Modré svetlo smartfónov či počítačov ohrozuje vašu krásu. Ako s ním zabojovať?

Denne sa pozeráme do mobilných telefónov, mnohí z nás sedia hodiny za počítačom, ktoré sa stali našimi "pracoviskami". Výsledok však môže mať negatívny dopad aj na našu pokožku.

29.09.2022 11:00
smartfón,modré svetlo, žena, starnutie Foto:
Modré svetlo vplýva na starnutie pokožky.
debata

Dôvodom je v tomto prípade modré svetlo, respektíve svetlo označované tiež skratkou HEV (čo vychádza z anglického high energy visible light), s ktorým naša pleť prichádza do kontaktu.

Nie, modré svetlo nie je žiadnym novým objavom vedcov – vedia o ňom už dávno. Konieckoncov je súčasťou života okolo nás, vidíme ho na oblohe, je bežnou súčasťou našich dní. „Modré svetlo obsahuje najvyššiu energiu jednotlivých komponentov viditeľného svetla – takmer rovnaké množstvo ako niektoré ultrafialové (UV) lúče, ktoré sú spojené s rakovinou kože, šedým zákalom a inými zdravotnými problémami očí. Hoci modré svetlo má menej energie ako UV žiarenie, preniká hlbšie do oka – až po sietnicu citlivú na svetlo v zadnej časti očnej gule,“ hovorí pre portál Byrdie.com Gary Heiting, odborný konzultant a člen organizácie Eyesafe Vision Advisory Board.

Ochranné sérum Blue Light Defense Serum od...
Regeneračný pleťový krém proti digitálnemu...
+3Hyalurónové sérum na ochranu proti modrému...

Podľa Heitinga sa zatiaľ nepreukázalo, že by modré svetlo bolo schopné ako UV žiarenie spôsobovať rakovinu kože či spálenie pokožky – ba naopak, v kontrolovanom množstve môže mať aj pozitívny vplyv na kožu. Lenže, ak ho má naše telo a pokožka priveľa, platí, že všetkého veľa škodí. Vedecké prieskumy naznačujú, že modré svetlo môže prispievať k prejavom starnutia pokožky, vzniku drobných aj hlbších vrások či dokonca tmavých škvŕn na koži. Jeho dlhodobým pôsobením vzniká v pokožke oxidačný stres, ktorý všetky uvedené prejavy spôsobuje a prispieva k starnutiu pokožky.

retinol, aplikácia, sérum, pleť, žena Čítajte viac Pokožke po lete pomôže poriadna dávka céčka! Krajšia, jasnejšia, zdravšia - taká bude vaša pleť

Modré svetlo je pritom už absolútne bežnou súčasťou nášho života v 21. storočí. Vyžaruje totiž z obrazoviek smartfónov, laptopov, počítačov, ale dokonca aj televízorov. Vyhnúť sa mu určite nedokážeme – ak teda neplánujeme pobaliť sa a odísť žiť do lona prírody.

Odborníci radia, aby sme s modrým svetlom „bojovali“ pomocou antioxidantov. Ich zaradenie do jedálnička či doplnkovej výživy môže čiastočne zvrátiť uvedený oxidačný stres. V súvislosti s pôsobením modrého svetla však v posledných rokoch vzniklo aj množstvo produktov a kozmetických prípravkov, ktoré sľubujú ochranu pokožky a tým pádom aj spomalenie či zastavenie negatívnych prejavov modrého svetla na pleti.

čistenie, odličovanie, pleť, pena Čítajte viac Napeniť, masírovať, opláchnuť! Aké sú hlavné benefity čistenia pokožky penou?

Samozrejme, aj vedci zdôrazňujú, že v súvislosti s pôsobením modrého svetla bude nutné urobiť ešte nové a dlhodobé prieskumy, ktoré by preukázali jeho účinky a odhalili všetky jeho negatíva. Pri otázke, či má význam hľadať na trhu produkty, ktoré kožu chránia pred modrým svetlom, sa však mnohí zhodujú, že ako prevencia to určite zmysel má.

„Ochrana proti modrému svetlu môže byť vo forme séra, krému alebo môže byť poskytnutá v rámci vašich tradičných zvlhčovačov s opaľovacím krémom. Rovnako ako by ste nosili opaľovací krém, nezabudnite každé ráno chrániť svoju pokožku pred vysoko energetickým viditeľným svetlom," uviedol pre Byrdie.com Joshua Zeichner, riaditeľ kozmetického a klinického výskumu v dermatológii v nemocnici Mount Sinai v New Yorku.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #starnutie #ochrana #kozmetika #pleť #pokožka #modré svetlo

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...