Ako zvládli prvé Vianoce v Bielom dome Bidenovci? Tento detail prekvapí, súvisí s Trumpom!

Pandémia covidu-19 sa v prvom roku úradovania amerického prezidenta Joea Bidena premietla aj do vianočnej výzdoby v Bielom dome.

01.12.2021 00:00 , aktualizované: 06:26
Biden Foto: ,
Prvá dáma USA Jill Biden sedí pri vianočnom stromčeku v Bielom dome, kde sa prihovorila skupine školákov.
debata (6)

Niektoré jej prvky boli tento rok vytvorené s cieľom vzdať hold lekárom, sestrám a ďalším profesiám, v ktorých ľudia čelia vyššiemu riziku nákazy, informovala agentúra AP. Zdravotníkov, učiteľov, predavačov v obchodoch a ďalších kľúčových pracovníkov pripomína okrem iného najnovšie vydanie „perníkového Bieleho domu“. Ten je tento rok súčasťou celej perníkovej dedinky, ktorá zahŕňa aj školu, policajnú stanicu, hasičskú zbrojnicu, sklad, poštu či nemocnicu.

Vianočná výzdoba Bieleho domu a jeho...
Súčasťou vianočnej výzdoby v Bielom dome sú aj...
+12Ako motív tohtoročnej vianočnej výzdoby Biely...

Podľa brožúry vydanej Bielym domom pri prezentácii výzdoby sú pracovníci z „prvej línie“ zastúpení aj v kolonáde na východnej strane prezidentského sídla. Rozmiestnené meňavé holubice a padajúce hviezdy „reprezentujú pokoj a svetlo, ktoré nám všetkým priniesli ľudia z prvej línie a pracovníci krízových zložiek počas pandémie“.

odkaz
Vianočná súťaž Pravda, banner

Ako motív tohtoročnej vianočnej výzdoby Biely dom zvolil heslo „dary zo srdca“. „Veci, ktoré sú pre nás posvätné, nás zjednocujú a preklenujú vzdialenosti, čas i obmedzenia spojené s pandémiou: viera, rodina a priateľstvo, láska k umeniu, učeniu a prírode, vďačnosť, služba a spolupatričnosť, jednota a mier. Toto sú dary, ktoré spájajú dohromady pramienky našich životov. Toto sú dary zo srdca,“ uvádza Biden a jeho manželka Jill vo sviatočnej „príručke“.

Zaujímavosťou, najmä v porovnaní s výzdobou predchádzajúcich rokov, ktorú mala na starosti Melania Trumpová, sú fotografie bývalých prezidentov. Na jednom z vianočných stromčekov sa objavila menšia fotografia prezidenta Barracka Obamu s manželkou Michelle, umiestnená hneď vedľa záberu manželov Bidenovcov. Čo však prekvapí azda ešte viac, že na stromček zavesili aj zarámovanú fotografiu Donalda a Melanie Trumpovcov, predchádzajúceho šéfa prezidentského úradu, ktorý stále tvrdí, že voľby vyhral on a nie Biden. Na stenách Bieleho domu visia tiež zarámované vianočné pohľadnice podpísané Donaldom Trumpom – a to aj napriek nepriateľstvu medzi bývalým a súčasným prezidentom.

zväčšiť Súčasťou vianočnej výzdoby v Bielom dome sú aj... Foto: SITA/AP, Evan Vucci
Biden Súčasťou vianočnej výzdoby v Bielom dome sú aj fotografie bývalého prezidenta Barracka Obamu a jeho manželky Michelle.

Pred začiatkom obdobia zimných sviatkov sa v Spojených štátoch znovu zhoršovala epidemická situácia a priemerný počet nových nákaz sa dostal tesne pod 100-tisíc. Za posledných päť dní prírastky mierne klesli, to však môže súvisieť s výpadkami v evidencii okolo štvrtkového Dňa vďakyvzdania.

Pokračujúce problémy s covidom-19 sa podľa AP premietnu aj do sviatočného programu v Bielom dome, ako presne ovplyvnia večierky a recepcie, ale zatiaľ nie je jasné.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Biely dom #Vianoce #výzdoba #Jill Biden

+ Nezabúdajte na vitamíny a tekutiny, vaše telo ich práve teraz potrebuje.
Tvrdo pracujte, ale nezabúdajte na...

+ Doma môžete cvičiť tiež, otázkou je len či naozaj chcete.
Finančná nezávislosť je bližšie, ako si myslíte....