z najslávnejších reklám na spodnú bielizeň Calvin Klein. Pózovali v nej Mark Wahlberg a Kate Moss.

Stratégiu sebe vlastnú zvolil Klein aj v roku 1982 pri propagácii pánskej spodnej bielizne – bežne úžitkový výrobok zmenil na predmet túžby. Reklamy so sexuálnym podtextom opäť vyvolali negatívne reakcie, ale zároveň tovar dobre predávali. Azda najslávnejšia je dodnes séria obrázkov s modelom, dnes úspešným hercom Markom Wahlbergom. Tá vzala útokom módny svet v 90-tych rokoch.

Nemenej úspešný bol Klein aj pri výrobe parfémov, pričom rovnako reklamy na ne často ladili reklamní copywriteri v duchu zvádzania, provokácie a sexuálneho napätia medzi modelkami a modelmi či ďalšími protagonistami. Značky Obsession, Eternity, Escape a ďalšie rozšírili v 70. a 80. rokoch nielen škálu jeho výrobkov, ale aj zisky. Hlavnou tvárou CK sa na niekoľko rokov stala britská topmodelka Kate Moss. V reklamách sa však objavili aj herecké či hudobné hviezdy. Predviedol sa v nich model a herec Jamie Dornan, herečka Eva Mendes či spevák Justin Bieber.

Britain The Gray Man Screening Čítajte viac Tajomstvo v živote najsexi muža planéty? Vyše roka randí s touto očarujúcou kráskou!

Klein sa narodil v New Yorku v židovskej rodine, ktorej korene siahajú do Maďarska. Zo židovskej komunity v Bronxe vzišli aj jeho kolegovia Robert Denning alebo Ralph Lauren. Kleinov otec mal malý obchod, matka bola krajčírka. Malý Calvin ju rád pozoroval pri práci pri šijacom stroji a vtedy sa nadchol pre módu. Po absolvovaní Technologického inštitútu módy a Vysokej umelecko-dizajnovej školy v New Yorku začínal ako učeň v textilnej továrni.

zväčšiť Spevák Justin Bieber na jednej z titulných... Foto: archív značky
Justin Bieber Spevák Justin Bieber na jednej z titulných fotografií kampane na bielizeň Calvin Klein.

Držiteľ najrôznejších ocenení za módne návrhárstvo predal v roku 2002 svoje impérium s obratom šesť miliárd dolárov ročne za 430 miliónov dolárov americkému košeľovému gigantu Phillips-Van Heusen (teraz pod názvom PVH), značka CK ale zostala. Na čele kreatívnych šéfov sa vystriedali svetoznámi dizajnéri ako Raf Simons či Francisco Costa. Momentálne sa však Calvin Klein viac špecializuje na dostupnejšie odevy a trhu s luxusným segmentom ready-to-wear čiastočne dal zbohom.

V roku 2006, po desiatich rokoch odlúčenia, sa Klein rozviedol so svojou druhou manželkou Kelly Rectorovou. V neautorizovanom životopise z roku 1994 publicisti Steven Gaines a Sharon Churcher napísali, že Klein bol pred týmto sobášom v roku 1986 bisexuál a že aj po svadbe si obaja s Kelly viedli prevažne oddelené životy.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #výročie #móda #reklama #dizajn #erotika #spodná bielizeň #Calvin Klein #džínsy #jubileá hviezd

+ Dovolenku si zaslúžite nielen pre radosť ale aj pre nevyhnutné zdravie.
Tímová spolupráca...

+ Rozdelíte si denné jedlo na viacero porcií, úspech sa rýchlo dostaví.
Očakávajte dobré správy ohľadom...