Dámy, uvoľnite sa! Duch diska, zvodné línie aj luxus silnej ženy - to je nová móda Fendi

Svitá na lepšie časy, mohli by sme povedať. A módny priemysel je toho odrazom. Prvým signálom v prípade prehliadky renomovaného talianskeho módneho domu Fendi bol návrat prezentácie pred živé publikum. Druhým potom podoba kolekcie, ktorú predstavil britský dizajnér Kim Jones.

27.09.2021 08:59
Italy Fashion Fendi Foto: ,
Prehliadka dámskej kolekcie Fendi Jar/Leto 2022 v Miláne.
debata

Nová kolekcia s módou určenou na sezónu jar-leto 2022 mala pred pár dňami premiéru v Miláne a už samotným soundtrackom vyvolala nadšenú odozvu u prítomného publika. Niet však divu – všetko malo svoj zmysel. Dizajnér Jones sa totiž rozhodol preskúmať éru hudobného žánru disko a inšpiroval sa výrazným spôsobom práve v estetike diskoklubov na prelome 70-tych a 80-tych rokov a, samozrejme, aj najslávnejším Studio 54. Ďalšou z inšpirácií bolo ilustrácie známeho módneho ilustrátora Antonia Lopeza.

Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny...
Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny...
+8Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny...

„Pri skúmaní dedičstva, ktoré módnemu domu zanechal Karl Lagerfeld (pozn. predchádzajúci kreatívny šéf a hlavný dizajnér dámskej línie), som si všímal aj jeho okolie, jeho súčasníkov, a hlavne tých, o ktorých sa zaujímal,“ vysvetlil vo vyhlásení pre médiá Jones. „Lopez bol Karlov priateľ a mňa osobne odvždy inšpiroval. Bol priekopnícky, zobrazoval všetky typy ľudí, mal ku všetkým rešpekt, či už to bol Andy Warhol, Steven Meisel alebo David Hockney. Chcel som ho predstaviť novej generácii," konštatoval.

VIDEO z prehliadky tu:

Video

My môžeme skonštatovať, že sa mu to podarilo priam vynikajúco. Móda sa rada vracia späť, ale dôležité je pri nej tiež, aby odevy uvádzala do prítomného kontextu a presne to ponúkol Jones aj v najnovšej kolekcii. Na krémových kaftanoch či hodvábnych košeľových kúskoch sa objavili voľné ťahy štetcom, ktoré evokovali elegantné Lopezove abstrakcie. Na šatách, ale tiež doplnkoch sa potom objavili adaptácie ilustračných motívov a figurálne kresby vypracovali šikovné ruky majstrov v dielňach Fendi ako intarzie z kože, ale tiež čipky alebo metalických žakarov.

zväčšiť Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny... Foto: FENDI
Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny Jar/Leto 2022. Dámska kolekcia značky Fendi. Prehliadka sezóny Jar/Leto 2022.

Kolekcia odštartovala v nežnej bielej a krémovej farebnosti, aby následne nadobudla odlesky diskotékových svetiel a striedala pred zrakmi pozvaných novinárov a celebrít tóny zlatej, striebornej, ale tiež levanduľovej, staroružovej, šafránovej, fialovej či pastelových tónov jemných farieb. Zvyčajne opäť zvýraznených metalickými vláknami. Na móle nechýbali ani ikonické kabelky, opäť adaptované do novej vízie, ktorú vytvoril britský tvorca pre taliansky módny dom. Kabelka Baguette bola vyrobená z utkanej dúhy a kabelka Peekaboo sa zmenila na grafické umelecké dielo, kabelku Fendi First potom tvorili pruhy v sýtych farbách a ligotová koža. Nechýbali ľalie, adaptácia Lopezovych ilustračných motívov, transplantované do smaltovaných vlasových doplnkov.

zväčšiť Dámska prehliadka značky Fendi. Kolekcia... Foto: FENDI
fendi11 Dámska prehliadka značky Fendi. Kolekcia Jar/Leto 2022.

„Naša žena sa trocha uvoľnila – chodí von, vyoblieka sa. Všetci sme boli tak dlho zatvorení, že teraz podľa mňa práve toto všetci potrebujeme," komentoval Kim Jones kolekciu, ktorá je určená na štart budúceho roka. Ten by aj podľa prognostikov a odborníkov mal už prebiehať bez tieňa pandémie a s menšími obmedzeniami. Život sa rozbieha v oblasti umenia, šoubiznisu, ale aj bežného života. Vo Fendi sa rozhodli dobu reflektovať, ale vniesť do nej aj pozitívny náboj. Dá sa teda očakávať, že v tomto duchu sa s novou kolekciou dočká značka úspechu aj dobrej zákazníckej odozvy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #móda #kolekcia #Fendi #Kim Jones #disko #jar-leto 2022 #Anthony Lopez

+ Hygiena je na prvom mieste, preto ju nezabúdajte dodržiavať.
Neznepríjemňujte prácu ľuďom okolo vás, lebo vy...

+ Zmena je život, avšak dávajte pozor, aby ste sa nezmenili k horšiemu.
Povedzte svoj názor a neprikláňajte sa k...