Čierna farba, klobúky či perly - pohrebný dress-code má prísne pravidlá! Do čoho oblečú zosnulú kráľovnú?

Napriek tomu, že sa to môže zdať na prvý pohľad vlastne jednoduché, garderóba pri štátnických či kráľovských pohreboch má prísne pravidlá. Ukážkou bude aj pondelňajšia rozlúčka s panovníčkou Alžbetou II., ktorá zomrela vo veku 96 rokov 8. septembra 2022.

19.09.2022 07:13
Britain Royals Foto: ,
Princ Harry a jeho manželka Meghan, vojvodkyňa zo Sussexu stoja za Kate, princeznou z Walesu.
debata (2)

Zhruba dvetisíc hostí sa zúčastní na prvom z trojice obradov, ktoré sú súčasťou pondelňajšej poslednej rozlúčky so slávnou panovníčkou (nasledovať bude popoludňajší obrad so zhruba 800 hosťami a večerný určený už len pre kráľovskú rodinu). Už pohreb jej manžela, princa Philipa, minulý rok v apríli naznačil, ako by mala vyzerať garderóba najbližšej rodiny.

Britain Royals Čítajte viac Alžbetu II. mohla oslovovať mama, hoci nebola jej dcéra! Ale krásnej Sophie, grófke z Wessexu, kráľovná dovolila aj...

V prípade dám, ako je princezná z Walesu Kate či kráľovná manželka Camilla, sa celkom pochopiteľne očakáva čierna farba. Odev, ktorý volia dámy, musí mať dlhé rukávy, odhalený môže byť krk, prípadne veľmi mierna oblasť pod krkom – iba naznačený výstrih na pár centimetrov. Ideálnou voľbou na štátnický pohreb sú čierne šaty, doplnené kabátom, či prípadne takzvané kabáto-šaty (s obľubou ich nosí práve princezná z Walesu). Dĺžka je v tomto prípade jasne daná – dámsky odev musí zakrývať kolená, čiže väčšina žien sa objaví v odeve siahajúcom pod kolená, prípadne v takzvanej midi-dĺžke.

Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...
Kráľovná Alžbeta II. na zábere z roku 1988...
+31Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...

Súčasťou dámskej výbavy sú aj klobúčiky, prípadne hrubšie čelenky. Niektoré môžu byť doplnené aj jemným závojom. Úprava účesu je veľmi decentná, vlasy sú zvyčajne zopnuté v chignonoch či upravené vo výčesoch. Ak má žena rozpustené vlasy, zvyčajne je mladšia a ešte nevydatá. Aj v jej prípade je však nutné, aby boli vlasy čiastočne upevnené – napríklad hrubšou čelenkou (podobnú ukázala 18-ročná Lady Louise Windsor, vnučka kráľovnej Alžbety na sobotňajšej vigílii). Staršia dáma by si k rozpusteným vlasom mala vziať klobúk a vlasy by nemali padať do tváre.

zväčšiť Všetky štyri deti kráľovnej Alžbety II. a jej... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Prince Philip Funeral Všetky štyri deti kráľovnej Alžbety II. a jej zosnulého manžela princa Philipa - zľava: princ Andrew, princ Edward, kráľ Karol III. a princezná Anne na archívnom zábere z pohrebu princa Philipa.

Obuv u žien musí byť zavretá, očakáva sa, že väčšina prítomných dám (nielen tie z kráľovskej rodiny) budú mať obuté klasické čierne lodičky. Odporúčané sú tiež tmavé pančuchy. V prípade šperkov sa zvyčajne nosia decentné šperky bielej farby, ktorá akcentuje čierny podklad – reč je teda o perlách, prípadne brošniach s diamantmi alebo briliantmi. Na pohreby sa nezvyknú nosiť drahokamy ako rubín, zafír či iné. Farebný akcent však môžu mať vyznamenania a medaily.

Princ William a princezná Kate, princ a princezná z Walesu Čítajte viac Aj v časoch smútenia je princezná Kate zárukou elegancie. Stretla sa s vojakmi, toto si obliekla na ich počesť!

Čo sa členiek kráľovskej rodiny týka, je viac ako isté, že pondelňajšie pohrebné obrady absolvujú so šperkmi, ktoré sú spomienkou či priamo darom od zosnulej kráľovnej. To sa, konieckoncov, ukázalo už v uplynulých dňoch, keď napríklad princezná Kate z Walesu mala na sebe brošňu od kráľovnej či o pár dní neskôr perlový náhrdelník zosnulej panovníčky. Jej švagriná Meghan zase predviedla perlové náušnice, ktoré dostala darom od starej mamy jej manžela – princa Harryho.

zväčšiť Lady Louise Windsor a princezná Eugenie... Foto: SITA/AP, Chris Jackson
Britain Royals Lady Louise Windsor a princezná Eugenie odchádzajú z vigílie.

Ak si kliknete do Google v súvislosti s úmrtím Alžbety II., nájdete aj otázky, ktoré sa venujú téme, v čom pochovajú kráľovnú. Výber odevu nie je verejnosti známy, no očakáva sa, že pôjde o jednoduchý a elegantný odev. Pravdepodobne v tmavej farbe (a to aj napriek tomu, že kráľovná milovala všemožné odtiene farieb). Odborníci na kráľovskú rodinu sa zhodujú, že kráľovná Alžbeta II. bola skromná žena a od toho sa odvíjalo aj jej posledné želanie pre odev a šperky „do truhly“.

Britain Royals Čítajte viac OBRAZOM: Vnúčatá Alžbety II. držali stráž pri jej rakve, princ Harry v uniforme, nechýbal ani 14-ročný vikomt

Ako uviedla pre Metro.co.uk šéfka Národnej rady pre diamanty Lisa Levinson, „kráľovná bola pokorná žena a tak predpokladám, že ju pochovajú len s jej svadobnou obrúčkou, ktorá bola vyrobená z velšského zlata a s perlovými náušnicami,“ uviedla. Zásnubný prsteň, ktorý dostala kráľovná Alžbeta II. od manžela – princa Philipa (ten ho vraj pomáhal vytvárať spoločne s klenotníkom), by mala dostať jej dcéra – princezná Anne.

VIDEO: Najsledovanejšie pohreby v dejinách

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Princ William a jeho manželka Kate, princezná z...
Vojvodkyňa Meghan sa ukláňa pred truhlou s...
+24Princ Harry (vľavo) a jeho manželka Meghan,...

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #pohreb #úmrtie #móda #etiketa #šperk #čierna farba #dress-code

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...