Ako si ubrať 10 rokov na vzhľade

Stopnúť čas aspoň na desať rokov. Nemožné? Hoci zastaviť starnutie nie je v našich silách, odborníci na výživu prichádzajú s receptom, vďaka ktorému to predsa len ide. Ako tvrdia, staroba sa nedá zvrátiť, ale len na chvíľu oklamať. Toto je spôsob, ako na to.

24.09.2021 09:00
žena, rozmýšľanie, úsmev, dôchodkyňa Foto:
Výborný trik ako okabátiť vek je aj v obyčajný úsmev.
debata (1)

Držanie tela uberá z veku

Vykrivovanie chrbta či hrbenie z nesprávneho sedenia vyvolávajú dojem, že sme o niečo starší ako v skutočnosti. Tieto faktory totiž pôsobia v rámci celkového vzhľadu človeka výrazne staršie, ako keď stojíme vzpriamene a sebavedomo. Správne držanie tela aj podľa odborníkov klame čas a uberá nám nejaké tie roky. „Vďaka dobrému držaniu tela budeme vyzerať vyššie, chudšie a mladšie,“ vysvetľuje odborník z poprednej newyorskej ortopedickej kliniky Gbolahan Okubadejo. Ako tvrdí, veľa času trávime zhrbení pri počítači, smartfónoch alebo nad knihami. „Pokiaľ vedome zlepšíme držanie svojho tela budeme pôsobiť nielen mladšie, ale prinesie nám to aj množstvo zdravotných výhod,“ pokračuje. Okrem sebavedomia a vytvárania dobrého osobného dojmu sa tak môžeme zbaviť bolesti chrbta a hlavy.

Mladosti svedčí veselá tvár

Výborný trik ako okabátiť vek je aj v obyčajný úsmev. Zachmúrená a vážna tvár vyvoláva u druhých ľudí nepríjemné pocity a zároveň pôsobí o čosi staršie ako za iných okolností. Podľa členky Kolumbijskej univerzity Sanam Hafeezovej nám môže úsmev ubrať až desať rokov na vizáži. „Usmievavých ľudí vnímame akoby boli mladší v porovnaní s ich skutočným vekom. Úprimný úsmev dodáva tvári mladistvý vzhľad. Keď sme šťastní, žiarime. To je v protiklade s nahnevaným výzorom,“ vraví odborníčka. Radosť, ktorá sa odráža v našej tvári dokáže rovnako potešiť aj celkový zdravotný stav. Veselí ľudia majú vo všeobecnosti väčší úžitok z uvoľnených endorfínov, ktoré sa nazývajú aj hormónmi šťastia.

shutterstock 543711169 Čítajte aj Mihalnice prirodzené či umelé! Vizážistka Lucid poradí, ako budú vyzerať skvelo

Roky uberá aj pevná a krásna pokožka

Približne okolo dvadsať päťky dochádza k postupnému úbytku kolagénu. Ide o bielkovinu, ktorá sa podpisuje pod pružnosť pokožky. Na to, aby sa v ľudskom tele tvorilo dostatok tejto látky je potrebné prijímať aj potrebné množstvo vitamínu C. Podľa lekárky z fakulty v Mount Sinai Debry Jaliman starnutie kože spomaľuje konzumácia konkrétnych druhov potravín s vysokým množstvom antioxidantov. Okrem vitamínu C k nim patrí celý rad rastlinných farbív, flavonoidov. Antioxidanty zbavujú telo škodlivých látok, teda takzvaných voľných radikálov, ktoré spôsobujú rýchlejšie starnutie buniek. Výbornou voľbou sú preto čučoriedky, černice, brusnice, ale aj napríklad málo používané granátové jablko. Naopak, vyhnúť sa treba spracovaným potravinám a rýchlemu občerstveniu. Najväčším nepriateľom ženskej krásy je nadmerná konzumácia cukru. Ten pôsobí zápalovo a takisto znižuje tvorbu spomínaného kolagénu.

Starnutie z nedostatku nočného odpočinku

Okrem cvičenia zaraďujeme k prírodným omladzujúcim „kúram“ aj obyčajný spánok. Ako tvrdí internistka Niket Sonpal z New Yorku vplyvy životného prostredia a slnečného žiarenia spôsobujú rýchlejšie starnutie kože, a to najmä vtedy ak máme nekvalitný spánok. „Slabý spánok môže byť príčinou jemných vrások, opuchnutých očí a bledej pokožky. Všetky tieto faktory spôsobujú, že vyzeráme staršie,“ zdôrazňuje lekárka a dodáva, že dobrý spánok nie je mýtus. „Telo sa počas neho zregeneruje a prinesie pre organizmus množstvo výhod a jednou z nich je to, že budete vyzerať mladšie.“

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #úsmev #oddych #vitamín C #spánok #držanie tela #antioxidanty #kolagén #pružná pokožka

+ Motivácia príde, keď stanovíte jasné ciele vo vašom športe.
Zariaďujte si bývanie podľa vašich predstáv,...

+ Vitamíny doplníte liekmi, ktoré vám lekárnik poradí v lekárni.
Peniaze síce budete mať, ale šťastie vám to...