Žiarivé farby, štíhla silueta, disko aj hranaté strihy: Dior v Paríži servíroval novú módu

Prehliadky kolekcií na sezónu jar a leto pokračujú po milánskej zastávke v Paríži. Jednou z prvých a zároveň aj jednou z mimoriadne očakávaných bola prezentácia značky Dior.

30.09.2021 13:29
DIOR SS22 RUNWAY LOOK 16 Foto:
Modelka na prehliadke značky Dior v Paríži, kolekcia jar-leto 2022.
debata

Francúzsky módny ateliér už niekoľko rokov vedie ženská dizajnérka, talianska rodáčka Maria Grazia Chiuri, ktorej rukopis je v tvorbe nezameniteľný, hoci zakaždým sa snaží interpretovať aj kódy a dedičstvo slávneho módneho domu, ktorého zakladateľom bol po druhej svetovej vojne francúzsky návrhár Christian Dior.

Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna...
Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna...
+4Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna...

Fanúšikovia módy veľmi dobre vedia, že práve on bol autorom tzv. „New look“ – povojnového vzhľadu, ktorým sa v roku 1947 po náročných časoch ozbrojeného konfliktu vrátila do ženskej módy elegancia, noblesa, objem sukní, tvarované ramená, luxus a mimoriadne štíhly tvarovaný driek. Už menej ľudí si však uvedomuje, že Dior nebol jediným mužom, ktorý tvoril DNA značky. Po jeho pomerne skorej smrti sa kreatívnym šéfom ateliéru stal dizajnér Marc Bohan a práve jemu je pripisovaný trend Slim Look, s ktorým prišiel v roku 1961.

Stal sa hlavnou inšpiráciou novej kolekcie a dizajnérka Chiuri sa snažila priniesť vlastný pohľad na Bohanov odkaz zasadený do súčasnosti a roku 2022. Dominantou kolekcie bola určite výrazná farebnosť. Na móle, ktoré samo hralo farbami a symbolizovalo známu francúzsku stolovú hru, sa striedali kúsky v intenzívnej žltej, červenej, modrej či zelenej farbe. Nechýbala oranžová, malinová, ale tiež klasická kombinácia bielej a čiernej či ich výlučné zastúpenie v jednotlivých vybraných lookoch.

zväčšiť Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna... Foto: DIOR
Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna Jar/Leto 2022. Modelky na prehliadke značky Dior, sezóna Jar/Leto 2022.

Strih sák a kabátikov bol hranatejší, kabáty ako také boli prepracované, v kolekcii sa objavili sukne, šaty, šortky či dokonca bermudy a nechýbali ani boxerské šortky a bundy na zips. Niektoré odevy ozdobili výšivky, ktoré tvorili reliéfny 3D efekt. S pomocou materiálov ako scuba alebo nylon vznikli tiež niekoľko odevov, ktoré sa zaujímavo pohrávali s objemom. Nechýbali ani kreácie, ktoré pôsobili odľahčene – ako odevy na tanečný parket hýbajúce sa s telom a umožňujúce mu pohyb a ľahkosť v ňom.

Značka Dior na svoju prezentáciu kolekcie jar/leto 2022 prilákala aj množstvo známych osobností. Okrem populárnych tvárí západného sveta nechýbala ani megastar ázijského kontinentu. Reč je o amabsádorke značky, speváčka Jisoo, ktorá je členkou populárnej dievčenskej formácie Blackpink. Viac fotografií kolekcie si pozrite v galérii vyššie, celebrity nájdete v našej galérii dolu.

Modelka Deva Cassel prišla tiež na prehliadku...
Moderátorka Alexa Chung na prehliadke Dior...
+10Speváčka Barbara Pravi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Dior #Paríž #farby #Maria Grazia Chiuri #jar-leto 2022 #Marc Bohan #siluety

+ Začnite sa viac hýbať, vášmu telu pohyb môže len prospieť.
Neprechádzajte si internetové obchody, zbytočne vás...

+ Začnite jedávať pravidelne, docielite tak, že nebudete priberať.
V práci dosiahnete neuveriteľné veci, vek nehrá...