OBRAZOM: Úchvatné výšivky, látky ako pavučiny, nahota aj pompézne strihy - prvý deň haute couture očaril

V Paríži odštartoval v pondelok maratón prehliadok luxusnej módy haute couture, ktorej sa venuje len niekoľko módnych domov.

05.07.2022 08:23
Schiaparelli Haute Couture Jeseň/Zima 2022-2023. Foto: ,
Ukážka z novej kolekcie módneho ateliéru Schiaparelli Haute Couture Jeseň/Zima 2022-2023.
debata

Známe mená na programe nechýbali hneď v prvý deň módneho rozvrhu, ktorý do Paríža prilákal stovky odborníkov, ale aj celebrít. Každý, kto niečo znamená, chcel byť na prehliadke ateliéru DIOR, ale pozornosť pútala aj avantgardná odevná autorka Iris van Herpen či majster luxusného romantizmu Giambattista Valli.

Modelka na prehliadke dámskej kolekcie haute...
Modelka na prehliadke Giambattista Valli Haute...
+15Ukážky z kolekcie na sezónu Jeseň/Zima...

Absolútnym víťazom pondelňajšieho programu sa však napokon stal ateliér Schiaparelli, pre ktorý tvorí americký dizajnér Daniel Roseberry. Jeho šou bola dramatická svojím vyznením, pripomínala niekdajšia módne šou zo 70-tych a 80-tych rokov. Roseberry pritom zostal verný estetike ateliéru, ktorého zakladateľkou bola pred viac ako storočím dizajnérka Elsa Schiaparelli.

zväčšiť Modelka na prehliadke Giambattista Valli Haute... Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Paris Fashion HC FW 22/23 Giambattista Valli Modelka na prehliadke Giambattista Valli Haute Couture Jeseň/Zima 2022-2023, ktorá sa konala v Paríži.

Vplyvy surrealizmu sa pretavovali najmä do podoby zlatých doplnkov – modely nosili na krku prívesky v tvare srdca či zámku. Plecia kabátikov zdobili vypchaté vtáky a jedna z modeliek sa objavila obsypaná zlatým práškom na hrudi. Pre módny dom tiež predvádzali legendy ako česká kráska Eva Herzigová či jej kolegyňa Carolyn Murphy.

Elle Macpherson a jej syn Flynn Busson Čítajte viac Supermodelka Macpherson za ručičky s mladým fešákom! Nová láska? Nie, veď to je...

Na prehliadke Dior najviac fascinovala ručná práca s výšivkami, ale tiež látky, ktoré boli ľahučké ako pavučiny. Pri pohybe sa zdalo, že modelky sú zahalené doslova v jemnej hmle a nie tkanom materiáli. Podobu kolekcií Valliho a Van Herpenovej spoločne s uvedenými nájdete v našej galérii z prvého dňa prehliadok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #Dior #Paríž #haute couture #Schiaparelli #Giambattista Valli #Iris van Herpen

+ Choďte sa prejsť na chvíľu do prírody, čerstvý vzduch vám urobí dobre.
Môžete mať svoj názor, len ho musíte...

+ Nepodliehajte panike, všetko sa čoskoro vráti do normálnych koľají.
Prehodnoťte svoj postoj a začnite na sebe...