Ktoré modely slnečných okuliarov sadnú takmer každému?

Aké sú top modely slnečných okuliarov? Nosia ich hviezdy, hodiť sa budú aj vám.

11.08.2022 10:00
cruise Foto:
Tom Cruise a letecké "aviatory.
debata

Slnečné okuliare neplnia len funkciu ochrany zraku pred nebezpečným UV žiarením. Predstavujú aj štýlový módny doplnok, po ktorom ľudia siahajú častejšie práve počas letnej sezóny. Existuje až šesť základných tvarov tváre – okrúhla, oválna, hranatá, kosoštvorcová, srdcovitá a trojuholníková – práve tento fakt treba pri výbere okuliarov zohľadniť. Ako na to?

Herečka Susan Sarandon.
Herečka Julia Roberts.
+3Herec Robert Downey Jr.

Správna veľkosť
Pri každom modeli je dôležitý výber správnej veľkosti. Okuliare by nemali padať z nosa a mali by byť primerané veľkosti tváre. V nevýhode sú muži s väčším obvodom hlavy. „Optici v Českej republike a na Slovensku kupujú aj väčšie veľkosti, napríklad 58 alebo 61, ale ich výber je obmedzený. Okuliare totiž navrhujú a vyrábajú najmä Taliani, ale Česi a Slováci majú väčšie hlavy ako južanské typy,“ približuje Jakub Odcházel, vedúci optík Lentiamo. Čo sa týka menšej tváre, výber je rozmanitejší. Navyše, vždy je tu možnosť „oversize“ modelov, ktoré môžu vyzerať výborne.

dovolenka, kúpanie, slnko, opaľovanie, slnečné okuliare, bazén, cestovanie, voda, leto, Čítajte viac Poznáte kategórie slnečných okuliarov? Ako musia byť označené tie kvalitné?

Letecké „aviatory“ sú praktické aj štýlové

Medzi nadčasové slnečné okuliare, ktoré sa tešia veľkej obľube, patria takzvané aviatory. „Nosili ich už americkí letci, ktorí v roku 1945 oslobodzovali Plzeň. Piloti tieto okuliare fasovali, aj preto sa im hovorilo pilotky,“ približuje odborník. Ich popularitu ešte posilnili filmy ako Top Gun či Money Heist. Podľa špecialistu z optiky majú hneď niekoľko výhod: "Majú dobre navrhnutý tvar, ktorý spĺňa požiadavky na všestranné použitie, a pritom stále ide o dizajnový kúsok. Tento model sedí skoro každému, pokiaľ zvolí správnu farbu a veľkosť. Nosiť ho môžu tak ženy, ako aj muži.“

Legenda menom Wayfarer
K svetoznámym slnečným okuliarom sa zaraďuje aj model Wayfarer od značky Ray-Ban. Ten totiž zviditeľnili filmové hviezdy pred kamerami i v súkromí. „Je to perfektný unisexový model, ale pre vysoké skosenie okuliarového stredu vzhľadom na uhol bočníc nesedí každému. A pokiaľ sadne, tak väčšinou mužom. Výnimkou bola napríklad Audrey Hepburn, ktorej pristali výborne,“ upozorňuje Odcházel. V súčasnosti ich nosí aj ďalšia slávna dáma, modelka Kendall Jenner.

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Ray-Ban (@rayban)

„Cat eye“ – pre dámy stávka na istotu

„Okuliare typu cat eye sú univerzálnym dámskym modelom, ktorý sedí rovnako dobre v dioptrickej aj v slnečnej verzii. Pokiaľ sa, opätovne, zvolí správna veľkosť,“ pripomína. Na výslní sa pritom držia celé desaťročia – vidieť sme v nich mohli už na slávnej Marilyn Monroe, nosí ich Rihanna, Karlie Kloss či Kylie Jenner.

zväčšiť Rihanna a okuliare "Cat eye" . Foto: SHUTTERSTOCK
354782779 Rihanna a okuliare "Cat eye" .

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #okuliare #oči #slnečné okuliare #optik

+ Jedzte, čo vám prospieva, naopak vyraďte nezdravé cukry a tuky. Snažte sa robiť všetko tak ako najlepšie viete,...

+ Nebojte sa, čo má prísť príde, ale môžete tomu aj dopomôcť.
Nenechajte nikoho aby si z vás robil srandu, alebo...