Fotil Federera, Deppa aj slávne modelky: Český fotograf Renč ukazuje nečakanú podobu práce v Čile

Pred jeho objektívom stáli hviezdy ako Johnny Depp, Arnold Schwarzenegger a Roger Federer či mnohé známe modelky. Český reklamný a módny fotograf Benedikt Renč sa však najnovšie vydal aj do galerijného prostredia.

18.11.2022 11:22
Benedikt Renč Foto:
Jedna z vystavených fotografií Benedikta Renča, ktorú uvidia návštevníci galerijného veľtrhu v Čile.
debata

V týchto dňoch sa Renč predstavuje v celosvetovej galerijnej premiére na veľtrhu umenia Ch.ACO (Chile Arte Contemporáneo) v Santiagu de Chile, pričom návštevníci veľtrhu budú môcť zhliadnuť jeho voľnú tvorbu. S nápadom prišil producent Milosh Harajda, ktorý Renča na veľtrhu zastupuje a reprezentuje prostredníctvom MH Gallery. V priebehu posledných rokov Harajda usporiadal množstvo výstav venovaných tvorbe umelcov ako Alexander McQueen, David La Chapelle, Robert Wilson, Daphne Guinness alebo Anna Bauer.

zväčšiť Český fotograf Benedikt Renč (vľavo) a... Foto: archív M.H.
Benedikt Renč (vľavo) a producent Milosh Harajda Český fotograf Benedikt Renč (vľavo) a producent Milosh Harajda.

„O vlastnej výstave uvažujem už niekoľko rokov, ale doposiaľ nenastala tá pravá chvíľa. Keď ma s myšlienkou vystavovať na veľtrhu Ch.ACO prvýkrát oslovil Milosh Harajda z MH Gallery, súhlasil som najmä preto, že to pre mňa bola výzva vkročiť na nepoznané teritórium," uviedol vo vyhlásení pre médiá Renč.

"Mnohí by navyše zrejme tipovali, že budem prezentovať módne fotografie, alebo čiernobiele portréty, ktoré sú pre mňa signifikantné, ale nie je to tak. Všetky vystavované diela pochádzajú z mojej voľnej tvorby a majú jedno spoločné – vznikli ako súčasť denníka na mojich cestách počas letných mesiacov a mieša sa v nich moja fascinácia mladosťou s užívaním si života vo všetkých jeho podobách,“ doplnil známy fotograf.

zväčšiť Raper a producent Pharrell Williams objektívom... Foto: Benedikt Renč
PHARRELL PARIS 2007 Raper a producent Pharrell Williams objektívom Benedikta Renča.

„Dlhé roky som mal možnosť sledovať Benovu voľnú tvorbu a čím viac fotografií so mnou zdieľal, tým jasnejšie sa rysovali kontúry našej budúcej spolupráce. Od začiatku bolo mojou ambíciou predstaviť ho mimo hraníc Českej republiky a vzhľadom na to, že jeho portrétovú tvorbu zásadne inšpiroval a ovplyvnil peruánsky fotograf Mario Testino, vyhodnotil som latinskoamerický trh a veľtrh umenia Ch.ACO ako ideálnu platformu pre Benovu svetovú výstavnú premiéru,“ uviedol Milosh Harajda.

Fotografka Lena Knappová. Čítajte viac Slovenka, ktorá fotí prehliadky v Paríži: Vydržať nie je jednoduché. Ale pred čím ujdete, si na vás počká niekde ďalej

Aktuálny ročník Ch.ACO prináša návrat k fyzickej podobe veľtrhu a predstaví medzinárodnú galériu z ôsmich rôznych krajín. "Čile má dlhodobú tradíciu vo svete fotografie a pôsobí tu niekoľko veľkých osobností, takže si naozaj ceníme, že Benedikt Renč a jeho umelecký agent Milosh Harajda sa rozhodli vystavovať na veľtrhu, pretože ich pohľad prináša sviežu energiu na náš trh. Navyše je to zaujímavá cesta ako prepojiť Santiago s Prahou,“ uviedla riaditeľka veľtrhu Elodie Fulton.

Video

VIDEO: S fotografkou Lenou Knappovou, ktorá sa presadila v Paríži, nielen o svete módy, ale aj o tom, či je jednoduché z krajiny odísť. Ako sa také rozhodnutia rodia, na čo sa musí človek pripraviť a čo je možno nutné obetovať, ak chcete uspieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #galéria #fotografia #Čile #Elle #Benedikt Renč #Milosh Harajda

+ Pomáhajte s triedením odpadu, deti uvidia ako vám na tom záleží.
Zopár vecí sa pokazilo, avšak to nemusí byť len...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...