Odborníčka radí ako si chrániť pleť v chladnom počasí

Poriadne zabrať dostáva s príchodom zimy koža nielen na tvári, ale aj na tele a rukách. Studené počasie prináša na rozdiel od leta isté špecifiká v starostlivosti o pleť, ktorých dodržiavanie nie je tak náročné.

19.11.2021 15:00
žena, krásna žena, pleť, pokožka, staroslitivoť Foto:
Starajte sa o pokožku správne, krok za krokom.
debata

Čo číha na pleť v zime?

„S príchodom zimy si nikdy nezabudneme zahaliť naše telo do teplého oblečenia. Tvár však zostáva nechránená a podobne je to aj s našimi rukami, ktoré často zabúdame chrániť vhodnými rukavicami. Preto sa koža na nechránených miestach vplyvom vetra a zimy začne vysúšať (dehydratovať), často mávame nepríjemný pocit napätia. Takisto trpia aj naše pery, ktoré sa stávajú suchými, niekedy až popraskanými,“ vysvetľuje v rozhovore pre Pravdu nástrahy studeného počasia popredná slovenská dermatologička zo spoločnosti MEDISKIN MUDr. Jana Šrámeková.

Striedanie teplôt nesvedčí pokožke

V porovnaní s teplom v lete je tak nástup zimnej sezóny omnoho náročnejší na starostlivosť o pokožku. Podľa odborníčky je zima pre kožu náročná aj z dôvodu častého striedania teplôt počas dňa. „Vonku je zima, vietor, mráz a vnútri vykúrené miestnosti často s nedostatočnou vlhkosťou. To je pre kožu šok, ktorý jej neprospieva. K tomu všetkému sa v súčasnosti pridáva nosenie rúšok a respirátorov na dlhé hodiny počas práce.“ V zime rovnako zabúdame napríklad pri športových aktivitách aj na UV žiarenie, ktoré je pri jasnej, modrej oblohe príliš silné. Aj preto sa treba pri športe chrániť krémami s UV filtrami.

shutterstock 1675856287 Čítajte viac Poznáte triky na pleť v chladnom počasí?

Pleť je odrazom nášho zdravia

Dokáže sa na nej relatívne rýchlo ukázať nedostatok starostlivosti, stres, či rôzne ochorenia. Ktoré prvotné príznaky teda prezrádzajú, že naša pleť má nedostatočnú výživu na jeseň a v zime? „Koža je bledšia, menej prekrvená, suchšia. U ľudí s citlivou pleťou sa často vyskytujú ružovočervené fľaky, jemné šupinky, ba môžu sa tvoriť aj ekzémy. Často sa zhoršujú klienti s uhrovitou pleťou, rosaceou či seboroickou dermatitídou,“ rozpráva Jana Šrámeková, ktorá sa aj vo svojej praxi stretáva s rôznymi kožnými problémami žien. Ako sama vraví, estetického dermatológa navštevujú dámy aj s ťažkosťami, ktoré súvisia s nepriazňou počasia a jeho vplyvom na pleť. „V takýchto prípadoch stačí správna starostlivosť ako sú jemné peelingy na odstránenie odumretej kože, dôsledná hydratácia pokožky, výživná pleťová maska. Navštevujú nás aj klienti s problematickou či citlivou pleťou, ktorú si nevedia správne ošetriť, ďalej pacienti s akné, rosaceou a seboroickou dermatitídou. Veľkú časť tvoria ľudia s nežiadúcimi pigmentáciami, rozšírenými cievkami na tvári, s rôznymi kožnými výrastkami na koží. Ďalej sú to dámy, ktoré trápia prejavy starnutia kože ako sú vrásky či pokles líc a podbradku.“

Netreba to však preháňať

Starostlivosť o pleť v zimných mesiacoch si žiada viac pozornosti. Aj v tomto prípade platí, že kozmetické prípravky treba používať s mierou. „Pri suchej, popraskanej a začervenanej pokožke platí, že menej je viac. Je to pleť, ktorá netoleruje väčšinu bežných kozmetických prípravkov. Vhodnejšie sú tak prípravky od renomovaných farmaceutických firiem, ktoré sa predávajú v lekárni. Najvhodnejšie je poradiť sa s dermatológom. Určite platí, že na čistenie používame micelárnu vodu alebo pleťové mlieko na citlivú pleť a potom je kožu potrebné premastiť krémom s obsahom zinku a medi, ktorý zároveň chráni a upokojuje,“ uzatvára pre Pravdu MUDR. Šrámeková.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dehydratácia #koza #citlivá pleť #suché pery #estetická dermatológia #suchá pleť #popraskané kútiky

+ Nájdite čas na odpočinok a regeneráciu, telo vám poďakuje.
Urobíte si radosť návštevou kaderníckeho salóna....

+ Deň stvorený na očistu vášho tela, zvýšte príjem tekutín a nejedzte.
Efektívne manažovanie času vám ušetrí stres...