Maľovanie na takmer nahé telo ako darček pre priateľa?

Netradičné prekvapenie, ktoré môže poriadne rozprúdiť krv v žilách vašej polovičky. Aj výtvarné umenie dokážu majstri svojho remesla preniesť v podobe nádherných obrazov na pokožku. Maľovanie na telo je pomerne mladým umením a má zastúpenie aj na Slovensku v podobe šikovných rúk bodypainterky Marty Gejdošovej. Symboly akéhokoľvek druhu, divoké zvieratá, vlajky či farby športového klubu vie jemne a vkusne preniesť na ľudské telo. Čo dokážu umelci namaľovať na tvár či kožu a aké miesto má tento druh umenia v našej krajine?

26.10.2022 09:00
sklovska, gejdosova, bodypaint, Foto:
Dokonalý zážitok: Body Art show je každoročne v Bratislave pastvou pre oči. Vyžaduje si hodiny precíznej práce, ale výsledok stojí za to. Uprostred bodypainterka Marta Gejdošová, vľavo speváčka Sisa Sklovská.
debata

Odvážny, vizuálny zážitok

Pomerne čerstvá „zábava“, ktorá dáva výtvarnému umeniu nový, živý rozmer. Na Slovensku sa maľovanie na telo objavilo pred niekoľkými rokmi formou súťaží, ktoré sa konali na Interbeauty. Vďaka Body Art Show, ktorú spomínaná maliarka organizuje sa dostalo do povedomia ľudí ako krásne umenie. Bodypainting sa využíva na rôznych spoločenských akciách, hostesing, modelky sú krásnou živou reklamou s pomaľovaním loga firmy, robia sa rôzne súťaže a body art show, pri rôznych otváracích ceremóniách firiem ako welcome drink stôl, kde je modelka v strede stola ako živá socha,“ vysvetľuje využitie spomínaného umenia v rozhovore pre Pravdu Marta Gejdošová.

Na telo sa dá preniesť každá predstava

Maľovanie na telo alebo tvár je vždy v rukách a v predstavách konkrétneho umelca. Fantázii sa medze nekladú a špičkoví tvorcovia obrazov dokážu na každé telo odvážlivca preniesť i vaše predstavy. Možno aj pri príležitostiach osláv, fašiangov, narodenín či v rámci obyčajnej recesie. Maľba na telo prekvapí nielen pri pohľade do zrkadla, ale aj všetkých okolo vás. „Ide o istý druh umenia. Samotné maľovanie si určuje každý bodypainter sám, tak ako mu to vyhovuje. Niekto si urobí náčrt na papier, čo bude maľovať, alebo si robí náčrt priamo na telo, či maľuje spontánne. Každé maľovanie je špecifické, závisí od príležitosti, na akú sa maľuje. Keď sa maľuje na súťaži, alebo fotenie, kde musí byť pomaľované celé telo, tak maľovanie trvá až 5 či 6 hodín. Pokiaľ sa maľuje iba vrchná časť tak to trvá 2 – 3 hodiny,“ pokračuje umelkyňa.

Názorná ukážka: Kalendár z roku 2019 prekvapil... Foto: Archív Marty Gejdošovej
kalendar, gejdosova, bodypaint, Názorná ukážka: Kalendár z roku 2019 prekvapil aj takýmito odvážnymi obrazmi. Modelky ukazujú umenie bodypainting v plnej kráse.

Farby neškodia, ale tešia

Na bodypainting sa používajú nezávadné a ekologické farby. Netrpí pokožka na tvári ani na tele. „Sú to špeciálne farby určené na maľovanie tela aj tvár, sú dermatologicky testované a hygienicky nezávadné. Maľujú sa s nimi aj deti na tvár. Ide o pevné farby, vodou riediteľné, mastné – využíva sa techniku hubka a štetce. Potom sú tekuté farby, ktoré sa používajú do airbrashu, ktoré sa na telo nanášajú za pomoci airbrushovej techniky.“

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte aj Pokožke po lete pomôže poriadna dávka céčka! Krajšia, jasnejšia, zdravšia - taká bude vaša pleť

Tvár alebo telo?

Známa slovenská bodypainterka v tom má jasno. Náročnejšie je zdobenie tela, ale svoje kúzlo majú aj obrázky na tvári. „Maľovanie na telo je náročnejšie, najmä z časového hľadiska a náročnosti kresby na rôzne krivky tela. Maľovanie na tvár je zaujímavé najmä tým, že sa maľuje iba tvár a dá sa to stihnúť za niekoľko minút, samozrejme, podľa náročnosti,“ hovorí Marta Gejdošová, ktorá sa tomuto výtvarnému umeniu venuje už viac ako desať rokov. Počas tohto obdobia sa zdokonalila až na takú úroveň, že na súťaži World bodypainting festival získala piate miesto v Open category. Okrem toho je majsterkou Slovenska v Body Art a získala aj niekoľko prvenstiev v kreatívnom mejkape doma i v zahraničí.

Názorná ukážka: Kalendár z roku 2019 prekvapil... Foto: Archív Marty Gejdošovej
kalendar, bodypaint, gejdosova Názorná ukážka: Kalendár z roku 2019 prekvapil aj takýmito odvážnymi obrazmi. Modelky ukazujú umenie bodypainting v plnej kráse.

Preslávila ju umelecká šou

„Začínala som vizážou a v rámci toho som si urobila kurz Face paiting, čo bolo zväčša kreslenie na detské tváričky. Postupne som maľovala aj dospelých, časom prišli požiadavky na kreslenie na dekolt a neskôr aj na celé telo. Som kreatívny človek, rada vymýšľam niečo nové, a mám rada výzvy, čo bol pre mňa aj bodypainting,“ rozpráva o svojich začiatkoch v brandži. Najväčším dielom Marty Gejdošovej bolo vytvorenie Body Art Show na Slovensku, kde krstila jej kalendáre na spomínanú tému.

Dokáže to každý?

Maľovanie na telo nie je teda umením len pre vybranú skupinu ľudí. Nevyžaduje si v podstate špeciálny talent, ale najmä čas a motiváciu. Zaujímavé na ňom je, že sa mu môže venovať každý a časom sa zdokonaľovať. „Myslím si, že sa tomu môže venovať naozaj každý, kto má aspoň nejaké umelecké vlohy a možno o tom ani nevie. Pre mňa je to oddych, pri maľovaní relaxujem, zabávam sa a dobíjam si energiu. Je to umenie, ktoré musíte milovať a mať v sebe určitú dávku kreativity. Inšpiruje ma všetko, čo ma obklopuje, najmä príroda,“ uzatvára Marta Gejdošová, o ktorej tvorbe sa môžeme dočítať na aj na jej webe www.sharmant.sk. Pokiaľ túžite vidieť živé obrazy na ľudských telách na vlastné oči, ďalšia Body Art show sa uskutoční už 21. a 22. októbra tohto roku v Interbeauty Bratislava.

Samé úspechy: Bodypainterka Marta Gejdošová je... Foto: Archív Marty Gejdošovej
marta gejdosova, bodypaint, Samé úspechy: Bodypainterka Marta Gejdošová je niekoľkonásobnou majsterkou Slovenska v maľovaní na telo, získala aj piate miesto na svetovom festivale v roku 2017.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #umenie #pleť #vizážistka #bodypainting #malovanie na telo #Marta Gejdošová

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Choďte sa prejsť do prírody, vyčistíte myseľ a budete sa cítiť lepšie.
Peniaze nie sú všetko, uvedomte si, že...