Čierne bodky, zanesené póry na koži? Odpoveďou môže byť... áno, je to kyselina!

Niektorí z nás ani po rokoch pravidelnej kozmetickej starostlivosti a skúšaní rozmanitých vychytávok či nových produktov, nerozlúskli záhadu menom "upchaté póry". Táto kozmetická nedokonalosť trápi všetky generácie.

17.08.2022 06:00
shutterstock 1016568703 Foto:
Ani lekári sa nedokážu celkom presne zhodnúť na tom, ako vlastne na upchaté póry.
debata

Primárnym dôvodom zvyčajne býva vrodená danosť pokožky. Niektoré ženy či muži majú od prírody nadelenú hladkú jednoliatu pleť s minimálnymi pórmi, iní zase majú pleť výraznejšie pórovitú a tým pádom aj náchylnejšiu k usádzaniu nečistôt či zvýšenej tvorbe kožného mazu.

S upchatými pórmi pritom nie je jednoduché „vybabrať“. Možno narazíte na prípravok, ktorému sa to podarí na pár dní, týždňov – zvyčajne sa však kondícia pokožky s drobnými čiernymi bodkami – komedónmi a zanesenými pórmi vráti po čase späť. Ani lekári sa nedokážu celkom presne zhodnúť na tom, ako vlastne na upchaté póry. Hoci pri pórovitej pokožke je možné pracovať s určitými predpokladmi, zároveň si treba uvedomiť, že každá pleť má aj svoje špecifiká. Rolu zohráva vek, životný štýl, prostredie, v ktorom trávime väčšiu časť nášho života.

Pleťové sérum Perricone MD Blemish Relief je...
Čistiaci gél na tvár CeraVe Blemish Control...
+4Kyselina salicylová a výťažok z tymiánu v...

Neznamená to však, že by ste mali boj s vašimi pórmi vzdávať. Vodítkom v tomto prípade može byť obsah kyseliny salicylovej v produktoch na čistenie či ošetrenie tváre. Práve jej účinky sa doposiaľ preukázali ako vôbec najefektívnejšie v boji s čiernymi bodkami, komedónmi a zanesenými pórmi na nose či v T-zóne.

olej - pokožka - starostlivosť Čítajte viac Absolútna nutnosť letnej starostlivosti o pleť? Sérum, dámy a páni! A tu sú dôvody

Kyselina salicylová obsiahnutá v kozmetických produktoch pomáha pri problematickej pokožke či koži so sklonom k akné. Redukuje tvorbu kožného mazu a kožu dokáže dôkladne vyčistiť. Vo vyššej koncentrácii napomáha k odlupovaniu pokožky, čo sa využíva práve pri ošetrení akné. Dôležité tiež je, že dnes sa už na trhu nachádza množstvo prípravkov, ktoré využívajú benefity kyseliny, no neobsahuju dráždivý alkohol (ako to bolo často v minulosti).

VIDEO: Mejkap a korektor. Aké sú najčastejšie chyby pri ich používaní?

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #akné #pleť #póry #mastná pokožka

+ Neklamte sami seba, priznajte, že máte problém a riešte ho.
Nepoľavujte, vydržte v tempe a dostanete sa k...

+ Nedávajte do svojho tela niečo čo viete, že by vám mohlo uškodiť.
Zmena nie je pre každého, preto si to ešte...