Kráľovná farieb, vzorov, dúhová Alžbeta II. - panovníčka, ktorá bola módnou ikonou: Pozrite si jej NAJ podoby

Označenie módna ikona sa môže zdať niekomu odvážne. Ale nemalo by. Niet totiž žiadnej ženy s takým dlhoročným a výrazným zásahom do formovania štýlu bežných žien - dievčat, zástupkýň rôznych profesií, tried a povolaní, akou je kráľovná Alžbeta II.

08.09.2022 19:39
Kráľovná Alžbeta II. Foto:
V roku 1999 predviedla kráľovná Alžbeta II. jeden zo svojich vôbec najexperimentálnejších stylingov.
debata

Od zasadnutia na trón sa dostala pod drobnohľad médií. Nielen tých britských, ale aj svetových. Stala sa hlavou jednej z najvýznamnejších krajín vo svete a spolu s týmto bremenom padli na jej plecia aj bremená spoločenskej vhodnosti.

Ako poznamenáva autorka a módna novinárka Sali Hughes, Alžbeta II. nemala možnosti ako jej mladšia sestra – princezná Margaret, ktorá odletela v 50-tych rokoch do Paríža, aby si vyskúšala modely z dnes už legendárnej kolekcie označovanej aj ako „new look“ od Christiana Diora. Staršiu sestru, ktorá sa stala panovníčkou, od prvého momentu zväzovali pravidlá prísnej etikety.

Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...
Kráľovná Alžbeta II. na zábere z roku 1988...
+31Kráľovná Alžbeta II. v roku 1966 počas návštevy...

Žiadne sukne či šaty nad kolená, odvážne dekolty či odhalené ruky bez rukavičiek – to v prípade Alžbety II. jednoducho nehrozilo. Ona však túto daň funkcie prijala za svoju a prejav štýlu pretavila do drobných detailov, hravých a často originálnych doplnkov a, nepochybne aj do farieb.

zväčšiť Kráľovná Alžbeta II. v roku 1979 na štátnej... Foto: HUSSEIN ANWAR / Sipa Press / Profimedia
Kráľovná Alžbeta II. Kráľovná Alžbeta II. v roku 1979 na štátnej návšteve Ománu so sultánom Qaboosom. Opäť v milovanej žltej.

Práve spomenutá Sali Hughes pred pár rokmi vydala knihu Naša dúhová kráľovná, kde zmapovala odevný štýl najznámejšej panovníčky sveta. Útlu knižočku plnú obrázkov, ktoré zďaleka nepokrývajú tisíce verejných vystúpení britskej panovníčky, koncipovala ako kráľovninu poctu farbám, jednotlivým žiarivým a výrazným tónom, do ktorých sa často obliekala od hlavy až po päty. Nezabudla však ani na vzory a obdobie „experimentovania“. Napríklad jeden z lookov, v ktorom sa Alžbeta II. predviedla v roku 1999, takzvané harlekýnske šaty, šokuje vlastne dodnes. Nie v negatívnom svetle, ale mierou odvahy a originality, ktorú kráľovná do voľby vložila.

Germany Čítajte viac Zlé vzťahy bokom! Princ Harry zrušil program a ponáhľal sa za babičkou. Meghan po jeho boku nechýba

Jej šatník bol však vždy odrazom jej nálady, jej lásky k tomu, čo ju nadchýna, ale v prvom a najdôležitejšom smere – čo sa hodí na danú príležitosť. A o tom sa nedalo pochybovať ani pri šatách s výrazným farebným vzorom ako z harlekýnskeho kostýmu. Odevy, popri róbach na štátnych banketoch či spoločenských večerných akciách (ktoré od istého času začala vynechávať), najmä puzdrové šaty doplnené klobúkom a kabátom (a rukavičkami) volila aj s ohľadom na národné farby navštívených krajín či jednotlivých krajín Commonwealthu.

zväčšiť Oficiálna fotografia Alžbety II. pri... Foto: SITA/AP, Royal Household/Ranald Mackechni
Alžbeta II. Oficiálna fotografia Alžbety II. pri príležitosti jej platinového jubilea.

Ak však vybrať jednu farbu, tú najobľúbenejšiu, trúfneme si povedať, že to bola žltá. Nosila ju s opakovanou železnou pravidelnosťou a zjavne ju milovala najmä na jar. Mimochodom, v žltej večernej toalete sa objavila aj na štátnej večeri s ex-prezidentom Ivanom Gašparovičom, keď v roku 2008 navštívila Slovensko. Mnohí to pokladali za prejav jej veľmi dobrej vôle aj pocitu toho, že sa u nás cítila dobre.

V súvislosti s členkami kráľovskej rodiny sa často hovorí o tom, aká inšpiratívna je napríklad vojvodkyňa Kate či jej švagriná Meghan. Už menej ľudí možno vie, že keď sa napríklad kráľovná v roku 2016 na oslavách svojich 90. narodenín objavila v neónovo zelenom kostýme, nasledujúce dni vzrástol predaj odevov podobnej farby o viac ako 140 percent. Na svadbe vnuka Williama a jeho manželky Kate sa predviedla s tradičnou kabelkou Launer a tá sa takmer okamžite vypredala v nasledujúcich dňoch.

VIDEO: Kráľovský šatník – nosila kráľovná aj nohavice?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

O dizajnéroch a štýle Alžbety II. čítajte ďalej na ďalšej strane.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #reprezentácia #úmrtie #móda #farby #etiketa #kráľovná Alžbeta II. #dekor #dúha #módna ikona

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...