Čaputová po pápežovom boku upútala módou: Čiernu vystriedali farby, Hanečka dbal na protokol

Keď sa v decembri minulého roka objavila na audiencii u pápeža slovenská prezidentka Zuzana Čaputová, verejnosť nezaujal len fakt, že prijal jej pozvanie navštíviť Slovensko. Pozornosť pútala aj garderóba slovenskej hlavy štátu.

13.09.2021 15:08
papez frantisek caputova autor: Robert Huttner Foto: ,
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v šatách vo farbe intenzívnej modrej farby od Borisa Hanečku.
debata

Zuzana Čaputová zavítala na súkromnú audienciu vo Vatikáne oblečená v čiernych šatách a so závojom na hlave – presne tak, ako to káže protokol a desaťročia uznávané pravidlá. Pápež splnil svoj sľub a už od nedele sa nachádza na Slovensku, pričom práve k prezidentke krajiny viedli jeho prvé kroky počas pondelňajšieho oficiálneho programu. Čaputová ho rovnako vítala aj v nedeľu na letisku.

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová pri...
Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v...
+5Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v šatách...

Podobne ako to bolo v prípade audiencie vo Vatikáne, hlava štátu zverila podobu svojej slávnostnej garderóby do rúk známeho dizajnéra Borisa Hanečku. So zreteľom na jednotlivé aktivity, ktoré v rámci jeho návštevy spoločne absolvovali a tiež s dôrazom na patričné pravidlá etikety (dĺžka šiat, farebnosť, zahalené ruky a pod.).

Je nám jasné, že pointou pápežskej návštevy v krajine nie je ohurovať módou, výsledok v podobe Čaputovej určite mnohých nadchne. Zuzana Čaputová zatiaľ predviedla dve odevné kreácie a v pláne je ešte tretia, ktorú by si mala obliecť počas slúženia bohoslužby v Šaštíne. Od hlavy po päty je pritom akousi vlajkovou loďou domácej tvorby, keďže o šaty sa jej stará jeden z najznámejších domácich dizajnérov Boris Hanečka, lodičky má od domácej značky Catherine Mulier (za ktorou stojí Katarína Sásiková) a šperky jej pripravila (ako viackrát v minulosti) Nataša Štefunková.

zväčšiť Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v... Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, PILC LUBOS
navšreva Pápeža Františka na Slovensku Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová v kabátošatách výraznej zelenej farby od Borisa Hanečku, ktoré si obliekla pri jeho vítaní na bratislavskom letisku.

Prvý deň sa niesol v znamení výrazných zelených kabátošiat, v ktorých sa prezidentka postavila na bratislavskom letisku Milana Rastislava Štefánika, aby uvítala svätého otca. Sýty odtieň odkazuje na symboliku prírody a Borisa Hanečku v tomto prípade inšpirovala najmä ekológia, slovenské lesy a život, ktorý sa v prírode rodí. Zároveň išlo o jeden z odtieňov, ktorý bol prítomný aj v jeho ostatnej módnej kolekcii – tiež výrazne inšpirovanej prírodou.

Neprehliadnuteľná bola Zuzana Čaputová v pondelok predpoludním, keď sa s ňou pápež František stretol na zdvorilostnej návšteve v priestoroch prezidentského paláca. Intenzívna modrá farba na tubových šatách s jemne zvýraznenými rukávmi a hranatým výstrihom, ktorý decentne zdobila ručná výšivka od Noemi Kolčákovej-Szakálovej, bola veľmi elegantná a hodná takejto výnimočnej udalosti.

Najmä nadšencov pro-ekologického prístupu v móde potešil aj fakt, že prezidentka následne recyklovala jeden zo starších módnych kúskov. Šaty totiž doplnila belasou pelerínou z čias inaugurácie v júni 2019. Samozrejme, tiež z dielne Borisa Hanečku.

zväčšiť Pápež František a slovenská prezidentka Zuzana... Foto: VM / Polaris / Profimedia
575955848 Pápež František a slovenská prezidentka Zuzana Čaputová počas audiencie vo Vatikáne v decembri 2020.

Samotné modré šaty, ktorých odtieň pôsobil priam magneticky, pritom typovo aj strihovo trošku pripomínali práve kreáciu z Vatikánu, v ktorej Zuzana Čaputová stretla pápeža Františka prvýkrát. Vo vtedajšom prípade však bol dekolt prísne zahalený až ku krku a namiesto telových pančúch musela mať na sebe pančuchy tmavé. Odhalené plavé kadere v tom čase zahaľoval čierny závoj v tvare slovenskej krajiny s čiernymi perličkami, ktoré symbolizovali niektoré výnimočné miesta.

Protokol káže, aby takmer všetky ženy, ktoré navštívia pápeža vo Vatikáne, mali na sebe čierne šaty a vlasy im musí zakrývať závoj. Je len sedem žien na svete, ktoré môžu do Vatikánu zavítať v bielej garderóbe a sú príslušníkmi kráľovských rodín. Viac o nich sa dozviete tu.

Samozrejme, pravidlá oficiálneho dress-code ovplyvnili aj súčasnú podobu prezidentky. Základom sú zahalená ramená a dĺžka šiat pod kolená. Výstrihy sa neodporúčajú, prípadne sú veľmi decentné – ako v prípade hranatého dekoltu modrých šiat. Nutné je tiež vyhnúť sa farbám, ktoré zvyčajne nosia vyšší predstavitelia cirkvi prítomní na oficiálnych stretnutiach, teda napríklad bielej, cyklámenovej či žltej.

Video

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pápež #šaty #móda #Modra #Boris Hanečka #protokol #Zuzana Čaputová #návšteva pápeža Františka na Slovensku

+ Nie je hanba povedať, že vás niečo bolí, horšie je, že to neriešite.
Nie vždy vám všetko musí vyjsť na prvý raz,...

+ Pokúste sa prestať so závislosťami, škodia vám viac ako si myslíte.
Nemôžete myslieť len v prospech seba, mali...