Páni, neviete, ako sa obliecť na leto? Armani, Fendi či Versace - tu je inšpirácia z Milána

Prehliadkam pánskej módy s kolekciami na jar a leto 2023 patrili posledné dni v Miláne. Hoci hovoríme o ročnom predstihu, inšpirovať sa môžete už dnes.

21.06.2022 14:45
Italy Fashion Emporio Armani Mens SS 23 Foto: ,
Model na prehliadke Emporio Armani v Miláne.
debata

Slovenskí muži sú v obliekaní konzervatívnejší, možno práve preto je však talianska estetika a trendy, ktoré pravidelne servírujú svetoznáme mená skvelou inšpiráciou na to, ako trošku povoliť opraty svojej opatrnosti. Za uplynulé dni sa v Miláne predstavilo niekoľko módnych domov, ktoré priniesli svoje vlastné vízie mužského obliekania.

Manekýni na prehliadke pánskej kolekcie značky...
Manekýni na prehliadke pánskej kolekcie značky...
+14Manekýni na prehliadke pánskej kolekcie značky...

Samozrejme, nemusíte otrocky nasledovať styling z prehliadky – ten je zámerne tvorený tak, aby zaujal na prvý pohľad, aby vyvolal emóciu, možno občas priam provokoval. Pri pánskej móde však ide skôr o trendy, ktoré jednotlivé kolekcie naznačujú, farebnosť, ktorá bude pre sezónu kľúčová či napríklad materiály, s ktorými by ste mali v šatníku počítať.

Denim

Tvoril kľúčovú časť kolekcie talianskej značky Fendi, kde sa objavil na výraznom počte kreácií. Modrá farebnosť denimu nadväzovala aj na tóny nevädzovej modrej či okrovej a žltej, ktoré sa tiahli celou kolekciou a vzdávali poctu cestovaniu po svete v uvoľnenom šate. Džínsové kúsky boli s ležérne rozstrapkanými okrajmi, v strihoch voľnejšie, no pritom prepracované. Okrem denimu sa objavujú kúsky z bavlny, nechýba príjemný ľan, popelín na letných bundách a parkách, ale tiež žakar, ktoré potom v rámci hutnejších materiálov doplní plyš na kabátoch či koža.

Video
VIDEO: Exkluzívne video z prehliadky značky Fendi – pánska kolekcia Jar/Leto 2023

Uvoľnené siluety

Popularita úzkych nohavíc a vypasovaných sák na štýl rockerov a muzikantov nemá u talianskeho tvorcu Giorgia Armaniho miesto. Namiesto toho pravidelne servíruje taliansku ležérnosť a luxusný komfort vo voľnejších strihoch sák bez zvýraznenia ramien či vo voľnejšíh nohaviciach alebo pletených topoch a vestách. Aj na sezónu leta 2023 vidí Armani mužov v komfortných voľných kúskoch, ktoré príťažlivo plavajú okolo tela pri pohybe. Vodnatá je aj farebnosť jednotlivých kúskov, objavujú sa tóny modrej, ktoré prechdádzajú až do svetlošedej a striebornej a pripomínajú odlesky morskej hladiny. Celú tému potom ešte podčiarkujú potlače ako napríklad koralové motívy.

zväčšiť Manekýni na prehliadke pánskej kolekcie značky... Foto: SITA/AP
Emporio Armani, Jar/Leto 2023, Miláno Manekýni na prehliadke pánskej kolekcie značky Emporio Armani - móda na sezónu Jar/Leto 2023. Prezentovali ju v Miláne.

Potlače, potlače, potlače

Objavili sa na prehliadkach viacerých značiek, no dominantou boli u talianskeho ateliéru Versace. Donatella Versace sa vrátila do archívu, odkiaľ vytiahla motív potlače posmrtných masiek z Pompejí, aby ho na jednotlivých odevoch skombinovala s výrazným prúžkom alebo pruhovaním na podklade vzoru pytónej kože. Nechýbala typická baroková farebnosť Versace v kontraste žltej a čiernej farby, no pridávali sa aj sýte odtiene fuksiovej, staroružovej, koralovej, tyrkysovej a ostroružovej s ostrožltou. Kolekcia pritom nepôsobila prehnane, dávkovanie vzorov bolo v stylingu vyvážené, pričom si však jednotlivé kreácie udržiavali svoj jasný rukopis aj odevný zámer.

Výber z pánskej kolekcie značky Versace - móda... Foto: SITA/AP
Versace, Jar/Leto 2023, Miláno Výber z pánskej kolekcie značky Versace - móda na sezónu Jar/Leto 2023. Prezentovali ju v Miláne.

V galérii nájdete aj ďalšie ukážky kolekcií a naznačené trendy ako bola prírodná farebnosť zemitých tónov prepojená s inovatívnymi materiálmi (Zegna), kárované kabáty a precízne strihaný minimalizmus pánskych oblekov (Prada) či napríklad uvoľnený mestský štýl inšpirovaný turistickou estetikou 70-tych a 80-tych rokov (DSquared2). Viac si pozrite v galérii vyššie.

shutterstock 1212554200 Čítajte viac (Ne)vkusní Slováci? Ženy majú jasno, toto by už chlapi fakt mali prestať nosiť...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #muži #móda #Versace #Miláno #Armani #trend #Prada #Fendi #jar/Leto 2023 #Marcelo Burlon

+ Zdravé stravovanie je tak dôležité ako pravidelný tréning.
Spríjemniť deň si môžete aj bez veľkého míňania...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...