Arabské ženy míňaju milióny dolárov na luxusnú bielizeň! Tie zahalené kupujú najprovokatívnejšie kusy

Predaj luxusnej spodnej bielizne zažíva na arabskom Blízkom východe nevídaný rozmach. Priemerné čiastky utratené za bielizeň v Saudskej Arábii sú podľa odhadov dvakrát vyššie ako vo Francúzsku, napísal denník Le Monde.

27.02.2022 07:00
spodná bielizeň, žena, krása, Foto:
"Saudské ženy kupujú dvakrát viac spodnej bielizne ako Francúzky, pričom výrazne uprednostňujú luxusnú spodnú bielizeň a európske luxusné značky," hovorí jedna z majiteľiek obchodu.
debata

Arabské súky na Blízkom východe už dlho ponúkali pulty plné dámskej spodnej bielizne, ktorej krikľavé farby ešte umocňovali vyzývavé strihy. Zákazníčky v týchto obchodoch boli často zahalené, obvykle prichádzali v skupinkách a neváhali požiadať o konkrétny tovar predavača, ktorým bol v tomto type obchodov vždy muž. Len málo mužov sa odvažovalo prekročiť prah týchto butikov a najčastejšie tak činili so zámienkou, že chcú spestriť svoju svadobnú noc. Tento dôvod menujú mužskí zákazníci podnikov s bielizňou najčastejšie aj dnes.

V centrách arabských metropol a v obchodných domoch v Perzskom zálive sa teraz však objavilo mnoho špecializovaných obchodov, segment zažíva skutočný boom a Blízky východ východ je jeho najväčším trhom na svete.

Dámska podprsenka so vzorom kvetín F&F, info o...
Čierna nevystužená čipkovaná podprsenka...
+17Nevystužená podprsenka z čipky Lindex, predáva...

Na predmestí Káhiry, ktorá je s 20 miliónmi obyvateľov najväčším mestom arabského sveta, je teraz mnoho obchodov s luxusnou spodnou bielizňou. Väčšinou majú dve poschodia, vo výklade je vystavená odvážna bielizeň a v predajni stojí manažér mužského pohlavia. Na hornom poschodí potom zákazníčky, od dospievajúcich dievčat po šesťdesiatničky, v pokoji a v súkromí za pomoci predavačiek, skúšajú a vyberajú bielizeň.

Popri tradičných modeloch sa objavujú aj provokatívne kreácie s večne sa vracajúcimi námetmi ako zdravotná sestra alebo sexy slúžka. Naopak novinkou je ochutená spodná bielizeň, ktorá vonia po čokoláde, jahodách alebo mede. „Ženy so závojmi, ktoré im skrývajú celú tvár, sú často tie, ktoré si kupujú tie najodvážnejšie kúsky,“ poznamenáva jedna z predavačiek.

zväčšiť Dámska spodná bielizeň je jedným z... Foto: SHUTTERSTOCK
spodná bielizeň, žena, krása, moslimka Dámska spodná bielizeň je jedným z najžiadanejších artiklov na trhu s módou v arabskom svete.

Úspech týchto butikov presvedčil veľké medzinárodné značky, aby si v Káhire otvorili obchod. Prvá bola v roku 2013 firma Victoria's Secret, po nej nasledovali Etam, La Vie en rose alebo Women Secret.

Najviac milovníkov aj predajcov spodnej bielizne, aspoň podľa tržieb, je v Saudskej Arábii. Tamojší trh sa už v roku 2017 odhadoval na jednu miliardu dolárov. „Saudské ženy kupujú dvakrát viac spodnej bielizne ako Francúzky, pričom výrazne uprednostňujú luxusnú spodnú bielizeň a európske luxusné značky,“ hovorí jedna z majiteľiek obchodu. Je to už desať rokov, čo wahhábistické kráľovstvo nariadilo, že v obchodoch so spodnou bielizňou, kde dovtedy pracovali výhradne muži, môžu pracovať iba ženy.

2021 NYFF - "The Lost Daughter" Screening Čítajte viac Ukážte, čo zvyklo zostať skryté! Pozrite si 7 topov, ktoré majú zvodný náboj

Námietky duchovných, že v tom prípade budú ženy predávať bielizeň mužom, neuspeli. Špecializované obchody odvtedy zažívajú nevídaný rozmach, okrem veľkých mestských centier sa naďalej darí najmä predaju cez internet. Najbohatšie klientky si nechávajú bielizeň predviesť doma, jediná prezentácia ich vyjde aj na viac ako tisíc dolárov. Pandémia tento spôsob nákupu len umocnila.

V Dubaji sa prirodzene rozvinula ponuka spodnej bielizne, pričom hlavné značky sídlia v obchodných centrách alebo v špecializovaných butikoch v luxusných štvrtiach. Skutočnosť, že emirát je obľúbenou destináciou pre sexuálnu turistiku, tento trend iba posilnil. Kanadskú spoločnosť La Senza najprv kúpil kuvajtský fond, neskôr sa ale stala súčasťou majetku skupiny z emirátov a v uliciach Dubaja má desiatku butikov. Dobre zavedené obchody už má v Dubaji aj francúzska značka Chantelle, anglická Agent Provocateur, talianske La Perla a Intimissimi a mnohé ďalšie. Influencerka Kim Kardashian sa dokonca zamerala na oblasť Perzského zálivu, kde prudko rastie záujem o jej značku Skims. Jej bielizeň sa doručuje až do domu v Dubaji do dvoch hodín, v Rijáde do troch.

zväčšiť Ženy so závojmi, ktoré im skrývajú celú tvár,...
spodná bielizeň, krása, žena Ženy so závojmi, ktoré im skrývajú celú tvár, sú často tie, ktoré si kupujú tie najodvážnejšie kúsky," poznamenáva jedna z predavačiek k téme nákupu spodnej bielizne v arabskom svete.

Arabské návrhárky prispeli k rozvoju trhu s luxusnou spodnou bielizňou vlastnou inšpiráciou. Egypťanka Nada Adelová založila v Káhire svoju značku Garden City a jej motto znie urobiť klientku „sexy a sebavedomú“. Americké podnikateľky, Christina Ganimová s pakistanskými a Nicola Isabelová s talianskymi koreňmi, založili v Ramalláhu značku Kenz, čo je v arabčine poklad. Ich výrobky sa predávajú cez internet.

Napriek ťažkostiam spojeným s akýmkoľvek podnikaním zo Západného brehu Jordánu, ktorý je stále prevažne okupovaný Izraelom, si spoločnosť Kenz rýchlo vydobyla svoje miesto na Blízkom východe. Ganimová sa snaží nájsť strednú cestu medzi extrémami, za ktoré považuje „bláznivé kreácie a nudné bavlnené modely“ a podľa Isabelovej môže „online nákup arabským ženám priniesť príjemný zážitok z nakupovania“.

Kim Kardashian West Čítajte viac Oslava kriviek a žien každej veľkosti! Kardashian láka vo videu na novú kolekciu

Sára Abdalkarímová založila v Kuvajte firmu Madame Bijoux, ktorá pôvodne predávala len spodnú bielizeň, neskôr sa jej ponuka rozrástla na celú paletu dámskeho oblečenia. Je jej ľúto, že v arabskom svete stále pretrvávajú predsudky o spodnej bielizni. „Nejde o sex, ale o to, čo chceme nosiť“, hovorí podnikateľka.

Nada Adelová v Egypte nedávno podnietila verejnú debatu o znásilnení manželom. Obvinila svojho bývalého manžela, známeho herca, že ju znásilnil. Ukazuje sa, že súčasné nadšenie pre luxusnú spodnú bielizeň v arabskom svete nie je len záležitosťou módy či marketingu, ale aj spoločenským fenoménom, píše Le Monde.

Video
VIDEO: Toto je 5 kúskov spodnej bielizne, ktoré nutne potrebujete. Zdroj: Mall.tv
debata chyba
Viac na túto tému: #Egypt #móda #Blízky východ #Victoria´s Secret #spodná bielizeň #mall.tv #Etam #Kenz #Nada Adel

+ Zobudíte sa skôr a začnete robiť veci, ktoré vás budú posúvať ďalej.
Nezabúdajte na dôležité veci, ktoré máte...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...