Plynutie času v luxusnom šate! Couture od Fendi oslávila Rím, antiku aj budúcnosť

Na úplný záver prehliadkového kalendára kolekcií haute couture sa dostala vo štvrtok popoludní známa talianska značka Fendi. Jej superluxusnú kolekciu z pera Kima Jonesa si mohli pozrieť pozvaní hostia a zástupcovia módneho sveta po dlhšej pauze naživo. A v Paríži.

29.01.2022 07:00
Paris Fashion Fendi H/C Foto: ,
Modelka na prehliadke Fendi Jar/Leto 2022 Haute Couture.
debata

Napriek tomu, že sa taliansky ateliér s kolekciou couture presunul do mekky módy vo Francúzsku, nosným motívom bol aj tentoraz Rím – sídlo slávneho kožušníckeho domu, ktorého história siaha do dvadsiatych rokov minulého storočia a ktorý už o pár rokov (presne v roku 2025) oslávi sté výročie.

Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute...
Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute...
+28Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute...

Dizajnér Jones sa v novej kolekcii couture rozhodol vzdať hold večnému mestu a jeho neotrasiteľnému miesto v toku času. Prepojenie vplyvov histórie so súčasnosťou, ale aj futuristickými imagináciami sa odrazilo v samotnej scéne, kde sa prehliadka konala, ale aj v jednotlivých detailoch odevov, na ktorých pracovali šikovné ruky celé dni a týždne. „Keď sa prechádzate ulicami Ríma, neustále skáčete v čase,“ vysvetlil pre médiá Kim Jones. „Na našom pracovisku to vyzerá veľmi moderne, no po ceste sem prechádzate okolo pamiatok. Mesto je úplne nadčasové – krížom prechádza historická tepna, ale je tu aj pohyb smerujúci dopredu," komentoval tiež.

zväčšiť Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute... Foto: ALDOCASTOLDI
28 Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute Couture Jar/Leto 2022, ktorá bola prezentovaná v rámci týždňa módy haute couture v Paríži.

Výsledkom tejto inšpirácie boli futuristické sci-fi siluety, ku ktorým sa pridávali strihy a prvky akcentujúce aj historický a spirituálny vplyv. Modelky sa predvádzali v splývavých látkach, ktoré padali okolo ligotavých tiel – ligot ako prvok sa objavil dokonca aj vo vizáži, jednotlivé modelky mali na tvári lepené drobné krištáliky, ktoré sa odrážali v dopadoch svetelných lúčov reflektorov. Na viacerých modeloch sa objavili metalické dezény, tvorené trblietavými tyčinkovými korálikmi, ktoré boli našívané jedna po druhej.

zväčšiť Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute... Foto: FENDI
10 Modelka v kreácii z kolekcie Fendi Haute Couture Jar/Leto 2022, ktorá bola prezentovaná v rámci týždňa módy haute couture v Paríži.

Ručne vyšívané boli aj pančuchy a, samozrejme, bohaté dekoratívne reliéfy na veľkolepých, priam obradne pôsobiacich róbach v druhej časti prezentácie. Tie vznikali našívaním maličkých plieškov, kúskov norkovej kožušiny či perál a evokovali reliéfy korintských stĺpov.

Okrem norkovej kožušiny bola použitá aj jahňacia koža a kožušina, z materiálov sa v kolekcii objavila organza, zamat či hodvábny dišes, v rámci dekoratívnych detailov sa okrem už spomenutých perál a korálikov objavil aj sopečný kameň a hematit (na kabelkách) či prírodné krištáľové geódy či ametyst (na šperkoch).

Video

VIDEO: Prehliadka haute couture Fendi Jar/Leto 2022.
Zdroj FENDI

Kým niektoré odevy čiastočne pripomínali brnenie, iné zase akcentovali vznešenosť a veľkoleposť starobylých civilizácií, no s moderným dotykom, či už v podobe technológie spracovania kožušiny alebo celkového vyznenia odevu a stylingu.

Viac si pozrite v galérii z prehliadky. Okrem kolekcie Fendi Haute Couture si môžete pozrieť aj reportáže z ďalších módnych šou nižšie.

Modelka na prehliadke Alexis Mabille Haute...
Modelka na prehliadke Alexis Mabille Haute...
+17Modelka na prehliadke Alexis Mabille Haute...
Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...
Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...
+14Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
+16Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rím #minulosť #Paríž #pocta #haute couture #kožušina #Fendi #antika #Kim Jones

+ Pravidelný pohyb je kľúčom k dobrému zdraviu a šťastiu.
Nečakaný príjem prinesie úľavu vašim financiám....

+ Nenechajte, aby nad vami hnev a zlá nálada zvíťazili.
Vyjadrujte sa tak, aby vás všetci pochopili....