Alternatívy k šampónu. Skúste si vlasy umyť prirodzenou cestou

Už roky hľadáte ten správny šampón a vždy vám na ňom niečo nesedí? Prípadne vám príliš mastnejú vlasy, sú naopak suché, alebo sa zle rozčesávajú? Trápi vás problém vypadávania vlasov? Tak to všetko sú príležitosti, aby ste skúsili zmenu. A bežné šampóny nahradili prírodnými alternatívami. Môže to pomôcť aj vašej frizúre.

28.07.2022 09:00
shutterstock 488292025 Foto:
Napríklad na blond vlasy je najvhodnejší harmančekový čaj a na tmavé vlasy rozmarínový.
debata

Vajcia

Či veríte, alebo nie, vajcia sú jedným z najlepších dostupných alternatív prírodných šampónov. V podstate fungujú ako šampón aj kondicionér v jednom. Vaječný bielok hrá rolu povrchovo aktívnej látky, vyťahuje špinu a olej z vlasu, zatiaľ čo vaječný žĺtok hydratuje vlasy ako kondicionér. Rozbite vajíčko do fľaše a pretrepte ním, aby ste vytvorili šampón. Naneste, umyte a pred opláchnutím nechajte pôsobiť aspoň tri minúty.

Zmes kokosového mlieka + olivového oleja

Všetci vieme, že kokosový olej robí skvelú masku na vlasy, ale vedeli ste, že kokosové mlieko je skvelý šampón? Táto alternatíva šampónu udržuje suchú pokožku hlavy a vlasy hydratované, hladké a dôkladne vyčistené. Zmiešajte jednu plechovku kokosoveho mlieka, trištvrte šálky mydla, jednu čajovú lyžičku olivového oleja a jednu čajovú lyžičku kokosového oleja. Používajte namiesto bežného šampónu.

vlasy, účes, žena, úsmev, mladá žena Čítajte aj Ktoré živiny zabránia vypadávaniu vlasov?

Citrónová šťava

Je ideálna pre tých, ktorí majú suché vlasy. Je skvelým čističom vďaka svojim silným antibakteriálnym vlastnostiam. Funguje dokonca aj ako zosvetľujúci šampón pre blondínky. Pomáha redukovať mosadzné tóny a udržuje svetlé blond odtiene. Pritom príprava je nesmierne jednoduchá. Vytlačte celý citrón do šálky vody a napeňte do vlasov. Pred opláchnutím nechajte pár minút pôsobiť.

Bylinkový čaj

V tomto prípade použijete pozitívne výťažky z bylín na rast a podporu vlasov. Bylinkové čaje sú skvelé na jemné čistenie vlasov, pričom rôzne čaje sú vhodnejšie pre rôzne typy vlasov. Napríklad na blond vlasy je najvhodnejší harmančekový čaj a na tmavé vlasy rozmarínový. Stačí ak uvaríte hrnček silnejšieho bylinkového čaju a doslova ho vylejete na vlasy. Jemne vmasírujete do vlasov. Alebo ho môžete zmiešať s niekoľkými lyžičkami obľúbeného esenciálneho oleja a sódou bikarbónou. A to je všetko. Už len zmyť.

Čajovníkový olej

Alebo známy Tea tree olej. Je pravdepodobne najúčinnejšou prírodnou alternatívou proti lupinám. Ak už dlho trpíte psoriázou pokožky hlavy, silným podráždením alebo seboroickou dermatitídou, skúste vymeniť šampón za emulziu s čajovníkovým olejom. Zmiešajte niekoľko kvapiek oleja z čajovníka s vodou, opláchnite a masírujte pred zmytím 3 – 5 minút.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #šampón #zdravé vlasy #lupiny #vypadávanie vlasov #vlasová kozmetika #umývanie vlasov

+ Podporujte svoju imunitu vitamínmi, práve to vaše telo potrebuje.
Ak neviete pokračovať dnes nie je práve váš...

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...