Pozor! ÚVZ upozorňuje na nebezpečnú kozmetiku. Ide aj o micelárnu vodu známej značky

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, vo Švédsku a v Španielsku.

01.04.2022 13:02
debata

Úrad verejného zdravotníctva SR (ÚVZ SR) upozorňuje na nebezpečnú micelárnu vodu na čistenie a odličovanie make-upu aj na výrobok na spevnenie nechtov.

Do rýchleho výstražného systému pre nepotravinárske výrobky (RAPEX) ich nahlásili kontrolné orgány v Rumunsku, vo Švédsku a v Španielsku. Informácie poskytol Odbor komunikácie ÚVZ SR. Uvedené výrobky sa môžu nachádzať aj na Slovensku.

Spoločnosť Naos a jej pobočky v Rumunsku, Belgicku a Taliansku preventívne stiahli päť výrobných šarží micelárnej vody na čistenie a odličovanie make-upu Sensibio H2O z Francúzska značky Bioderma z trhu a na svojom webe uverejnili výzvu pre spotrebiteľov na vrátenie výrobkov. Dôbodom bolo, že dané šarže určené pre Rumunsko, Belgicko a Taliansko boli počas výrobného procesu mikrobiologicky kontaminované. Pri výrobkoch nie je možné zaručiť ich bezpečnosť.

Problematické sú aj výrobky na zosvetlenie pokožky Mama Africa Skin Light Whitening Lotion značky Mama Africa Cosmetics talianskeho výrobcu Alimenti dal Mondo a proti vypadávaniu vlasov New Placentyne lotione per capelli alla placenta značky New Placentyne od výrobcu Linea Taliansko, v ktorých je zmes povolená len do zmývateľných výrobkov, pričom zmienené produkty nimi nie sú. ÚVZ SR upozorňuje, že výrobky môžu spôsobiť alergické reakcie u citlivých osôb.

Vo výrobku na spevnenie nechtov Esmalte endurecedor para u?as „Nail Hardener“ značky Quimica Alemana z Kolumbie, ktorý je ponúkaný cez internet, by sa mala podľa jeho zoznamu zložiek nachádzať zakázaná látka formaldehyd. Ide o kožný senzibilizátor, ktorý môže vyvolať alergické reakcie a spôsobiť rakovinu.

debata chyba
Viac na túto tému: #ÚVZ #nebezpečná kozmetika

+ Zvoľte si vhodnú starostlivosť pre vašu pokožku, nepoužívajte hocičo.
Zvážte oblečenie aké nakupujete, môžete sa...

+ Vyvážená strava a pohyb sú základmi vášho dobrého zdravia.
Ukážte čo dokážete, neskrývajte si nápady len pre...