Sérum dokáže zázraky, treba ho správne použiť! Odborníčka nám prezradila, ako na to

Dnes sa už na väčšine kozmetických poličiek či umývadiel v kúpeľni nájde niekoľko produktov, ktoré používame na ošetrenie pleti. Napriek tomu sa stále mnoho z nás zamýšľa nad tým, či je naozaj nutné používať sérum alebo si kúpiť tonizačný prípravok či odličovač.

02.02.2022 13:00
LANCOME RENERGIE HCF TRIPLE SERUM  2022 TEXTURE... Foto:
Séra môžeme vrstviť. Dovolené je všetko, čo naša koža zvládne. Vizuál značky Lancôme.
debata

Verdikt v prípade tejto dilemy je viac ako jasný – áno, vhodná starostlivosť o pleť si žiada hneď niekoľko špecializovaných prípravkov a konkrétny postup jednotlivých krokov, ktoré nám z dlhodobého hľadiska zabezpečia mladistvejší vzhľad a zdravšiu pokožku. Jednu z kľúčových úloh pritom v pleťovej starostlivosti (u žien, ale aj mužov) tvoria pleťové séra. Ich podiel na tom, či dokážeme napríklad spomaliť tvorbu drobných vrások, vyrovnať tón pleti alebo kožu hydratovať či naopak zastaviť akné, je kľúčový.

„Sérum je tekutejší koktail, ktorý obsahuje omnoho vyššie koncentrácie látok, aktívnych látok, než nájdeme v kréme. Je to všetko vo vstrebateľnej forme – obsahuje omnoho menšie molekuly, ako sú v kréme – práve z toho dôvodu, aby prenikali hlbšie a pôsobili v koži lepšie,“ hovorí estetická dermatologička Elizabeth Pavlíčková.

Zjemňujúce anti-ageingové sérum Instant...
Rozjasňujúce pleťové sérum LIFTACTIV Supreme...
+8Kolagénové sérum Pixi Collagen & Retinol Serum...

Každé sérum môže mať trochu iné indikácie, existuje široké spektrum použitia sér. „Najčastejšie sa používajú liftingové, anti-ageingové. Medzi vyhľadávané séra patria tiež upokojujúce, depigmentačné, hydratačné alebo séra na problematickú pleť,“ vymenúva Pavlíčková, ktorá zároveň dodáva, že práve indikácia pôsobenia na pleť je základom pre použité aktívne látky. „Séra môžu byť jednozložkové, dvojzložkové alebo viaczložkové. Podľa toho, čo potrebujeme, môžeme si zvoliť aj rôznu kombináciu sér. Vždy by však mali obsahovať aspoň nejaký vitamín, môžu tam byť extrakty z bylín, rôzne kyseliny, peptidy, hydratačné zložky. Výhodou je potom aj zložka prírodného typu, napríklad vulkanického pôvodu a podobne,“ vysvetľuje lekárka.

Používanie pleťového séra je v dennej rutine starostlivosti o pokožku dôležité. Ak však chceme efektivitu, nutná je dôslednosť. Stále veľa žien aj mužov podceňuje krok čistenia pleti. Ten je pritom asi ten najkľúčovejší. Dokonca aj pri sérach. „Aj keď použijeme to najdrahšie sérum, aké je na trhu a nebudeme mať vyčistenú pleť, je to zbytočné. Sérum nebude účinkovať a môžeme ho rovno vyhodiť z okna,“ hovorí rázne Pavlíčková a pokračuje.

shutterstock 788479111 Čítajte viac Suchá koža v zime poriadne potrápi: Ako sa jej zbaviť? Tieto rady by ste mali poznať

„Základom je, aby bola pleť poriadne odlíčená (odličovacie mlieko), potom vyčistená – nejakým mycím gélom, možno olejom, a následne tonizovaná. Tonikum je dôležité, pretože jednak navráti pokožke stratenú hydratáciu spôsobenú umývaním, ale tiež pripraví kožu na nanášanie séra. Použijeme sérum a následne ju uzavrieme krémom,“ vymenúva odporúčaný postup. Na záver celého rituálu by nemal chýbať ešte ochranný prípravok so SPF (teda ochranným faktorom proti slnečnému žiareniu). „Odporúčam ho použiť každé ráno. Kožu ochráni pred pigmentáciou, ale tiež pred voľnými radikálmi a starnutím pokožky,“ hovorí Pavlíčková.

Podľa jej zoznamu by malo kozmetickú rutinu tvoriť päť, niekedy šesť krokov. „Mali by sme ich dodržiavať. Prvých päť ráno aj večer a ak napríklad použijeme niečo naviac, trebárs masku – môžeme zase vynechať iný krok, napríklad krém,“ vysvetľuje dermatologička.

VIDEO: Odlíčenie ako každodenný rituál

Obsah vznikol v spolupráci s Mall.tv

Dámy, ktoré nemajú hlboko do peňaženky, si môžu zadovážiť aj viac prípravkov na princípe sér a striedať ich, prípadne vrstviť. Odborníčka tvrdí, že v prípade sér sa môže takmer všetko. Počúvať však treba vlastnú pleť. „Dovolené je všetko, čo naša koža zvládne. Neexistuje všeobecný návod, ako by sme ich mali vrstviť na seba – treba pleť počúvať. Ak si nastavíme nejakú rutinu, už máme napríklad vybrané konkrétne sérum, ktoré nám vyhovuje a pleť začne byť odrazu červená, podráždená, prípadne sa na nej objavia vyrážky, musíme sa pýtať, či je to tým, že sme urobili chybu v skincare rutine alebo či nejde o nejakú hormonálnu disbalans. Pokožke treba načúvať a následne to trošku pozmeniť. Ak je napríklad pleť podráždená, zvolím sérum upokojujúce, ak sa objavia vyrážky, môžeme pridať sérum alebo krém s kyselinou salicylovou či retinolom. Reagujeme na konkrétny stav,“ upozorňuje Pavlíčková a pre dámy aj pánov má v prípade vrstvenia ešte jeden záverečný tip.

„Ako prvé nanášame tie séra, pri ktorých chceme, aby pôsobili najviac a zároveň sú ľahšie – teda na báze vody. Následne pridávame hutnejšie séra a na záver, ak chceme, môžeme ešte pridať olejové séra. Dobré je tiež rozdeliť si to – ráno používame skôr séra s antioxidantmi a večer skôr s kyselinami či retinolom.“

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kozmetika #pleť #pokožka #hydratácia #sérum #ošetrenie #odlíčenie #mall.tv

+ Začínate mať problémy s dýchaním, potrebujete pravidelný pohyb.
Zvýšte pozornosť pri zverejňovaní osobných...

+ Pocítite oslabenie imunitného systému, prospeje vám krátky pôst.
Nové pracovné príležitosti otvoria...