Kolekcia Gucci s Adidas vyrazila dych, niekto po ňom ešte lapá! Tričko za 500 eur a kabelka... to naozaj?

Už ohlásenie spolupráce dvojice medzinárodne známych odevných značiek vyvolalo pred pár mesiacmi ošiaľ. Ten však môže nasledovať aj poriadne sklamanie, ba priam až rozčúlenie. Nad čím? Cenami, ktoré atakujú sumy v superluxusných butikoch.

08.06.2022 16:11
Modelka na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci... Foto:
Modelka na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas.
debata

Športová značka Adidas patrí medzi vôbec najznámejšie brandy na svete. Možno o kúsok menší zásah má taliansky módny ateliér Gucci, aj pri ňom však platí, že s bohatou históriou, luxusnými produktmi a tiež starostlivo cieleným marketingom patrí medzi tie vôbec najslávnejšie mená z prostredia luxusnej módy a doplnkov (konieckoncov, naposledy tomu pomohol aj film Klan Gucci).

Záber z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas. V...
Záber z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas....
+7Záber z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas....

Práve dve uvedené sa dali dohromady, aby vznikla spoločná limitovaná línia športových odevov, doplnkov a obuvi pod názvom Gucci x Adidas. Kolekcia vznikla v spojení dizajnérov športovej značky a Alessandra Micheleho, kreatívneho šéfa talianskeho ateliéru, ktorý sa snažil priniesť spojenie moderného a nostalgického, vytvoriť súzvuk charakteristických motívov jednej aj druhej značky. V utorok 7. júna ju uviedli oficiálne do predaja a pri vizuáloch jednotlivých produktov, prezentovaných na lookbookových fotografiách, sa objavili konečne aj ceny, za ktoré si jednotlivé kusy môžete kúpiť.

zväčšiť Model na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci X... Foto: Carlijin Jacobs / Courtesy of Gucci
Gucci X Adidas Model na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas. V ruke drží športovú tašku, ktorá sa predáva za 3100 eur.

A práve v tomto bode prichádza menší háčik, alebo, buďme úprimní… poriadny hák. Cenotvorba limitovanej kolekcie si môže podať ruky s cenovkami na odevoch v tých najluxusnejších butikoch. To však vyvoláva sklamanie aj rozčarovanie mnohých fanúšikov športovej a street-wearovej módy, ktorí si od spojenia Gucci s Adidasom sľubovali síce prémiovú, ale cenovo ešte stále relatívne dostupnú možnosť nákupu exkluzívnych kúskov.

Fendace, kolekcia, uvedenie Čítajte viac Opulentné vzory, luxusné doplnky: Spojenie dvoch slávnych mien má jasnú ambíciu - nás chcete mať!

Niet pochýb o tom, že kolekcia si svojho zákazníka nájde, zhodujú sa profesionálne portály venujúce sa móde ako WWD.com či BOF.com. Otázkou však je, či je naozaj správne, aby sa napríklad pár športových ponožiek predával za viac ako 120 eur alebo bavlnené tričko s logom, ktoré je fúziou ikonického loga Adidas a nápisu Gucci stálo viac ako 500 eur. To nie sú ani zďaleka tie najdrahšie kúsky kolekcie. Napríklad kožená kabelka s monogramom Adidas a logom dvoch písmen G a prackou Gucci vychádza na 3100 eur, podobne, ako športová taška pre pánov či dámy.

Niekdajšia rovnošata mnohých tínedžerov – tenisky Gazelle v limitovanej kolekcii vyjdu na 650 eur, tepláky s troma prúžkami a monogramovou potlačou sa predávajú na oficiálnej stránke za 880 eur a športová bunda z acetátu s koženými detailmi zase vyjde na 2100 eur.

Hoci mnohé svetové módne portály nekomentujú ceny jednotlivých produktov, celkom inak to vyzerá v diskusiách alebo debatách na sociálnych sieťach či rozličných fórach. Pohoršenie nad tým, aké ceny sa ocitli na oficiálnej stránke spoločnosti Adidas pri limitovanej kolekcii, rozvírilo debatu o zmysluplnosti (aj logickosti) tvorby podobných odevných fúzií. Sú totiž v úplnom kontraste s niekdajším trendom, keď sa značky mass-marketu spájali s luxusnými ateliérmi a ponúkali limitované kolekcie širšie dostupnej módy.

Modelka na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci... Foto: Carlijin Jacobs / Courtesy of Gucci
Gucci X Adidas Modelka na zábere z lookbooku ku kolekcii Gucci X Adidas.

Môžeme ešte raz dodať už povedané, kolekcia sa kupovať bude – na svete je stále dosť ľudí, ktorých táto „exkluzívna“ ponuka osloví. Nezodpovedaná je však otázka, akým spôsobom sa vyvinie trh s luxusnou a masovou módou do budúcnosti, ak sa takýmto spôsobom strú hranice a rozdiely, medzi tým, aký produkt si právom „zaslúži“ vysokú cenu (pre remeselné spracovanie, exkluzívny dizajn či výnimočné materiály) a ktorý ju dostáva len pre veľké logo alebo visačku na vnútornej strane trička.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #predaj #ceny #luxus #Gucci #spojenie #Adidas

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...