Špicatá podprsenka, muži v sukniach: Ich autor, slávny provokatér Gaultier oslavuje 70!

Módny návrhár Jean-Paul Gaultier má povesť provokatéra, ktorý s veľkou chuťou prekračuje hranice módneho geta. V nedeľu 24. apríla oslavuje sedemdesiate narodeniny.

24.04.2022 00:00
Jean-Paul Gaultier a speváčka Madonna Foto:
Dizajnér Jean-Paul Gaultier a speváčka Madonna na zábere z roku 1994, keď Madonna predvádzala pre Gaultiera na jeho prehliadke v Paríži.
debata

Gaultierovým kolekciám dominovali zdanlivo nesúrodé materiály, bláznivé farby i značne neobvyklé doplnky. Prvú kolekciu pod vlastným menom vytvoril v roku 1976, k jeho známym klientom patrili v minulosti napríklad hviezdne speváčky Madonna a Kylie Minogue a rocker Marilyn Manson.

Jean Paul Gaultier sa narodil na parížskom predmestí Arcueil. Časť detstva strávil u babičky, ktorá podľa neho posilnila jeho túžbu stať sa návrhárom. Keď mal 18 rokov, jeho nákresy uvidel slávny Pierre Cardin a okamžite ho angažoval.

Dizajnér Jean Paul Gaultier na zábere z roku...
Herečka Marion Cotillard v kreácii Jean Paul...
+11Záber z výstavy tvorby Jeana Paula Gaultiera v...

„Enfant terrible francúzskej módy“ má od roku 1976 vlastnú značku Jean-Paul Gaultier. Vo svete módy zaujal kombinovaním zdanlivo nesúrodých materiálov, bláznivou farebnosťou či nezvyčajnými doplnkami. V prvom rade však jeho originálne modely nepostrádali nikdy precíznosť a dokonalé krajčírske umenie, reagovali na ducha doby alebo ho priamo posúvali ďalej a Gaultier bol schopný prinášať trendy, ktorých sa jeho kolegovia ešte v rovnakom čase možno báli. V roku 1986 šokoval tým, že muža obliekol do dlhých sukní.

Paris Fashion Haute Couture S/S 2020 Gaultier Čítajte viac Pohreb? Nie, veľký žúr! Gaultier sa lúčil, na móle legendy módy aj topmodelky

V roku 2011 získal väčšinový podiel na módnej značke Jean-Paul Gaultier španielsky výrobca parfumov Puig, ktorý časť akcií získal od francúzskeho luxusného domu Hermés. Gaultier pre Hermés sedem rokov navrhoval dámske odevy, vzájomná spolupráca sa skončila v roku 2010.

zväčšiť Herečka Marion Cotillard v kreácii Jean Paul... Foto: SHUTTERSTOCK
Marion Cotillard Herečka Marion Cotillard v kreácii Jean Paul Gaultier počas vyhlásenia Oscarov.

Jeho módne prehliadky bývali pastvou pre oči, plné prekvapivých momentov. Dizajnér bol známy aj tým, že vždy presadzoval hľadisko rozmanitosti – aj čo sa týka modeliek, ich pôvodu, veku či telesných proporcií. Zároveň so svojím módnym domom patril do malej skupiny módnych ateliérov, ktoré okrem klasickej ready-to-wear kolekcie dvakrát ročne prezentovali aj kolekciu haute couture (vysoké krajčírstvo). Neskôr opustil segment ready-to-wear a v módnej tvorbe sa sústredil len na kolekcie haute couture.

Modelka na záverečnej prehliadke ateliéru Jean...
Modelka Irina Shayk počas prehliadky Jean Paul...
+14Americká topmodelka Karlie Kloss na záverečnej...

Azda najväčšiu službu urobila francúzskemu dizajnérovi speváčka Madonna. Dá sa však povedať, že to platilo aj naopak. Jean Paul Gaultier totiž stvoril kostýmy pre slávne turné Blond Ambition, ktoré redefinovalo podobu koncertných šou a z jeho korzetov s kužeľovitou podprsenkou oblečených na pánskych oblekoch s dvojradovým zapínaním sú dnes kultové modely v histórii módnej tvorby.

Okrem speváčky Madonny služby Gaultiera využila aj speváčka Kylie Minogue. Na červených kobercoch sa potom v priebehu uplynulých dekád objavili v jeho šatách tie najslávnejšie herečky, modelky či speváčky. Pamätný je aj model večernej róby, v ktorom si sošku Oscara prevzala francúzska herečka Marion Cotillard. Gaultierove šaty za uplynulé roky pravidelne zdobili aj premiéry na filmovom festivale v Cannes.

Parfum Scandal od Jeana Paula Gaultiera - jeden... Foto: archív značky
Scandal by Night - Jean Paul Gaultier Parfum Scandal od Jeana Paula Gaultiera - jeden z jeho obľúbených produktov na parfumovom trhu.

Návrhár sa úspešne realizoval aj vo svete filmu. Peter Greenaway ho napríklad požiadal o kostýmy pre film Kuchár, zlodej, jeho žena a jej milenec. Gaultier sa podieľal na snímkach Kika a Zlá výchova Pedra Almodóvara či na výpravnej sci-fi Luca Bessona Piaty element.

Cindy Bruna počas prehliadky Elie Saab v Paríži. Čítajte viac Cindy Bruna v parížskych uličkách ukázala zvodné tvary a na móle? Veď pod šatami nemá...

V januári 2020 sa spektakulárnou módnou prehliadkou na javisku parížskeho divadla Châtelet rozlúčil so svetom vysokého krajčírstva. Návrhár rozlúčkovú show poňal ako pohľad do svojej tvorivej histórie, a tak sa na scéne objavili jeho najslávnejšie modely vrátane námorníckych oblekov, korzetov alebo extravagantných svadobných šiat. Predvádzali ich jeho obľúbené modelky ako Bella Hadid, Coco Rocha a Karlie Kloss, ale aj múzy zo skorších čias jeho kariéry ako herečky Fanny Ardant, Estelle Lefébvre a Rossy de Palma.

zväčšiť Záber z výstavy tvorby Jeana Paula Gaultiera v... Foto: SHUTTERSTOCK
gaultier2016 Záber z výstavy tvorby Jeana Paula Gaultiera v roku 2016 v Bavorsku.

Gaultier už počas rozlúčkovej prehliadky svojich priaznivcov uisťoval, že hoci sa ďalej nebude podieľať na kolotoči módnych prehliadok haute couture, jeho tvorivá činnosť zďaleka nekončí. Veľký záujem je aj o jeho parfumy a návrhár sa realizoval ako kreatívny konzultant alebo spoludizajnér pri rozmanitých dizajnových kolekciách ako spoluprácach.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sláva #móda #Madonna #podprsenka #korzet #Marion Cotillard #haute couture #Jean Paul Gaultier #jubileá hviezd

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...