Ako predísť takzvaným spánkovým vráskam?

Trik ako im predísť je vraj jednoduchý. Stačí zmeniť polohu pri nočnom odpočinku a vraj aj materiál vankúša.

30.01.2022 14:00
žena,spánok,odpočinok,relax,sen Foto:
Predchádzať vráskam môžeme aj zmenou spôsobu spánku.
debata

Treba zmeniť zvyky

Hoci sa na prvý pohľad zdá, že ide o triviálny problém, väčšine žien dokážu narobiť nemalé problémy. Z krátkodobého hľadiska nejde o zásadnú komplikáciu, časom sa však z malých vrások môžu vytvoriť o čosi hlbšie. A tie sa odstraňujú ťažko. Spánkové vrásky sa objavujú ráno po zobudení. Vytvárajú sa jednoducho, otlačením od vankúša. Trením o vankúš sa naťahuje aj pokožka, čo by mohlo mať preventívny účinok proti nevzhľadným ryhám na pokožke. Pokožka sa však počas spánku nielen naťahuje, ale aj pritláča, čím sa znižuje jej elasticita a zároveň ochabujú svaly tváre. Spánkovým vráskam sa môžeme vyhnúť zmenou spôsobu nočného odpočinku, ale aj výmenou obliečky na vankúši.

Satén je voľba číslo 1

Bavlnené obliečky sú príjemné, pohlcujú vlhkosť a udržiavajú teplo počas noci. Až tak zhovievavé však nie sú voči našej tvári a neprospievajú ani pokožke. Ideálnym riešením je vymeniť ich za saténový variant, pretože pri tomto druhu materiálu dochádza k zníženiu trenia pokožky o vankúš. Pravdou je, že saténové obliečky pôsobia o čosi chladnejšie a hoci sú luxusné, nepatria do kategórie najviac využívaných materiálov. Hrubšie látky majú tendenciu vytvárať aj hlbšie záhyby na tvári. Pokiaľ sú saténové obliečky otázkou peňazí, stačí ich použiť na vankúš a ušetriť tak nejaké peniaze na perine.

Trik s vankúšom

Predchádzať vráskam môžeme aj zmenou spôsobu spánku. Pokiaľ počas noci spíme doslova nehybne, naša tvár trpí najmenej. Najviac vrások vraj spôsobuje spanie na bruchu, kedy je tvár jednou stranou uložená na podložke. Skvelým riešením je odpočívanie na chrbte. Samozrejme, počas noci sa zvykneme prehadzovať a nevedomky meniť polohu spánku. Ak nechceme spať na boku, pomôcť si môžeme ešte jedným vankúšom, ktorý si vložíme pod kolená. Spanie na chrbte má aj iné výhody, ako len ochranu pokožky pred vznikom vrások. Dochádza pri ňom totiž k minimálnej rotácii chrbtice, optimálne sa tiež rozloží hmotnosť, odľahčí sa chrbtica a zníži šúchanie tváre. Ak si predsa nechceme odoprieť nočný odpočinok v polohe naboku, použiť môžeme tiež jeden zaujímavý trik. Vankúš si dajme viac pod rameno, čím sa zmení poloha a natočenie tváre smerom von od vankúša. Pri tejto polohe sa mierne nadvihne rameno a vytvorí sa tak väčší priestor pre hrudník.

shutterstock 1675856287 Čítajte aj Tri jednoduché tipy na pleť bez vrások. Prírodné a bez chémie

Alkohol škodí pleti

Aj životný štýl dokáže ovplyvniť tvorbu vrások. Pitie alkoholu je jednou z hlavných príčin, prečo dochádza u nežnejšieho pohlavia k rýchlej tvorbe rýh na tvári. Pleť sa vplyvom etanolu rýchlejšie dehydruje, stráca dôležitú látku kolagén a tým aj elasticitu. Vrásky sa objavujú aj pri opuchoch tváre, jej zavodnení, ale naopak aj pri jej vysúšaní. Pri občasnom pití alkoholu teda nezabúdajme na dostatočný prísun iných, nealkoholických tekutín. Tie pomôžu predísť strate vody v pokožke, ale aj opuchom a vzhľadu pokrčenej tváre.

Krémy a vitamíny? Určite áno

Základom starostlivosti o pleť je aj používanie výživných krémov. V súčasnosti sú moderné ranné a nočné krémy. Tie, ktoré sa používajú pred spaním dostatočne upokojujú a hydratujú pokožku. Udržiavanie tekutín v koži na tvári pomáha udržiavať jej vzhľad dlhodobo mladý. Dobrým pomocníkom je aj užívanie výživových doplnkov. Zatiaľ čo v nízkom veku ich až tak nepotrebujeme, s každým ďalším krížikom si ich telo priam žiada. Mladistvú tvár zachová dostatočný príjem vitamínov C, A a E a spoľahnúť sa v tomto smere môžeme aj na vitamíny radu B. Vitamíny C a E sú skvelé antioxidanty, rušia oxidačný stres v bunkách a spomaľujú starnutie. Vitamín A je klasický prostriedok na udržanie skvelého stavu kože a vitamíny B ju chránia pred popraskaním, stratou vlhkosti a inými nedokonalosťami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #alkohol #vitamín C #spánok #vitamín E #vrásky #antioxidanty #vitamín A #satén #výživa pokožky #vankúšové vrásky

+ Zvoľte pohodlnú obuv a oblečenie, čaká vás náročný športový deň.
Užite si naplno príjemné počasie a využite...

+ Dávajte pozor s kým sa zoznámite a nepodľahnite vášni na jednu noc.
Naučte sa hospodáriť s peniazmi inak...