Poznáte triky na pleť v chladnom počasí?

Výsledkom jesenných výkyvov teplôt býva často suchá, matná a popraskaná pokožka. Chlad totiž vyvoláva v koži chaos, ktorý sa prejavuje výraznou stratou vlhkosti. Proti nepríjemným následkom počasia, ktoré sa podpisuje na stave najväčšieho telesného orgánu môžeme bojovať šikovnými trikmi a netreba sa ani báť s nimi experimentovať.

02.11.2021 15:00
shutterstock 1675856287 Foto:
Pleť potrebuje hydratáciu, v chladnom počasí ešte viac.
debata

Ako na šúpajúcu sa pokožku

Studené mesiace v roku spôsobujú, že pokožka rýchlejšie stráca vlhkosť. Na základe toho dochádza k odumieraniu kožných buniek. Pokiaľ sa o pokožku nestaráme pravidelne, tieto mŕtve kožné pozostatky ostávajú na koži. Výsledkom je na pohľad suchá, ale zároveň aj výrazne drsná, šupinatá pokožka. Pokožka na vysušených miestach zároveň praská, zväčšujú sa jej póry a vznikajú rôzne zápaly. Proti nadmernému odlupovaniu kože pomáha jednoznačne peeling, ktorého frekvenciu používania by sme najmä na jeseň mali zvýšiť na trojnásobok. Povrchové, odumreté kožné bunky je vhodné odstrániť peelingom aj trikrát do týždňa.

Oleje obsahujú aj vitamíny

Experimentovania s pleťovými olejmi sa netreba báť, a to ani v prípade mastnejšej pokožky. Počas chladných mesiacov máme častejšie siahať po mastných olejoch, ktoré vytvoria na pokožke jemnú neprenikavú vrstvu. Vďaka tomu zostáva v hlbších vrstvách kože dostatok vlhkosti počas celého dňa. Pleťové oleje rovnako zjemňujú, zvlhčujú kožu a vytvárajú príjemný zdravý lesk. Spomínaný kozmetický prípravok navyše dodáva telu potrebné vitamíny. V tukoch a olejoch sú totiž rozpustné vitamíny A, D, E a K. Vitamín A je silným antioxidantom a znižuje zápaly kože. Vitamín E sa považuje za elixír mladosti, pretože prispieva k regenerácii kožných buniek a omladzovaniu pokožky.

Pery trpia najviac

V studenom vetre a nízkych teplotách netrpí len koža, ale aj pery. Rýchlo sa vysúšajú, strácajú lesk a zdravú farbu. Štipľavý, ostrý vietor ich dokáže zbaviť vlhkosti až tak, že sa na nich vytvárajú suché, krvácajúce praskliny. Základom starostlivosti o pery je nanášanie mastných balzamov. Nestačí sa už obmedzovať na jednu aplikáciu v ranných hodinách, ako tomu bolo v letných mesiacoch. Jeseň má na starostlivosť o pleť o čosi vyššie nároky. Balzamy na pery sa nanášajú aj tesne pred spaním, aby sa v nich zachovalo dostatok vlhkosti a stihli sa regenerovať.

shutterstock 1296012088 Čítajte aj Čudujete sa, prečo ten 'zázračný' krém nefunguje? Jedna možnosť by tu bola...

Kúpeľ, áno či nie?

Hoci sa môže zdať, že sprchovanie či kúpeľ prinesú pokožke vytúženú vlhkosť, opak môže byť pravdou. I keď si koža v studenom počasí žiada horúce potešenie, vytráca sa z nej príliš veľa vody. V prípade, že si chladné obdobie bez dlhého kúpania v horúcej vode nevieme predstaviť, po každom kúpeli doprajme pokožke dostatok vlhkosti v podobe telového mlieka alebo krému. Tieto kozmetické prípravky obsahujú najmä mastné, olejové zložky, ktoré uchovávajú pleť dlhodobo hydratovanú, vláčnu a hebkú na dotyk.

Céčko aj pre lepšiu pleť

V jeseni netreba okrem spomínaných mikroživín zabúdať na vitamín C. I napriek tomu, že sa osvedčuje najmä pri posilňovaní imunitného systému a v boji proti infekciám, svoje uplatnenie si nájde aj v rámci starostlivosti o pleť. Vitamín C, menej známy ako kyselina askorbová, totiž povzbudzuje tvorbu kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá si telo dokáže vyrobiť v určitom množstve samo. Po dosiahnutí dvadsiateho piateho roku života však dochádza k postupnému poklesu tejto živiny. Nízke hladiny kolagénu v koži sa podpisujú pod jej nedostatočnú pružnosť, predčasné starnutie a neestetický vzhľad. Proti kožným nedostatkom, ochoreniam či poraneniam sa používa komplex vitamínov radu B. Tie zlepšujú nielen metabolizmus tukov, bielkovín, cukrov, ale podieľajú sa aj na ochrane kože pred nepriaznivými vplyvmi počasia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vitamíny #jeseň #kúpeľ #antioxidanty #suchá pokožka #suché pery #hydratácia pleti

+ Zmeňte každodennú rutinu a pridajte do nej niečo čo vášmu telu chýba.
Ak ste sa zmýlili nevadí, ide o to či to...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...