Ako sa rodí topmodel(ka)? Praha žije svetovým finále, nazrite s nami exkluzívne do zákulisia príprav

Zvyčajne je to len jeden večer - nablýskaná pompézna udalosť v útrobách Španielskej sály Pražského hradu, ktorú som posledné roky mohol zažívať (a čitatelia Pravdy spolu so mnou) počas česko-slovenského finále známej modelingovej súťaže Elite Model Look.

29.08.2022 00:00
Michaela Kocianová a Ruben Rua Foto:
Finalisti svetového finále súťaže Elite Model Look 2022 so svojimi mentormi (v popredí) Michaelou Kocianovou a Rubenom Rua.
debata (1)

Tohtoročný záver leta je však iný – Praha sa stala dejiskom svetového finále a to posunulo celé podujatie na úplne novú úroveň. S Pravdou sme mali exkluzívne možnosť nazrieť do jeho zákulisia len pár hodín pred avizovaným veľkolepým finále.

Priestory nového luxusného hotela Andaz Prague pulzujú živou vravou od skorého rána. Hoteloví hostia sa miešajú s mladučkými štíhlymi modelkami a modelmi. Vo foyer vedľa seba sedia profesionáli z modelingovej brandže a hostia, ktorí si upíjajú zo svojho espressa. Niektorí trošku prekvapení, čo sa to vlastne deje. Odpoveď – možno práve zrod jednej veľkej modelingovej hviezdy.

Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali...
Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali...
+13Víťazka z Čile Sara Cavallero (v strede) si...

Dobre, asi to znie trochu nadnesene. Predsa len, modelingový biznis sa za posledné roky pozmenil a každoročne chrlí záplavu nových tvárí pre dámske aj pánske prehliadky. Všetky doterajšie roky však ukazujú, že úspech a svetové renomé stále možné sú. Či už sa človek obzrie na víťazky svetového finále Janu Tvrdíkovú a Barboru Podzimkovú, Slováka Andreja Chamulu, ale tiež napríklad topmodelku Michaelu Kocianovú.

629563158 Čítajte viac Elite Model Look 2021: Slovenskí víťazi sú pripravení na veľký svet. Trpezlivosť je nutnosť, vraví Jány

Tento rok však víťazi národného kola za Slovensko a Česko budú mať o niečo ťažšiu úlohu. Konkurencia je veľká, do Prahy pricestovali nádejné hviezdy modelingu z celého sveta. „Ťažko vybrať jedného favorita. Vlastne sa mi to neustále mení. Prvé dni som pozeral najmä na výzor, ale potom ma zase niekto prekvapil svojou profesionalitou a v ďalšom momente to bola charizma, ktorá proste vytryskla na povrch počas fotenia,“ hovorí štylista Lukáš Macháček, ktorý už niekoľko rokov spolupracuje na tvorbe finálového večera a sprievodných aktivít okolo modelingovej súťaže s medzinárodným renomé.

Novinkou je pre neho nutnosť prispôsobiť sa väčšej skupine finalistov, ale tiež napríklad fakt, že jedno z dievčat je moslimského vierovyznania. „Styling musíme prispôsobovať tak, aby sme neprekročili konkrétne pravidlá, ktoré ona vyznáva a na ktorých jej záleží. Dokonca napríklad aj pri výške podpätkov pracujem pri nej inak ako pri ostatných dievčatách,“ prezrádza Macháček.

Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
svetové finále Elite Model Look 2022 Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali počas príprav pred svetovým finále fittingy, fotenia, tréningy chôdze či prezentácie pred publikom a porotou.

Kým rozpráva, jedným okom pozerá na monitor laptopu, kde má niekoľko fotografií – pripravené looky pre finalistov, moodboardy, ktoré ho inšpirovali. V miestnosti s vešiakmi a pármi topánok zoradených podľa mena sa nachádza niekoľko asistentiek, ich šikovné ruky a organizovanosť sa pod štylistovým vedením ozvú najmä v momentoch fitingov finálovej garderóby. Tréningy chôdze sú jednoduché – dievčatám stačí obuv s podpätkom, pričom na ne dohliada už spomenutá slovenská topmodelka Michaela Kocianová. Chlapcov, ktorí vo vedľajšej miestnosti mašírujú do kruhu a okrem chôdze trénujú aj výraz tváre, zase vedie Ruben Rua.

kocianka4mb Čítajte viac Michaela Kocianová: Byť len krásna nestačí... asi nikdy nestačilo

Model, choreograf a moderátor s vlastnou televíznou kariérou sa finalistom svetového finále venuje už od roku 2014, keď tak robil prvýkrát na svetovom podujatí v Číne. „Vlastne som našiel krásnu cestu, ako vrátiť späť niečo súťaži, ktorá zmenila môj život,“ hovorí portugalský topmodel a moderátor, inak účastník svetového finále z roku 2005. Keď sa ho opýtam, v čom vníma najväčší rozdiel medzi dnešnou situáciou a tou pred sedemnástimi rokmi, jeho odpoveď neprekvapí.

„Sociálne médiá sú najväčšou zmenou. V našich životoch vtedy vôbec neexistoval Instagram, Facebook sa len rodil. Čiže spôsob, akým sme mohli komunikovať našu kariéru, bol absolútne odlišný. Pamätám si, že som v roku 2007 robil veľkú pánsku prehliadku v Miláne a agentúra posielala správu o tom, že som sa na tejto prehliadke zúčastnil týždeň po tom, ako sa uskutočnila. Dnes je to kompletne iné. Všetko sa deje v danom momente a nie je to len o agentúre. Samotné modelky, manekýni majú svoj vlastný hlas. Dokážu robiť reklamu samým sebe a v priestore sociálnych médií sa otvoril priestor na nový biznis,“ hovorí Rua.

zväčšiť Víťazka z Čile Sara Cavallero (v strede) si... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
Sara Cavallero Víťazka z Čile Sara Cavallero (v strede) si myslí, že víťazstvo nie je nutnosť.

Mimochodom, iba rok pred ním sa na svetovom finále v TOP 15 umiestnila trenčanská rodáčka Kocianová. Jej kariéra aj bez pomyselnej „zlatej medaily“ vystrelila k hviezdam ako Dior, John Galliano, Vivienne Westwood či Victoria's Secret. „Finalistov máme na tohtoročnom svetovom finále len tridsať. Keď som v roku 2004 bola na svetovom finále ja, bolo nás viac ako šesťdesiat. Na druhej strane aj to vlastne istým spôsobom ešte zvýrazňuje úroveň a pripravenosť tých, ktorí pricestovali do Prahy,“ hovorí Michaela, ktorú si organizátori vybrali za mentorku pre finalistky z celého sveta.

Adriana Sklenaříková Čítajte viac Konečne! Sklenaříková sa dočkala triumfu, na ktorý čaká každá modelka. Toto je výsledok

„Majú svojich sprievodcov, ale napríklad nie všetci sú si istí v jazyku, niektorí sa trochu hanbia. Čiže aj to je moja úloha – trochu ich povzbudiť, byť im oporou. Motivovať ich, aby pracovali na svojej osobnosti. Všetky dievčatá, čo tu máme, sú krásne. Ale krása nie je dnes už naozaj všetko, nutná je aj tá energia, ktorá udrie do očí. Tú pomáhame rozdúchať, nakopnúť. Na kastingu má dievča dve minúty, aby sa predalo, čiže, ak na nej nezapracujú teraz, potom už bude možno neskoro,“ vysvetľuje mi Kocianová a ochotne ma sprevádza prízemím luxusného hotela, ktorého časť celkom viditeľne zaplnili krásne tváre mladých dievčat a mužov.

zväčšiť Model, choreograf, moderátor Ruben Rua (v... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
Ruben Rua Model, choreograf, moderátor Ruben Rua (v strede) je mentorom chlapčenskej časti finalistov svetového finále. Sám má za sebou výnimočnú modelingovú kariéru, ktorú odštartovala účasť na súťaži Elite Model Look. Ruben počas príprav pár dní pred finále.

„Či mám favoritku? Jasné, páči sa mi Francúzka, naša Slovenka Timea je tiež krásna a potom je tu niekoľko dievčat tmavej pleti, ktoré vyzerajú nádherne. Ale posledné slovo budú mať bookeri z New Yorku a Paríža,“ hovorí s úsmevom Michaela. Hoci pomaly to bude dvadsať rokov, čo je v brandži, akoby sa ani nezmenila. A iskra, o ktorej hovorí, tú zaznamenáte už z diaľky.

Mimochodom, práve Slovenka Timea Smaržíková, ktorá bude v utorok večer bojovať o miesto vo svetovom finále, so skromným úsmevom hovorí, že sa musí zlepšiť. „Viem, že pri chôdzi musím zlepšiť výraz,“ vysvetľuje 16-ročná kučeravá kráska z Michaloviec. Na otázku, či si myslí, že povestnú iskru má, už hovorí o niečo istejšie. „Asi áno, keď som tu.“

zväčšiť Timea Smaržíková a Daniel Dospel sú víťazi... Foto: Schwarzkopf Elite Model Look
Timea Smaržíková a Daniel Dospel Timea Smaržíková a Daniel Dospel sú víťazi slovenského kola súťaže Elite Model Look. Budú reprezentovať krajinu na svetovom finále modelingovej súťaže, ktoré sa bude po pätnástich rokoch konať v Prahe.

Niektorí finalisti majú ešte prekvapivo medzery v anglickom jazyku. Aj preto ich sprevádzajú prekladatelia, ktorí však majú aj akúsi funkciu asistenta a pomocníka. Kocianová používa krásny výraz z angličtiny – šaperóni. Žiadneho však asi nepotrebuje 18-ročná Sara Cavallero z Čile. Odbehne za mnou počas tréningu chôdze, ktorý sa koná na mramorovej podlahe uprostred kútika s českým dizajnom a umením v hotelovom foyer a spustí ukážkovou angličtinou.

Barbora Brušková na prehliadke Hannibal Laguna v Madride. Čítajte viac Modelka Brušková v Madride hviezdila na móle a potom... to je úlovok! Selfie so samotnou kráľovnou

„Je to tá najväčšia príležitosť, akú som v rámci mojej kariéry dostala. Zároveň som tu jediné dievča z Južnej Ameriky – jediná zástupkyňa latinskoamerickej komunity – to vnímam ako veľkú česť,“ hovorí mí vysoká tmavovláska, ktorá sa pred dvoma mesiacmi presťahovala do Španielska. „Mám za sebou už bezmála štyri roky práce modelky v mojom rodnom Čile, ale cieľom je naštartovať kariéru práve tu, keďže európsky kontinent je skutočným centrom modelingovej profesie,“ vysvetľuje. Všetky modelky chcú do Európy, smeje sa, ale vzápätí dodáva, že ak má dievča peknú komerčne zaujímavú tvár, v krajinách Južnej a Latinskej Ameriky dokážu urobiť skvelú kariéru. Európa je pre typy, ktorých ambíciou je robiť high-fashion a prehliadky tých najväčších značiek.

zväčšiť Výnimočný na svetovom finále Elite Model Look... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
Elite Model Look Výnimočný na svetovom finále Elite Model Look bude priestor. Doterajšie svetové finále vo svete nemali možnosť konať sa na takom výnimočnom mieste, akým je Pražský hrad.

Možno aj o ich záujem a účasť už na októbrových módnych šou bude v utorok večer bojovať spolu s ostatnými, ale keď sa Sary pýtam, či naozaj verí v dôležitosť víťazstva, odpovedá skoro ako z učebnice. Pri tóne hlasu mi je však jasné, že to nie je poučka, ale že dospela do bodu, keď si to naozaj myslí. „Všetci sa učíme, všetci sme v rovnakej situácii a zvíťaziť nie je tá najdôležitejšia časť. Tou je možnosť učiť sa s úžasnými koučami a profesionálmi z brandže,“ komentuje.

Žeby toto bol náznak toho, že predo mnou stojí budúca víťazka? Uvidí sa. V utorok. Dovtedy je toho ešte veľa čo zvládnuť. Finalisti svetového finále pricestovali do Prahy len na niekoľko dní a pražské prípravy trvajú intenzívnych päť. Ich budíček zvoní skoro ráno a záverečná je ďaleko po ôsmej. „Ale musíme ich aj šetriť, včera sme dokonca trošku jogovali,“ s úsmevom mi hovorí Michaela Kocianová. Posledné hodiny pred finále už strávia generálkou priamo v priestoroch Pražského hradu.

zväčšiť Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali... Foto: archív Schwarzkopf Elite Model Look
svetové finále Elite Model Look 2022 Jednotlivé finalistky a finalisti absolvovali počas príprav pred svetovým finále fittingy, fotenia, tréningy chôdze či prezentácie pred publikom a porotou.

České a slovenské publikum je možno na toto miesto (Španielska sála) už rokmi zvyknuté, aj pre bookerov a šéfov národných agentúr, ktorí priletia do Prahy, však bude mať výnimočnú príchuť. „Toto je niečo, čo môže ponúknuť len Praha. Ten dotyk klasiky a histórie. Zažil som už niekoľko svetových finále, ale nie každý deň máte možnosť kráčať pred publikom na hrade,“ komentuje s nadšením Ruben Rua, presvedčený, že sa to prejaví aj na prezentácii jednotlivých finalistov.

Kto bude kráľovnou a kráľom svetového finále, určí, samozrejme, odborná porota. Profíci z brandže. Isté však je, že len krása stačiť nebude. Vlastne, ktohovie, či niekedy stačila. „Nehľadáme len krásneho chalana alebo krásne dievča. Svet je plný krásnych ľudí, s dokonalými telami. Ale my hľadáme osobnosti, hľadáme charizmu, autenticitu – kto ste, čo v živote chcete, hľadáme niekoho špeciálneho. Nie iba niekoho, kto môže na fotke špeciálne vyzerať,“ uzatvára Rua.

Vy víťazov spoznáte spoločne s nami. Dovidenia, po finále.

Video

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Praha #modeling #šou #Elite Model Look #Michaela Kocianová #svetové finále #Ruben Rua #Timea Smaržíková #Andaz Prague

+ Nezabúdajte na hydratáciu vášho tela, potrebuje to.
Nespáľte sa na vlastných chybách, poučte sa z chýb ľudí...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...