Toto je najdrahšia kabelka sveta! Zaplatili za ňu 440-tisíc eur, my máme 10 kabeliek pre každú dámu

Suma, ktorá vyrazí dych, bola nedávno zaplatená v aukčnej sieni Sotheby's za model jednej z najznámejších kabeliek sveta. Za kus z limitovanej edície by ste si mohli pokojne kúpiť priestranný byt v centre Bratislavy.

25.08.2022 09:20
Diamond Himalaya Birkin Bag Foto:
Kabelka Diamond Himalaya Birkin Bag od francúzskej značky Hermes na zábere z roku 2019. Poznámka: nejde o rovnaký model, ktorý bol vydražený v roku 2022, ale model z limitovanej série.
debata

Hoci suma 440-tisíc dolárov (443-tisíc eur), za ktorú bol model s výrobným číslom 30 vydražený, je šokujúca. Až také prekvapivé nie je, že prvenstvo v rebríčku najdrahších kabeliek si stále drží francúzska značka Hermés. Práve jej kultový model Birkin Bag je totiž onou povestnou kabelkou a „kráľovnou“ rebríčka aj tento rok.

Sarah Jessica Parker, kabelka, šaty, Fendi Čítajte viac Fakt riskla také faux pas? Carrie zo Sexu v meste prezradila tajomstvo, šokuje módny svet

Hermés každoročne vyrobí niekoľko stoviek kabeliek, na ktoré sa tvoria poradovníky po celom svete a ktorých cena štartuje už dávno nad sumou 10-tisíc eur. Práve exkluzívne limitované edície však patria do zoznamu unikátnych doplnkov, ktoré sa následne ocitajú v dražbách a po vydražení za najvyššiu sumu aj v rukách šťastných majiteliek či majiteľov. Dodať pritom treba, že mnoho z týchto kabeliek sa nikdy vlastne poriadne nedostane na ulicu – putujú priamo do unikátnych zbierok bohatých zberateľov.

Archívny záber z roku 2011 na slávnu kabelku... Foto: SITA/AP, Jacques Brinon
kabelku Birkin z dielne francúzskej značky Hermés. Archívny záber z roku 2011 na slávnu kabelku Birkin z dielne francúzskej značky Hermés.

Len pre upresnenie – tohtoročný titul najdrahšej kabelky na svete si opäť vyslúžila Birkin Bag z edície Diamond Himalaya. Ide o kabelku vyhotovenú z krokodílej kože, ktorá je farbená špeciálnou technikou tak, aby bol vytvorený farebný prechod bielej a sivej farby. Farebnosť má pripomínať práve vrcholky himalájskych hôr. Okrem kože z konkrétneho druhu krokodíla je kabelka výnimočná aj použitím bieleho zlata namiesto klasických kovových súčastí a zdobená je tiež diamantmi. Držiak kabelky je vyrobený tiež z unikátneho materiálu.

Dámska kožená kabelka Kate Spade, predáva sa za...
Dámska kožená perforovaná kabelka Zara, predáva...
+7Dámska mestská kabelka zo syntetického...

Model z rovnakej edície sa ocitol na čele rebríčka aj minulý rok, keď ju vtedy vydražili za sumu 300-tisíc dolárov (302-tisíc eur). Vtedy išlo o model s poradovým číslom 25. Zaujímavosťou tiež je, že v zozname majiteliek superluxusných birkiniek, sú aj svetoznáme hviezdy. Reč je napríklad o Jennifer Lopezovej, Victorii Beckhamovej či Kris Jennerovej.

2021 MET Museum Costume Institute Benefit Gala Čítajte viac Úplne nahá, obložená kabelkami za tisícky eur! A výsledok? Qualleyovú čakala aj kritika

Posledná menovaná, mama slávnych sestier Kardashianových, nedávno jednou birkinkou obdarovala aj najmladšiu dcéru Kylie Jennerovú. Išlo o viacfarebný model, ktorého cena na oficiálnom trhu štartuje pri sume 15-tisíc eur. Nie je jasné, či ho Jenner dostala so zľavou (alebo nebodaj zadarmo) priamo od Hermés, alebo kúpila z druhej ruky – v takom prípade by sa mohla suma za kabelku vyšplhať aj na cenu 100-tisíc dolárov.

Peknú kabelku však nájdete aj v bežne dostupných predajniach, inšpirácie zase u nás v galérii (vyššie).

VIDEO: Keď kabelky zdobia diamanty a brilianty, suma môže prekročiť milióny eur

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dražba #cena #Kabelka #Birkin #najdrahšia

+ Vyčistite si myseľ, zlé myšlienky vám môžu spôsobiť žalúdočné ťažkosti.
Robte to, čo vás baví, aj keď to nebude...

+ Dostatok spánku je základom pre zdravie a pozitívnu myseľ.
Učte sa každý deň novým veciam, vedomostí nie je...