Coco Chanel vrátila ženám ľahkosť, nová kolekcia couture ju servíruje v luxusnom šate

Veľkolepé entrée s cválajúcou členkou jednej zo slávnych šľachtických rodín Európy, odkaz na históriu ateliéru, ale aj snaha o odľahčenie a ležérnejší pohľad na superluxusnú módu jednej z najdrahších značiek sveta. Chanelovská prehliadka priniesla toho viac.

26.01.2022 15:00
Paris Fashion Chanel H/C Foto: ,
Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture Jar/Leto 2022 v Paríži.
debata

V utorok sa v Paríži konala prezentácia kolekcie haute couture, ktoré najmä za čias dizajnéra Karla Lagerfelda patrili medzi najsledovanejšie vôbec. Pod Lagerfeldovým vedením sa remeselníci a krajčíri v dielňach Chanel, ale aj ateliéri Lesage doslova „vypínali“ k životným výkonom a svetu (aj superbohatej klientele) následne servírovali odevy, ktoré boli hotovými umeleckými dielami.

Od smrti Karla Lagerfelda je tvorba Chanel v rukách Virginie Viardovej a ako poznamenávajú mnohí odborníci, napriek tomu, že bola jeho pravou rukou, do kreatívy dáva vlastný pohľad, vlastnú víziu. V prípade kolekcie Jar/Leto 2022 bolo jednou z jej prvkov aj spomenuté odľahčenie, nenútenosť, ležérnosť.

Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...
Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...
+14Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture...

Viard v najnovšej kolekcii haute couture opäť zdôraznila dôležitú stránku odevov, mali by byť určené na bežný život, na nosenie (pokiaľ možno denné). A to aj napriek tomu, že za sako, kabátik či nohavice (o róbach ani nehovoriac) v tomto prípade platíte desaťtisíce eur. Inšpiráciu opäť našla v archívoch Chanel a tiež v láske zakladateľky značky Coco Chanelovej k jazdeniu na koni, ktorá možno aj práve vďaka tomu revolucionalizovala módu. Ženám dala omnoho viac voľnosti, no zároveň im ponechala zvodnosť, šarm a pocit výnimočnosti.

zväčšiť Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture... Foto: SITA/AP, Lewis Joly
Paris Fashion Chanel H/C Modelka na prehliadke Chanel Haute Couture Jar/Leto 2022 v Paríži.

Ten sa so značkou Chanel spája už dekády (najmä zásluhou Karla Lagerfelda, ktorý ateliér vzkriesil z popola), Viard má šťastie, že môže stavať na pevných a stále populárnych základoch a zároveň so stúpajúcou popularitou si dovoliť aj experimenty, ktoré môžu tú najvernejšiu klientelu rozdeľovať.

Paris Fashion Dior H/C Čítajte viac Luxus z dielne Dior! Tisíce hodín práce na šatách ako z rozprávky, ukázali ich v Paríži

V kolekcii haute couture nechýbali okrem nohavíc, ručne tkaných tvídových kabátikov a sák či sukní s laserom vysekávanými vzormi aj koktejlové šaty, večerné modely alebo ako pena ľahučký a splývavý model pre nevestu v štýle 30-tych rokov minulého storočia. Hoci všetkým dominovala ľahkosť a akýsi nenútený „fíling“, nebolo pochýb, že aj nad nimi strávili šikovní odborníci v ateliéroch či pri vyšívaní jednotlivých vzorov celé dni a týždne. Medzi najvýraznejšie modely patrili napríklad šaty so vzorom kamélií, ktoré boli fliter za flitrom našívané ručne na hodváboch, sieťovaných či tylových podkladoch.

Viac si pozrite v galérii a nazrite s nami aj na prehliadku Dior Haute Couture, z ktorej zostrih máme k dispozícii tiež vo video-formáte.

Video
VIDEO: Prehliadka Dior Haute Couture Jar/Leto 2022
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...
+16Modelka na prehliadke Dior Haute Couture...

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #krása #prehliadka #móda #Karl Lagerfeld #Chanel #haute couture #Virginie Viard

+ Problémy, ktoré vás trápia ste si spôsobili sami svojou nezodpovednosťou.
Ošetrenie u zubára si bude...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...