Odevné sochy, nežné monštrá, sexy asymetria či udržateľnosť! Pozrite si módu od Zrebnej či Freier

Trojdňový módny maratón Fashion LIVE! v piatok priniesol pestrú a kvalitnú domácu módu k širšej verejnosti. Aj napriek kapacitným obmedzeniam sa do priestorov v novom bratislavskom centre vmestilo niekoľko stoviek divákov a mohli si pozrieť viacero autorských prístupov v rámci dizajnérskej tvorby.

16.10.2021 18:14
XPRO8288 Foto:
Modelka na prehliadke Petry Weingart v rámci akcie Fashion LIVE! 2021.
debata (8)

Vôbec prvý slot venovali organizátori študentom z Ateliéru 343 na bratislavskej VŠVU, ktorý tak mohli aj na takejto živej platforme predstaviť svoje magisterské či bakalárske kolekcie. Prekvapili naozaj príjemne – či už v mnohých prípadoch na pohľad precíznym krajčírstvom a remeselným spracovaním materiálu, snahou o jeho inováciu, ale tiež zaujímavými nápadmi a koncepciou.

Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...
Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...
+12Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej...

Do motívu tohto ročníka Fashion LIVE!, za ktorý si organizátori vybrali siluetu, zapadla najmä tvorba Michaely Turanskej či Natálie Repkovskej, ktoré sa so ženskou siluetou pohrávali na pomedzí osvedčených strihov evokujúcich couture tvorbu zašlých čias, historizujúceho prístupu a ich fúziou s moderným spracovaním materiálu. Materiál sa stal jedným z výrazných prvkov jednotlivých minikolekcií. Napríklad u Juliány Brnákovej vznikali jednotlivé odevy použitím zvyškového materiálu či látok, ktoré by normálne tvorcovia nepoužili. Pretavila ich do ľúbivých strihov a na pohľad príťažlivých ženských odevov. U Márie Štvrteckej zaujalo rovnako spracovanie materiálu a hľadanie originálnej odevnej identity. Dekonštruktívne prvky vzdávajúce poctu samotnému procesu vzniku odevu potom prezentovala vo svojej absolventskej kolekcii Ivana Janigová. Šestku uzatvárala Alexandra Kondáčová s kolekciou, ktorá si brala inšpiráciu zo súčasného sveta konzumu a vizuálneho perpetum mobile sociálnych sietí.

Prehliadka kolekcie Alexandry Kondáčovej z...
Prehliadka kolekcie Ivany Janigovej,...
+6Prehliadka kolekcie Juliány Brnákovej,...

Absolventkou VŠVU je aj Marína Žiaková a v jej prípade budí pozornosť aj fakt, že sa na štúdium dizajnu vrhla už po prekročení päťdesiatky. Jej tvorba od prvého momentu nabrala signifikantné prvky. V tej najnovšej nazvanej ERNA vzdala hold sochárke Erne Masarovičovej a dokonca pracovala aj s látkami, ktoré našla v ateliéri zosnulej umelkyne. Základom kolekcie bol surový hodváb, koža, ale aj tuhšie taftové materiály s výraznejším leskom. Výsledná kolekcia, ktorá mala svoju premiéru už na týždni módy vo Viedni, bola na prvý pohľad výtvarná a jednotlivé modely boli akoby odevnými sochami. Pôvabné boli najmä hodvábne splývavé kreácie, ktoré fungovali ukážkovo s pohybom tela, odevy s výraznejšími sochárskymi prvkami pôsobili kostýmovejšie a teatrálnejšie. Kolekcia ERNA bola do rozsahu najväčšou kolekciou piatkového programu, no zaslúžila by si viac editovania. Zatiaľ čo v predchádzajúcej kolekcii sa Žiaková sústredila na skĺbenie umeleckej idey s nositeľnosťou, v tomto prípade inšpirácia sochárstvom a tiež udržateľný prístup tvorby odevov bez odpadu či dokonca použitia nožníc pri niektorých modeloch odhalili svoje riziká. Výtvarnosť miestami potlačila dôležitý atribút nositeľnosti.

zväčšiť Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky... Foto: Fashion LIVE!
Mariná, Fashion LIVE! 2021 Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky Maríny Žiakovej, ktorá tvorí pod značkou Mariná, na podujatí Fashion LIVE! 2021 v Bratislave.

Myšlienku udržateľnosti v odevnom priemysle rozpracovala po svojom aj dizajnérka Silvia Zrebná, pričom v jej prípade o nositeľnosti jednotlivých kreácií nemusíme pochybovať. Kolekcia Necessity naznačovala akoby istú folklórnu inšpiráciu, ktorú podporila úprava modeliek. Janošíkovské vrkôčiky a akoby od zimy zafarbené pery doplnili však kreácie veľmi súčasné ako zavinovacie šaty, široké nohavice, voľnejšie kabátiky s mierne posunutým driekom či elastické legínsové nohavice s prešívaním a volánikovým lemom, ktoré čiastočne evokovali z plátna tkanú spodnú bielizeň slovenského vidieka. Na niektorých odevoch bola použitá autorská výšivka od Zuzany Svatíkovej. Zrebná sa zamerala na princíp upcyclingu a k jednotlivým kusom odevov pridala aj prvky už nosené, prepracované na novo či dopĺňajúce nové odevy z kolekcie.

zväčšiť Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej... Foto: Fashion LIVE!
zrebna2 Prehliadka slovenskej dizajnérky Silvie Zrebnej na podujatí Fashion LIVE! 2021 v Bratislave.

Azda najzaujímavejším počinom piatkového programu bola kolekcia Prodigious od značky freier, ktorú tvorí Terézia Feňovčíková. Pre jej prácu je typická inšpirácia kultúrnymi fenoménmi a ikonami, tentoraz sa obzrela smerom za Frankesteinom a jeho monštrom, čo bolo čitateľné nielen v niektorých strihových riešeniach (plášte či tuniky pripomínajúce čiastočne kazajky a nemocničné odevy), ale tiež v grafických potlačiach, ktoré vznikli pre novú kolekciu a zdobili niektoré odevy. Feňovčíková očarila precíznym tailoringom, remeslo bolo zjavné vo vypracovaní jednotlivých modelov kabátov, plášťov či športových anorakov, ale tiež na čiastočne dekonštruovaných košelo-blúzkach, ktoré doplnili zavinovacie sukne alebo elastické topy s autorskou potlačou. Kolekciu predviedli mužskí manekýni, no jej pohlavnosť nebola jasne definovaná – freier dotazoval maskulinitu umocňovanú v širokých ramenách pridaním detailov ružovej, čipkovanými manžetami na rukávoch či golierikoch. Táto dekoratívnosť však efektne narušovala a vlastne doplnila celú kolekciu, ktorá nepochybne dokáže osloviť fanúšikov módy oboch pohlaví.

zväčšiť Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky... Foto: Fashion LIVE!
Terézia Feňovčíková, freier, Fashion LIVE! 2021 Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky Terézie Feňovčíkovej, ktorá tvorí pod značkou freier, na podujatí Fashion LIVE! 2021 v Bratislave.

Záver piatkového večera sa potom niesol pod taktovkou dizajnérky Petry Weingart, ktorá podobne ako Feňovčíková má silnú zbraň v precíznom remesle a krajčírskom spracovaní. Jej kolekcia však bola o poznanie komerčnejšia, čo nie je v tomto prípade vôbec myslené negatívne. Weingart ponúkla sexy a ženskú kolekciu, v ktorej namiešala elegantný ráz odevov so športovou estetikou a ktorej dominovali najmä nadčasové odevné solitéry – najviac medzi nimi zarezonovali prepracované kabáty a skrátené kabátiky so zvýraznenými ramenami, ale tiež napríklad košeľové šaty s asymetrickým lemom, prúžkované košeľové maxišaty či wrapová minisukňa so zipsom, rovnako využívajúca prvok asymetrie a geometrie. Primárne čiernobielosivú paletu doplnila v niekoľkých modeloch modrá farba, ktorú Weingart prezentovala v podobe elegantných šiat s ramenami osemdesiatych rokov, ale aj športovej variácie na mikinovošatový model, opäť s posilnenými ramenami.

zväčšiť Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky... Foto: Fashion LIVE!
Petra Weingart, Fashion LIVE! 2021 Prehliadka novej kolekcie slovenskej dizajnérky Petry Weingart na podujatí Fashion LIVE! 2021 v Bratislave.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #móda #Fashion Live! #Ateliér 343 #Marina Žiaková #Terézia Feňovčíková #Silvia Zrebná #Petra Weingart

+ Vysušené a popraskané ruky riešte s dermatológom, pomôže vám.
V tíme dokážete viac ako sami, porozmýšľajte nad...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...