Obliekla budúcu cisárovnú aj letušky, s motýľmi dobyla Paríž! Slávna dizajnérka Mori zomrela vo veku 96 rokov

Vo veku 96 rokov zomrela japonská módna návrhárka Hanae Mori, ktorú často nazývali aj Madame Butterfly.

18.08.2022 07:25
Hanae Mori Foto: ,
Japonská dizajnérka Hanae Mori na zábere z júla 1997, keď prezentovala svoju kolekciu módy haute couture.
debata

Priekopníčka japonského dizajnu a modernej módy, ktorá prezývku podľa známej opery nosila pre časté využívanie motívov motýľov na svojich odevoch, zomrela podľa informácií už 11. augusta, no zahraničné médiá o jej smrti informovali až o niekoľko dní.

Mori počas svojej kariéry navrhla napríklad uniformy pre letušky spoločnosti Japan Airlines alebo svadobné šaty pre cisárovnú Masako, keď si v roku 1993 ako obyčajná žena brala korunného princa Naruhita. Mori symbolizovala vzostup Japonska ako moderného a módneho národa a tiež ženskú emancipáciu.

zväčšiť Záber z kolekcie dizajnérky Hanae Mori uvedenej... Foto: SITA/AP
Hanae Mori Záber z kolekcie dizajnérky Hanae Mori uvedenej v roku 1978 v Paríži. Mori, ktorá bola známa pre svoje potlače a motívy na šatách venované motýľom, zomrela vo veku 96 rokov.

Heslom „Cítite sa dôstojne, nech už ich nosíte kdekoľvek na svete“, chcela dodať nositeľkám šiat sebavedomie a dôstojnosť. Jej dáždniky a šatky, často zdobené farebnými motýľmi, boli obľúbené u pracujúcich žien ako určitý symbol postavenia. Jej kreácie nosili aj známe osobnosti, vrátane bývalej americkej prvej dámy Nancy Reaganovej alebo herečky Grace Kellyovej.

Japan Issey Miyake Čítajte viac Módne tabu búral dávno predtým, než to bolo v kurze! Zomrel známy dizajnér Issey Miyake

Po vojne začínala navrhovaním filmových kostýmov, svoj prvý ateliér si Mori otvorila v roku 1951. V roku 1965 mala prvú zahraničnú módnu prehliadku v New Yorku, ktorá zožala ohlasy ako „stretnutie Východu so Západom“. V roku 1977 si otvorila ateliér v Paríži a jej značka sa ako prvá ázijská stala členom prestížnej parížskej Komory haute couture. V roku 2002 jej francúzska vláda udelila Rád čestnej légie.

Agentúra AFP pripomína, že parížsky butik museli kvôli finančným ťažkostiam v roku 2004 zavrieť, móda a parfémy so značkou Moriovej sa ale naďalej predávajú po celom svete. Módne podnikanie naďalej rozvíjajú Moriovej dvaja synovia, dve vnučky Moriovej sa zase venujú modelingu. Jedna z nich – modelka a influencerka Hikari Mori sa teší veľkej pozornosti užívateľov sociálnych médií, ale aj módneho sveta. Naposledy sa napríklad ako čestný hosť objavila na prehliadke značky Fendi a jej kolekcie haute couture v Paríži.

zväčšiť Modelka a influencerka Hikari Mori, vnučka... Foto: Jacopo M. Raule/Getty Images for FENDI
FENDI Couture AW22 Hikari Mori 3 Modelka a influencerka Hikari Mori, vnučka slávnej dizajnérky Hanae Moriovej.

Správy o Moriovej úmrtí prichádzajú len pár dní po tom, čo boli potvrdené správy o úmrtí iného slávneho japonského dizajnéra – Issey Miyakeho, ktorý rovnako ako Mori dokázal upriamiť pozornosť západného sveta na japonskú estetiku a talent práce s odevom.

Celebrity v prvom rade počas prehliadky Fendi...
Modelka a influencerka Hikari Mori.
+10Modelka a influencerka Hikari Mori.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #motýľ #úmrtie #dizajnér #Hanae Mori

+ Neužívajte pravidelne lieky, pozor aby vám viac neuškodili.
Oddeľte svoju prácu od súkromia, všetci tak budú...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....