Betón či kov, geometria aj nežné plisé: Holubec predstavil novú kolekciu, otvára s ňou ďalšie dvere

Písal sa október 2019, keď slovenský dizajnér Marcel Holubec predstavil svoju autorskú kolekciu Triomphe. Až počas uplynulej nedele (10. apríla 2022) sa jeho fanúšikovia a najmä klienti dočkali zbrusu novej tvorby. Ucelenej v prehliadke pod názvom Concréte.

14.04.2022 09:01
Marcel Holubec, CONCRÉTE Foto:
Modelka v jednej z kreácií z kolekcie CONCRÉTE od slovenského dizajnéra Marcela Holubca.
debata (3)

Ak sa čosi podobné zasadí do kontextu klasického fungovania vo svetovom módnom priemysle, rozhodne možno hovoriť o atypickom časovom kalendári. Dizajnéri sa totiž snažia za každú cenu zostať v kolobehu nastavených sezón a minimálne dvakrát ročne (tí slovenskí aspoň v ročnej frekvencii) uvádzať svoje nové počiny.

Na lokálnej pôde, samozrejme, funguje všetko trochu inak. S negatívami, ale aj pozitívami, aké daný stav prináša. Pre slovenského tvorcu, ktorý si rokmi vybudoval stabilnú klientelu a dokonca s úspechom rozšíril svoje pôsobenie aj do komerčnejšej sféry (Holubec tvorí merch pre značku ála Palla), nemusí byť na škodu urobiť si aj dlhšiu pauzu. Smäd po jeho novej „vízii“ je potom najmä u danej skupiny verných viac než pochopiteľný.

Modelky v kreáciách z kolekcie CONCRÉTE od...
Modelky v kreáciách z kolekcie CONCRÉTE od...
+14Dámske modely z kolekcie CONCRÉTE od...

Nedeľňajšia prehliadka Marcela Holubca ukázala, že pracuje s oboma dôležitými prístupmi. Na jednej strane sa pokúsil svoju tvorbu posunúť a priniesť v nej niekoľko nových vizuálne úderných detailov, na druhej však zostal verný aj svojim signifikantným prvkom a zapracoval do dámskej línie s niekoľkými pánskymi kreáciami žiadané a rokmi overené piliere.

Pri porovnaní dvoch spomenutých kolekcií je viac ako jasné, že v kontraste s romantickou a rozmarnou atmosférou versailleskej Triomphe (plnou nežných ženských strihov, splývavých, na objem bohatých no pritom ľahučko fluidných siluet) a sa jeho nová kolekcia Concréte ukotvila v čistejšej forme, jasných líniach, skulpturálnych detailoch a architekturálnych prvkoch.

Odvíjalo sa to už od farebnosti, ktorú odštartovala svetlá sivá farba betónu, postupne prekladaná nástupom svetlosivej, intenzívnej čiernej, kráľovskej modrej a kovových metalických efektov na trblietavých dezénoch. Vtipne úderný bol detail vytkávaneho vzoru na hodvábnom gazare, ktorý pripomínal kovové liatinové poklopy a plochy často používané pri stavbe budov alebo podzemných garáží. Ich ostrosť a chladnosť potom kontrastovala s ľahučkým materiálom plávajúcim v pohybe a ležérnym efektom zavinovania.

Pri materiálovej skladbe Holubec siahol po osvedčených stavebných kameňoch väčšine jeho kolekcií – koža, vlna, hodváb, organza či šifón, ale aj neoprén – pracovalo sa opäť so všetkým. Vo viacerých modeloch (či stylingu) bol kladený dôraz na kontrast štruktúr, vzťah ľahkosti verzus pevnosti, splývavosti a fluidnosti verzus jasnej geometrickej línie a pravidelnosti.

Najvýraznejším detailom celej kolekcie, ktorý bol jej zjednocovacím prvkom, boli bez debaty zvýraznené ramená. Nie však v klasickom ponímaní. Krajčírky pracovali na dekonštrukcii a okrem dvojnásobnej vypchávky v samotnom ramene preniesli ešte dodatočné zvýraznenie aj do rukávov. Ku slovu sa pri niektorých kúskoch dostal aj molitan, ktorý sa všíval na zaoblenie a dosiahnutie efektu čo najhladšej línie.

Denisa Dvončová, Marcel Holubec W. Čítajte viac Holubec uchvátil novou kolekciou! Bratislavu premenil na malé Versailles

Priznám sa, že som sa trochu zľakol pri pohľade na vôbec prvý model kolekcie – sivý top so symetricky umiestnenými polkruhovými vypchávkami z molitanu na modelke Kamile Filipčíkovej pôsobil až príliš kostýmovo. Tomuto dojmu som sa neubránil ani pri pánskej mikine z neoprénového materiálu (inak bola pánska časť kolekcie takmer klasická, postavená na základných pilieroch moderného pánskeho šatníka v podobe nohavíc, kožených búnd na bomberový alebo biker variant a tiež tradičnejších strihoch a materiáloch ako vlna a koža). S nasledujúcimi dámskymi kreáciami sa ale ukázalo, že snaha preniesť do odevu skulpturálne detaily môže mať nositeľnejšiu a vyzretejšiu podobu.

Podobná technika vynikla v spracovaní sák alebo kabátov – najmä v spojení s vlnenými a bavlnenými materiálmi (a aj vďaka šikovnosti krajčírok) fungovala efektne. Na móle sa objavilo niekoľko príťažlivých kabátov a dámskych sák, ktoré boli súčasťou nohavicového kostýmu a vďaka dôrazu prenesenému do rukávov a ramien dostávali v klasickejšie pôsobiacom odeve sviežu dynamiku. Vynikol napríklad dámsky kostým v sivej farbe s kontrastným panelom a rukávom modrej látky, ale tiež zavinovací županový kabát v intenzívnej modrej.

Ďalším výrazným detailom prepožičaným z architektúry bol nepochybne oblúk – klasické tvarovanie klenby sa prenieslo do kožených sukní s oblúkovým výsekom na jednej nohe, ale napríklad aj do výstrihov na šatách – či už na prednom alebo zadnom diele. Jeden z najkrajších modelov večera boli čierne koktejlové šaty so zaoblenými vystuženými ramenami a s oblým výstrihom lemovaným striebornou hrubšou retiazkou. Na tejto kreácií sa preukázala skutočná precíznosť a krajčírska zdatnosť tímu, s ktorým Holubec pracoval.

Slovenský dizajnér už tradične do svojej kolekcie preniesol plisovanú techniku, ktorá vynikala osve, ale aj v spojení s kožou či tailoringom sák s prestrihom v drieku. Aj podľa reakcií, vizuálnych a následne po prehliadke aj slovných, ženské publikum zaujali prešívané vatované modely dámskej bundy so „spadnutými“ balónovými rukávmi či bunda, v ktorej modelka na prvý pohľad pôsobila ako zavinutá v perine. V nasledujúcej sezóne jeseň-zima majú veľké šance na úspech u stálej (ale aj novej) Holubcovej klientely.

Lucia Hurajová Čítajte viac Müllerová, Hurajová aj Pallová vyrazili za módou! Holubcovu kolekciu predviedli verné múzy aj Čaputová

Dôležitým prvkom bolo potom aj využitie hodvábnych šatiek. Odkaz znie jasne – kúsok lokálneho dizajnu nie je len kreácia z prehliadky, sú to tiež doplnky, ktoré sa aj vo svete tradične radia medzi najpredávanejšie a v zásade aj finančne najdostupnejšie súčasti kolekcie. Pritiahnuť k nim pozornosť má zmysel, hoci v niektorých momentoch tejto prehliadky by si pýtali stylingovo prepracovanejšie spojenie s odevom.

Záver šou patril „večernej“ móde. Žiadne klasické róby ani kaskády volánov sa na industriálnom móle neobjavili – konieckoncov v celkovom ladení kolekcie Concréte by to azda nik neočakával. Namiesto toho Marcel Holubec ponúkol veľmi súčasnú, na pohľad jednoduchú, no strihovo a vo výsledku efektne spracovanú sexy podobu večerných a koktejlových modelov. Aj v očiach mnohých žien sa dalo čítať, že zvažujú, kde by si trblietavé mikro-mini, model z rovnakého materiálu v klasickej dĺžke, ale trebárs aj trblietavé nohavice (stajlované s podprsenkou a rafinovane skryté pod transparentným modrým plášťom) obliekli.

Je možné, že práve s týmito modelmi konceptuálnej couture, ako svoju kolekciu nazýva, získa Holubec aj najviac nových klientiek – klientiek, ktoré nie sú súčasťou stabilnej skupiny „verných“ sformovanej rokmi v lokálnej umeleckej a kreatívnej smotánke (doposiaľ s nimi koketoval najmä prostredníctvom spomenutých merch-produktov pre kozmetickú značku).

Príležitostí zistiť, ako u nich obstojí, bude azda viac a čas do prezentácie ďalšej autorskej kolekcie kratší…

Video
Zdroj: Jakub Gulyás

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #prehliadka #architektúra #ramená #Marcel Holubec #kolekcia #detail #rukáv

+ Flexibilita a prispôsobivosť vám otvoria nové cesty.
Momentálne nemíňajte peniaze na veci, ktoré nepotrebujete....

+ Pravidelný tréning zlepší nielen vašu kondíciu.
Nevzdávajte sa pred koncom, inak si vašu smotanu zlizne niekto...