Sršňová rozkvitla aj dospela so Strakom! Hanečku temné zrkadlenie vrátilo do formy

Tretí a záverečný deň módneho maratónu priniesol očakávané prezentácie dvojice známych slovenských mien. Aká bola nová kolekcia Lenky Sršňovej a jej kolegu Borisa Hanečku.

18.10.2021 18:55
debata (15)
Modelky na prehliadke kolekcie Narcissus Borisa... Foto: archív Fashion LIVE!
Modelky na prehliadke kolekcie Narcissus Borisa Hanečku, ktorý sa predstavil v rámci Fashion LIVE! 2021. Modelky na prehliadke kolekcie Narcissus Borisa Hanečku, ktorý sa predstavil v rámci Fashion LIVE! 2021.

V prípade Lenky Sršňovej je verejnosť už roky zvyknutá na jasný rukopis, farebný a výtvarný vizuál, hravé, v niektorých kolekciách občas až kostýmové detaily, ktoré nemusia vždy zafungovať vo všeobecnom ponímaní, ale zvyčajne uspokoja dizajnérkinu rokmi budovanú klientelu. V tomto duchu treba najnovšej kolekcii Bloom, ktorú Lenka predstavila v nedeľu podvečer v Bratislave, pripísať výrazný posun. Celkový ráz kolekcie bol omnoho dospelejší, viac ženský než dievčenský, viac elegantný ako roztomilý (anglické slovíčko cute to vystihuje azda ešte viac), pri modeloch v druhej polovici viac sexy než hravý, spoločenskejší a s akcentom večerného odevu.

Modelky na prehliadke Bloom dizajnérky Lenky...
Modelky na prehliadke Bloom dizajnérky Lenky...
+18Modelky na prehliadke Bloom dizajnérky Lenky...

Možno si položiť otázku, do akej miery bola táto zmena ovplyvnená samotnou autorkou a do akej miery spôsobená zásluhou jej spolupracovníka – textilného dizajnéra Juraja Straku. Práve Straka, ktorý pôsobí v Antverpách a v zozname svojich prác má mená ako Dries van Noten či Versace a Schiaparelli, vytvoril všetky florálne motívy prezentované v najnovšej kolekcii a postaral sa aj o jednotlivé látky. Výsledok bol markantný od pohľadu – kvalitná bavlna, potlačený ľan a postupné pridávanie zmesových materiálov, trblietavého lamé, takmer všetko látky z Francúzska a Talianska. Straka využil svoju sieť spolupracovníkov a dodávateľov a sprostredkoval tak Sršňovej špičkové materiály. Ako prezradil sám pre Pravdu, o spolupráci sa zhovárali už dlho. Vlastne si ju sľúbili ešte na škole, kde sedeli v jednej lavici. Došlo na ňu až po rokoch a ako úspešný dizajnér podotkol, nešlo o žiadne násilné ovplyvňovanie jedného či druhého. „Vpustil som Lenku do môjho sveta a ona mňa zase do toho svojho, aby sme spoločne pracovali na kolekcii, ktorú ste mohli vidieť.“

VIDEO: Lenka Sršňová a Bloom

Video

A vidieť sa toho dalo naozaj dosť. Niekoľko desiatok kreácií, ktoré od prvého momentu po posledný hrali autorskými originálnymi kvetinovými vzormi – paleta sa postupne vyvíjala od jasných odtieňov žltej, oranžovej, červenej či fuksiovej na bielych, ale aj farebných podkladoch – pokračovala cez modrú, fialovú až po trblietavé odlesky smaragdovej, rubínovej, ale aj zlatej a temnej modrej.

Čo sa samotných strihov týka, v nich zostala Sršňová verná jednoduchosti a čistote línií. Nechýbali legínsy, topy, tunikové a áčkové šaty, ale aj kimonové kabátiky alebo jednoduché midi a maxišaty v áčkovej línii. Na väčšine modelov jednoduchosť neprekážala, ale občas by sa žiadalo trochu pohrať so strihom, vypracovaním alebo staviť na zaujímavý detail (ako príklad môžu slúžiť diagonálne prešívané mikiny spred pár rokov).

zväčšiť Modelky na prehliadke Bloom dizajnérky Lenky... Foto: archív Fashion LIVE!
Lenka Sršňová, Fashion LIVE! 2021 Modelky na prehliadke Bloom dizajnérky Lenky Sršňovej, ktorá sa predstavila v rámci Fashion LIVE! 2021.

Kolekcia Bloom sa vrátila istým spôsobom k motívu večernej kreácie, ktorú pred rokmi vytvorila Lenka Sršňová pre Adelu Banášovú na ceny Nadácie Tatra Banky. Masívna sukňa s farebným motívom akoby maľovaných ťahov štetca sa tentoraz zopakovala v jemnejších a skrátených variantoch nadýchaných sukní a práve tieto modely patrili medzi najpôvabnejšie vôbec. Príťažlivé, hoci v dĺžkach možno diskutabilné, boli kreácie z trblietavého lamé, ktoré však budú mať šancu zabodovať aj vo večernej móde a Sršňová ich určite bude schopná upraviť na žiadosť klientky.

Klientky stoja v centre pozornosti aj druhého z dizajnérov, ktorý sa v nedeľu večer predstavil. Návrhár Boris Hanečka je príkladom autora, ktorý sa v prezentácii kolekcie dokáže takpovediac „utrhnúť“, ale zároveň potom do civilného života zhotoví modely nositeľnejšie, civilnejšie, ovplyvnené príležitosťou či tvarované samotnou nositeľkou. Jedna z tých najváženejších, prezidentka Zuzana Čaputová, ho prišla v nedeľu podporiť osobne a hoci na móle nebolo veľa kreácií, ktoré by si mohla obliecť na niektorú zo štátnických udalostí, autor určite nájde spôsob, ako motívy kolekcie Narcissus transformovať aj do štátnickeho šatníka.

VIDEO: Boris Hanečka a Narcissus

Video

Čo sa samotnej prezentácie týka – tá sa hrala s polaritou a dualitou. Biela verzus čierna, v niektorých momentoch prepojené telovou. Hanečkova vízia sa obracala smerom k inšpirácii obrazom Narcis od Caravaggia a jeho zrkadlením Narcisa pozerajúceho sa na svoj odraz na hladine. Modelky sa stretávali v polovici móla, aby sa biele (pracovné) verzie odevov mohli stretnúť s ich proťajškami do „reálneho“ života.

Prvá časť kolekcie mohla vyvolať v niekom otázky, no faktom je, že išlo o technický materiál a ideu prototypov. Dizajnér ich síce netvoril so zámerom predávať, ale zároveň si myslí, že najmä mladšia a odvážnejšia klientela bude mať záujem práve o tieto pracovné verzie, ktoré istým spôsobom odkazovali na krajčírske prototypy z bielej látky v salónoch couture. Akurát v tomto prípade futuristickejšie, technickejšie, istým spôsobom aj chladnejšie a odťažitejšie.

zväčšiť Modelky na prehliadke kolekcie Narcissus Borisa... Foto: archív Fashion LIVE!
hanecka2 Modelky na prehliadke kolekcie Narcissus Borisa Hanečku, ktorý sa predstavil v rámci Fashion LIVE! 2021.

Zaujímavejšou však potom bola časť druhá – čierna – zrkadlovo kopírujúca svoje biele prototypy, tentoraz už však s dôrazom na ušľachtilejší materiál a skutočný model „do života“. Objavil sa tu hodváb či koža, vlna ale aj lycra a tyl. Medzi najsilnejšie kúsky kolekcie patrila dvojica maxikabátov s akoby vsunutým rukávom do aranžovaného zvýrazneného ramena a výraznou fazónou. Zaujali tiež šaty so zapracovaním grafického motívu našívaním do priehľadného tylu, čím vznikal efekt zaujímavo tvarovaného živôtika. Nechýbali ani predĺžené kabáty s rozstrihnutým rukávom či skrátené kabátiky so zvýraznenými (až samurajskými) ramenami či dvojica modelov večerných šiat so spusteným otvoreným rukávom. Do prísnej čierno-bielej palety sa prepracovalo niekoľko detailov telovej farby a tiež grafický vzor, o ktorý sa postarala výtvarníčka Soňa Michaláková. Dvojicu pri kreatívnom procese doplnil štylista Milan Štefan.

VERONIKA OSTRIHONOVA1 Čítajte viac Móda z Fashion LIVE: Ostrihoňová stavila na Hanečku, Husárová sexy v červenej a v čom prekvapila Smatanová?

Boris Hanečka podľa vlastných slov nadviazal na poslednú kolekciu Aurora Floralis – bolo to možno strohejšou farebnosťou, tlmenejšou zdobnosťou, možno čiastočne prezentáciou, ale kolekcia Narcissus sa javí v tomto porovnaní ako omnoho vydarenejšia, čistejšia a s jasnejšou ideou. Aj tu sa objavilo niekoľko odevov, ktoré by si zaslúžili viac editovania pred finálnou prezentáciou (šaty na jedno rameno s aranžovaným harlekýnskym maxivolánom či záverečné asymetrické princeznovské sukne), išlo však o Borisa Hanečku vo forme.

Viac si už pozrite v našich videách a galériách, kde nájdete aj ukážky ďalších tvorcov z nedeľňajšieho dňa Fashion LIVE!.

Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie...
Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie...
+14Modelky a manekýni na prehliadke kolekcie...
Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...
Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...
+12Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #krása #móda #Boris Hanečka #Lenka Sršňová #Fashion Live

+ Stanovte si reálne ciele pre zdravie a športové úspechy.
Otvorenosť k novým nápadom posilní vašu pozíciu v...

+ Ak to situácia umožní vyhýbajte sa klimatizácii a silnému prievanu.
Deťom urobíte veľkú radosť ak im kúpite...