Ktoré živiny zabránia vypadávaniu vlasov?

Strate vlasovej pokrývky môžeme šikovne zabrániť výberom správnych potravín. Pokiaľ prichádzame denne o väčšie množstvo vlasov, je čas zamyslieť sa nad zmenou životného štýlu. Odborníci majú návod na to, ako si ochrániť korunu krásy na dlhé roky.

29.06.2022 13:00
vlasy, účes, žena, úsmev, mladá žena Foto:
Túžite po zdravších vlasoch?
debata (1)

Stres, napätie a nedostatok živín

Základné faktory, ktoré sa podpisujú pod vypadávanie vlasov. Ak denne stratíme do sto vlasov, nie je dôvod na paniku. V opačnom prípade je čas zamyslieť sa nad zmenou stravovacieho plánu. Zdravšiu a krajšiu pokrývku hlavy dokážu zabezpečiť viaceré dôležité živiny.

Vitamíny A a B

Prvá spomínaná mikroživina je kľúčová pre zdravie našich očí a rovnako ju oceňujú dámy pri ochrane pokožky pred starnutím. Vitamín A však zohráva dôležitú úlohu aj pri ochrane vlasov. Povzbudzuje ich rast a zlepšuje produkciu kožného mazu, ktorý udržiava pokožku hlavy dostatočne hydratovanú. Vitamín A získame konzumáciou farebnej zeleniny, najmä papriky, ale aj marhúľ, broskýň, červeného melónu a mrkvy. V ovocí a zelenine sa nachádza beta-karotén. Ide o provitamín, ktorý sa v ľudskom tele mení na vitamín A. Skupine „béčkových“ vitamínov kraľuje biotín, menej známy ako vitamín B7. Pomáha pri transporte živín do celého tela, ale aj do korienkov vlasov. Vo veľkom množstve sa nachádza vo vnútornostiach, najmä v pečeni. Obsahujú ho aj ryby, vajíčka, sladké zemiaky, slnečnicové semienka, orechy, brokolica a špenát.

Vitamíny C a D

Kyselina askorbová, alebo tiež vitamín C má silné antioxidačné vlastnosti, ktoré chránia vlasy pred poškodením takzvanými voľnými radikálmi. Netreba zabúdať, že „céčko“ je kľúčové pre tvorbu kolagénu. Ide o známu bielkovinu, ktorá zlepšuje nielen kvalitu pokožky, ale aj vlasov. Obsahom vitamínu C sa pýšia všetky druhy čerstvého ovocia a zeleniny. Pozor si treba dávať najmä pri nízkej hladine vitamínu D. Ak ho má telo nedostatok, dochádza k strate vlasovej pokrývky. Tento problém môže prerásť do väčšej straty vlasov, ktorá môže preskočiť do choroby zvanej alopécia. Keďže vitamín D pozitívne ovplyvňuje imunitný systém, jeho pravidelné dávkovanie povzbudí aj rast vlasov. Spomínanú mikroživinu nájdeme v mäse, orechoch, mäse ale aj v hubách.

Charlize Theron Čítajte aj Tmavé vlasy na leto? Slávna oscarová kráska má jasno, išla do toho... inšpiruje vás?

Vitamín E, zinok a železo

Elixír mladosti ako sa výstižne hovorí vitamínu E patrí do kategórie silných antioxidantov a zvlášť ženy si dávajú pozor na jeho pravidelný príjem. Vitamín E podporuje rast vlasov, ich kvalitu a lesk. Okrem vitamínov sú dôležité pre zdravie vlasov aj minerálne látky. Medzi najdôležitejšie zaraďujeme zinok a železo. Prvý spomínaný minerál bráni vypadávaniu vlasov a pomáha ich regenerácii. Nedostatok železa sa spája s anémiou, ktorá sa ľudovo nazýva chudokrvnosť. Železo je hlavnou zložkou červených krviniek, ktoré prenášajú kyslík do každej časti tela, korienky vlasov nevynímajúc. Vitamín E sa nachádza v rastlinných olejoch, semenách rastlín a orechoch. Zinok nájdeme v strukovinách, mliečnych výrobkoch, vajciach, morských plodoch a v hovädzine. Železo pochádza z rastlinných a živočíšnych zdrojov. Typickým rastlinným zdrojom sú zelené druhy zeleniny, napríklad brokolica a špenát. Odborníci však odporúčajú prijímať aj železo zo živočíšnych potravín (najmä mäsa), keďže dochádza k jeho lepšiemu vstrebávaniu do tela.

Toto je jedálniček ideálny pre vlasy

Ak si potrebujeme zostaviť jedálniček, ktorý hrá do kariet lepšej kvalite vlasov, skúsme do neho zaradiť vajíčka, mastné morské ryby, listovú zeleninu, chia semienka, avokádo, červenú papriku, mandle, fazuľu, červené (hovädzie, bravčové) mäso a vajíčka. Listová zelenina obsahuje železo a foláty zo skupiny vitamínov B. Mastné morské ryby sa chvália veľkým množstvom vitamínov B a D. Zvlášť bohaté na „déčko“ sú makrela, losos a tuniak. Chia semienka majú vysoký obsah základných aminokyselín, ktoré podporujú rast vlasov. Avokádo sa zase chváli obsahom vitamínu E a v jednom kuse je asi 20 % odporúčanej dennej dávky tohto elixíru mladosti.

Video

VIDEO: Čo získame tepelnou úpravou zeleniny a aké zásady pri tom dodržovať?

Zdroj: Mall.tv

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #vlasy #vitamín B #vitamín C #vitamín #vitamín D #vitamín E #vitamín A #vlasová výživa #vypadávanie vlasov #pokožka hlavy #vitamín B7

+ Na každom kroku na vás čakajú prekážky, je to však v poriadku.
Zabudnite na televíziu, sústreďte sa na niečo na...

+ Odpočinok je tak isto dôležitý ako tréning.
Ak skutočne chcete a ak sa snažíte, všetko stihnete bez problémov....