Pokračovanie článku: Kráľovná farieb, vzorov, dúhová Alžbeta II. - panovníčka, ktorá bola módnou ikonou: Pozrite si jej NAJ podoby

Kráľovná Alžbeta II. počas návštevy Malty v... Foto: Ian Jones/Telegraph/WPA / EMPICS / Profimedia
Kráľovná Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II. počas návštevy Malty v roku 2005.

Kráľovná roky pracovala so skupinou dodávateľov, často malými ateliérmi, ktoré však kvalitou a tiež diskrétnosťou a precíznosťou zodpovedali vysokým štandardom žiadaným od kráľovskej garderóby. Či už išlo o jej klobúčnikov, dizajnérov šiat na oficiálne príležitosti ale aj na tých pár dní súkromného života, ktorý najradšej trávila v prírode. Alebo napríklad rukavičkársku značku Cornelia James.

Vo výpočte dizajnérov, s ktorými Alžbeta II. spolupracovala, sa síce nenachádzajú slávne mená z Paríža, Milána, ale jej osobní návrhári boli pre ňu často spoločníkmi na dlhé trate. Medzi prvými to bol Norman Hartnell, ktorý obliekal ešte kráľovnú matku. Práve on vytvoril pre Alžbetu II. aj jej korunovačný model a svadobné šaty. Nie je až také známe, že Hartnell vytvoril až osem šiat a ona povyberala prvky z nich a vlastne si prispôsobila dizajn podľa vlastného vkusu. Mala veľmi jasné predstavy o tom, čo nosiť, čo jej pristane a čo ju reprezentuje dôstojne tak, aby zároveň nezatienila „korunu“.

Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...
Kráľovná Alžbeta II. na zábere z roku 1988...
+31Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...

Ďalším zo známych mien bola Angela Kelly – autorka množstva farebných kreácií, kabátov, šiat, ale dokonca aj topánok, ktoré kráľovná nosila počas dlhých dekád a ktoré z času na čas dokonca zopakovala. Hoci s touto tradíciou recyklácie (aj z hľadiska sledovanosti médií) naplno začali až nevesty jej vnukov.

Aj v roku 2022 na verejných podujatiach, na ktorých sa zúčastnila, potvrdila britská kráľovná svoj vycibrený a unikátny štýl, ktorý ovplyvnil milióny žien a stovky umelcov, autorov módy či umenia. Viac si už pozrite v našej galérii.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #úmrtie #móda #farby #etiketa #kráľovná Alžbeta II. #dekor #dúha #módna ikona

+ Zamerajte sa na konzistentnosť, to je kľúč k úspechu.
V práci bude pre vás ťažké sa rozhodnúť, popremýšľať nad...

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...